Connect with us

Икономика

Най-големият производител на EV батерии в света е на път да стане още по-голям

Публикувано преди

на

Производителят на EV батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) отново разраства глобалната си експанзия. Най-големият производител на батерии за електромобили в света, който обяви фабрика за 233 милиона долара в Германия през 2018 г., предприе няколко стъпки тази година, за да увеличи глобалния си отпечатък. През лятото компанията обяви, че ще построи фабрика на стойност 7,2 милиарда долара в Унгария. Сега плановете за фабрика в Мексико също се финализират, според Caixin.

Докладът също така казва, че производителят може да търси разширяване с заводи в САЩ и Индонезия.

CATL беше основана едва преди десетилетие, през 2011 г., но улови огромната вълна на EV индустрията в Китай (и свързаните с нея субсидии). Както се отбелязва в доклада, компанията хвана попътния вятър на държавната субсидия през 2015 г. и никога не погледна назад:

През 2015 г. CATL беше включен в правителствен списък на производителите на EV-батерии, от които производителите на автомобили трябваше да се снабдяват, за да отговарят на условията за субсидии. Това стесняване на полето на конкуренцията помогна на компанията да превземе бизнеса от местни и международни производители на автомобили, носещи вълната на растеж. Например CATL беше избрана да бъде единственият доставчик на батерии на Volkswagen в страната, каза изпълнителният директор Матиас Мюлер пред Caixin в началото на 2018 г.

CATL успя да се възползва от тази възможност отчасти чрез постигане на технологични пробиви, които направиха продуктите й по-конкурентоспособни от конкурентите. Компанията е пионер в използването на батерии с литиево-железен фосфат (LFP). Въпреки че тези батерии са по-безопасни, те имат по-ниска енергийна плътност, което означава, че електромобилите, захранвани от такива батерии, имат по-малък пробег в сравнение с тези, използващи никел-кобалт-манганови (NCM) батерии. Но CATL успя да подобри тяхната плътност, като препроектира батерийните пакети с по-малко части.

Водещата роля на CATL сред китайския пазар на електромобили започва да намалява, спадайки до 47% пазарен дял през първите 8 месеца на тази година от 50% през 2020 г., се отбелязва в доклада. China Aviation Lithium Battery Co. Ltd. (CALB) и BYD са два основни конкурента в Китай.

Източник каза на Caixin, че перспективата на компанията за индустрията е „или да вървиш напред, или да се движиш надолу по течението“. Компанията ще се сблъска със значителни конкурентни сили на места като Южна Корея и Япония и ще трябва да се справя с геополитическите странични ветрове, когато се опитва да навлезе на пазари като Германия и САЩ. Компанията се стреми да обнови продуктовата си гама в Германия, се казва в доклада.

Законът за намаляване на инфлацията на Вашингтон „включва разпоредби, които постановяват, че производителите на електромобили трябва да доставят батерии в страната, за да се възползват от субсидии“, а в Европа „строгите екологични правила също могат да представляват предизвикателства“.

Но CATL вече започна да навлиза в компании за електромобили извън Китай. Например Tesla обяви миналия октомври, че ще използва батериите на CATL в своите автомобили, доставяни на глобални потребители, а не само за автомобили в Китай. Ford обяви през юли, че ще „импортира LFP батерии от CATL за своите електрически пикапи и SUV в Северна Америка“, пише Caixin.

Лиу Янлонг, генерален секретар на Китайската индустриална асоциация на енергийните източници, заключи: „Чрез създаване на производствени мощности, компаниите за батерии могат по-добре да обслужват клиентите в близост до тях чрез намаляване на разходите за транспорт и друга логистика.“

Zerohedge.com

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page