Connect with us

Варна

Над 460 души във Варна са се консултирали за пенсионните се права, придобити в Германия

Публикувано преди

на

Общо 464 души с осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия, научиха повече за своите права при пенсиониране по време на българо-германските консултационни дни, които тази година се проведоха във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ).

В рамките на три дни четири екипа от експерти от НОИ и Германското пенсионно осигуряване отговаряха на въпроси, свързани с необходимите документи за удостоверяване на стаж, положен на територията на федералната република, разясняваха какви са условията, при които се отпускат германски пенсии, а така също и какви са актуалните промените в законодателството при отпускането на българските пенсии.

Заинтересованите лица потърсиха още информация относно условията за придобиване на право на пенсия в двете страни, преизчисляването и изплащането на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, искаха да научат повече и за очаквания размер на бъдещата си германска пенсия. Те имаха възможност и да се запознаят едновременно с индивидуалните си права според българското и според германското законодателство.

Българо-германските консултационни дни се организират от НОИ и Федерацията на Германското пенсионно осигуряване ежегодно от 2008 г. насам. Практиката на тяхното провеждане беше прекъсната единствено през 2020 г. и 2021 г. поради кризата с коронавирусната инфекция  За целия период на тяхното съществуване експертите от двете страни са предоставили близо 11 000 консултации в девет немски и шест български града.

През май Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт.  Продуктът, придобил популярност под названието „европейска пенсия“, дава възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии. Промените позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

БТA

Продължи с четенето

Варна

Във Варна започна 18-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“

Published

on

By

Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал „Златният делфин“. През 2022-а се навършват 50 години от първото издание на форума, който се провежда на три години, и това бе припомнено по атрактивен начин на церемонията по откриването от актьорите от Държавен куклен театър – Варна, който е организатор на събитието.

Театърът отбелязва 70 години от създаването си, но за тази възраст изглеждаме много добре, каза на сцената директорът Вера Стойкова. Още много по 70 години пожела на трупата бившият директор Злати Златев, който присъства на тържеството.

„Всеки фестивал е духовен празник, но кукленият е може би най-красивият, цветният и духовният, защото е обърнат към детските очи, сърца и души“, заяви на откриването Антония Йовчева от Община Варна. По време на фестивала, творческият екип на Варненския театър е облечен в нови цветни костюми, чийто дизайнер е художничката Адриана Добрева.

Фестивалът „Златният делфин“ тази година има гости от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР. Освен шестте представления от тези държави, в конкурсната програма участват и осем постановки на български театри. Селекционер е театроведът Богдана Костуркова, която също бе гост на откриването. Спектаклите ще бъдат оценявани от жури с председател Сава Драгунчев и членове Оя Кермàни от Турция; проф. Саймън Уонг от Хонконг; Майя Петрова и Нелко Коларов от България.

„Златният делфин“ предлага на 18-ото си издание само дигитален каталог с екологична цел, припомни директорката на театъра. Форумът продължава до 7 октомври.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Община Варна ще вика геодезист да оценява обявените за продан 16 имота

Published

on

By

Вещо лице – геодезист трябва да изясни дали община Варна предвижда да изгради свои обекти на територията на 16 общински имота, обявени за продажба. Информацията е на Административния съд във Варна.

Това реши съдът по време на днешното заседание по делото, образувано по две жалби на бившия областния управител на Варна. Делото е срещу решения на Общински съвет – Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имоти, частна общинска собственост.

Решенията са били гласувани на заседанията на Съвета на 20 април и на 17 май т.г. и са с номера № 948-1, 949-1, 950-1, 951-2, 952-1, 953-1, 954-1, 955-1, 956-1, 957-1, 958-1, 959-1, 961-1, 963-1, 965-1, 966-1. Две от тези решения се оспорват и от частно лице – Георги Сотиров, собственик на парцели земя с.о. Зеленика, които се надява да си върне с реституция и адвокатът му пледира, че това се възпрепятства от попадането им в обхвата на териториите за продажба.

Страните не се явиха лично, а бяха представлявани от своите адвокати.

Съдът, с цел изясняване обстоятелствата по делото, допусната съдебно-техническа експертиза (СТЕ), вещото лице – геодезист, по която, след като се запознае с материалите по делото, с административната преписка, както и след извършване на справки по действащия ОУП, ПУП и ПУР на съответния район, в който се намира конкретният имот, както и при справка в КК и КР на гр. Варна, съобщават от пресцентъра на Администратиевн съд-Варна.

Вещото лице след оглед на място на всеки от имотите, предмет на оспорените решения на Общински съвет – Варна, трябва да отговори на следните въпроси:

  1. Налице ли са предвиждания по отношение на имотите, предвидени за продажба с процесните решения, за осъществяване на мероприятия, с цел задоволяване на обществени потребности от местно значение? В този смисъл, налице ли са предвиждания за реализация на обекти – изграждане на улица, пътища, пристанища и на съоръжения, за обезпечаване на транспортната инфраструктура от общински и републикански характер, за спортни площадки, за зелени площи, за училища и детски заведения, за лечебни заведения, за други благоустройствени мероприятия, както и други обекти за задоволяване на обществените потребности?
  1. Кои от процесните имоти са били държавна собственост, публична или частна, но са деактувани като такива и предоставени на ответната община за изграждане на обекти за задоволяване на обществени потребности (от вида на изброените в т. 1 от задачата)?
  2. За кои от имотите, предмет на оспорените решения на Общински съвет – Варна, е имало предвиждане да бъдат използвани за възстановяване и обезщетяване на правоимащи собственици на земеделски земи и техните наследници?

Жалбата на Областния управител атакува решения на Общински съвет – Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имота в гр. Варна, а жалбата на Г.С. е срещу решения на Общински съвет – Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 2 недвижими имота, които се намира в гр. Варна, район „Аспарухово“, с. о. „Зеленика“, чиято е продажба е предвидено да се осъществи чрез публично оповестен конкурс.

Следващото заседание по делото е насрочено за 21 ноември 2022 г.

news.bg

Продължи с четенето

Варна

Победа за Адмирала! Черно море победи Ботев Враца с гол в последните минути

Published

on

By

Първенство на България по футбол, среща от 12-ия кръг на efbet Лигата:

Черно море – Ботев Враца 2:1 (0:1)

Голмайстори: 0:1 Мирослав Маринов (9-та мин.), 1:1 Васил Панайотов (47-ма мин.), 2:1 Матиас Курьор (90+3 мин.);

Стадион: „Тича“;

Зрители – 1000;

Съдия – Димо Димов (Сливен);

Жълти картони: Васил Панайотов, Закария Беншаа, Николай Златев, Петър Костадинов (Черно море); Йохан Валбуена, Сантиаго Монтоя, Том Рапнуи, Меси Биатумусока (Ботев);

Състави:

Черно море – Георги Георгиев, Живко Атанасов, Петар Босанчич, Цветомир Панов, Виктор Попов, Васил Панайотов, Мазир Сула (73-та мин. Алекс Фернандес), Мади Кета (64-та мин. Матиас Курьор), Мимито Биаи, Закария Беншаа (88-ма мин. Матеус Клементе), Исмаил Иса (46-та мин. Николай Златев);

Ботев – Красимир Костов, Браян Мендоса, Диего Фераресо, Мартин Кавдански (90+1 мин. Мартин Атанасов), Том Рапнуи, Антонио Георгиев, Йохан Валбуена (69-та мин. Стефан Гаврилов), Сантиаго Монтоя (82-ра мин. Меси Биатумусока), Мирослав Маринов (69-та мин. Клери Сербер), Браян Переа, Даниел Генов (82-ра мин. Жан Пиер Да Силва);

В здрав мач Черно море победи Ботев Враца с 2:1 с гол дълбоко в добавеното време на мача. Победното попадение за домакините вкара Матиас Курьор в 90+3 минута на срещата. С успеха си Черно море има в актива си вече 22 точки от 11 мача. Варненският тим е и с двубой по-малко, но се нарежда само на 1 пункт от върха, който се заема от Лудогорец и ЦСКА 1948. Ботев Враца пък е с 10 точки от 12 двубоя.

Още във 2-та минута на мача гостите можеха да открият резултата. Браян Мендоса стреля от дистанция, топката рикошира в играч на домакините и се насочи параболично към вратата на Черно море, но вратарят Георги Георгиев успя да избие в ъглов удар. В 9-та минута Ботев поведе в резултата. Мирослав Маринов бе намерен от Йохан Валбуена непокрит в наказателното поле на домакините и с хубав фалцов удар отдясно по диагонал вкара за 1:0 за Ботев. В 24-та минута Закария Беншаа опита удар от 20-тина метра, но топката премина над вратата на врачани. В 28-та минута Мади Кета проби отляво, навлезе в наказателното поле и стреля, но топката попадна в ръцете на вратаря на Ботев Красимир Костов. В 32-та минута Сантиаго Монтоя от гостите засече топката от непосредствена близост, но за късмет на домакините стреля неточно.

В началото на второто полувреме в 47-та минута Черно море изравни резултата. Николай Златев проби отдясно и центрира в наказателното поле на Ботев, топката достигна до Мазир Сула, който се опита да стреля, но топката се отби в играч на Ботев. Тя обаче попадна у Васил Панайотов, който с хубав удар изравни резултата – 1:1. Две минути по-късно Васил Панайотов можеше да направи пълен обрат, но след техничният му удар отляво топката премина на сантиметри встрани от вратата на гостите. В 67-та и 68-та минута вратарят Георги Георгиев предотврати сигурен гол, след като спаси опасни удари на Мирослав Маринов. При първия случай играчът на Ботев засече топката с глава, но стражът на домакините Георги Георгиев изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар Мирослав Маринов стреля много силно от около 20 метра, но Георги Георгиев отново показа класа и спаси. В 78-та минута Николай Златев можеше да вкара втори гол за домакините. Той се пребори и се освободи от защитата на гостите и стреля силно по диагонал, но за късмет на гостите се отби в страничната греда. В 80-та минута Закария Беншаа успя да подаде топката към Матиас Курьор след центриране отляво, но играчът на домакините от 5-6 метра от чиста позиция стреля много неточно. В 90+3 минута Черно море стигна да успеха. Николай Златев намери в наказателното поле на гостите Матиас Курьор, който с техничен удар вкара победния гол за домакините.

 

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.