Connect with us

Интересно

Над 400 избрани селекции вина и напитки на Wine and Spirits Fest Burgas 2022

Публикувано преди

на

Повече от 400 избрани селекции вина, спиртни напитки и гурме продукти могат да дегустират посетителите на Wine and Spirits Fest Burgas 2022. „Бих искал да благодаря на нашите любезни домакини от Община Бургас, на изложителите, които за 10-та година ни подкрепят и на жителите и гостите на Бургас“, каза при откриване на форума организаторът Ивайло Жеглов.

Той посочи, че тази година фестът е разширил мащаба си и заема целия експо център „Флора“ в морската градина на Бургас. За 10-та поредна година Националната лозаро-винарска камара подкрепя виненото изложение. „Пожелавам на всички производители успешна изложба, а на гостите – да се насладят на прекрасни напитки. Пожелавам много добра реколта и да направим чудесни продукти наесен“, посочи от своя страна председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

„Вече 10 години Бургас е домакин на събитието, защото много добре хармонизира с амбицията ни да се утвърждаваме като самостоятелна туристическа дестинация и туристическа марка. Изложението привлича туристи и ценители, които обичат хубавото вино и гурме продукти, които идват да дегустират и да станат част от емоцията за определяне на най-добро вино, както и да обогатят енотеките си в заведенията и домовете си“, заяви заместник-кметът Диана Саватева. Тя поздрави участниците, организаторите и гостите на изложението от името на кмета Димитър Николов и им пожела успех.

Повече от 20 на сто от изложителите са нови винопроизводители. Сред тях своя дебют правят напитките, създадени в семейната винарна на Деси и Жоро от Варна, завършили УХТ – Пловдив. „Стремим се да пренесем чара на тероара във виното. Създаваме го от грозде, погалено от вятъра и целунато от слънцето“, казва Деси. За дамите през лятото препоръчва две млади вина от Совиньон блан (2021) с аромат на праскова и купаж от Пино Гри и Совиньон блан, които символизират техните представи за поезия в бутилка.

За първи път в изложението участва и семейната винарна на инж. Светлана Пенева, която предлага интересни комбинации вина от тероарите на Дунавската и Тракийската низина. Сред редките селекции са Кайлъшки мискет, в който се долавя аромат на круша, праскова, цветя и мед, както и Верментино със свежи цитрусови нотки.

За първи път посетителите на феста могат да опитат байджу, позната като „китайската водка“, която съдържа 1200 аромата. 53-градусовата напитка е произведена от сорго. В България се предлагат 5 вида, като не е необходимо да се темперира.

На Wine Fest Burgas в експо център „Флора“ могат да се дегустират и гурме продукти, както и традиционни меса и храни, деликатеси, млечни продукти без аналог на пазара с изключително качество и вкус.Част от предлаганите продукти са приготвени по стари рецепти, съхранени от поколенията, други са с уникални съчетания, които допадат на съвременния претенциозен потребител. Хитове са разядките с трюфели, предлагани както в комбинация със сирена и кашкавали, така и с лютеници и сладка. В гурме продуктите не са влагани консерванти, подобрители, оцветители или други вредни за здравето вещества.

Днес ще станат ясни кои винени елексири ще получат признания от Съюза на енолозите в България, който организира конкурс за най-добрите вина на фестивала. Двама от посетителите ще могат да си тръгнат с колекционерски бутилки на френски напитки. Щандовете на изложението са отворени от 18 до 22 часа до 31 юли в експо център „Флора“ в Морската градина. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Бургас, НЛВК и Съюза на енолозите в България.

 

cross.bg

Продължи с четенето

Интересно

На 14 юли стартира „Диви и щастливи“ – първото по рода си романтично онлайн риалити предаване

Published

on

“Диви и Красиви” е първо по рода си романтично онлайн риалити предаване в България, в което 14 напълно непознати мъже и жени ще преминат през буря от емоции и куп вълнуващи предизвикателства, за да открият цената на истинската любов.

За разлика от стандартните предавания в българския ефир, зрителите на “Диви и Красиви” могат да очакват изключителна динамика, професионална кинематография, интригуващо съдържание. Първото излъчване ще бъде на 14ти юли 2024 от 18ч, като седмично ще се излъчват по два епизода.
“Диви и Красиви” е изцяло авторска концепция, създадена от Михаил Недков и Неделчо Богданов.

Вижте трейлъра и се абонирайте за Ютуб канала на “Диви и Красиви”, за да не пропускате нито един епизод.

 

 

Продължи с четенето

Интересно

Ватикана ще изгражда соларен парк за своите енергийни нужди

Published

on

Папа Франциск разпореди изграждането на фотоволтаична централна, която да покрива енергийните нужди на Ватикана, предаде Ройтерс. Ватиканът е най-малката държава в света с площ от едва 0,44 кв. км.

87-годишният понтифик нареди чрез личен папски указ централата да бъде изградена извън стените на Ватикана, в северозападните покрайнини на Рим.

Районът принадлежи на Ватикана и в него вече се помещава радиопредавателен център на Радио Ватикана, който също ще се захранва от новия соларен парк. В папския указ не се уточнява колко голяма ще бъде този парк и кога ще бъде готов.

„Трябва да преминем към устойчив модел на развитие, който намалява парниковите емисии в атмосферата, като се стреми към климатична неутралност“, казва Франциск в указа.

Франциск отправи предупреждение за опасностите и предизвикателствата, свързани с изменението на климата, както и за необходимостта от намаляване на използването на изкопаеми горива в своята забележителна енциклика „Laudato Si“ от 2015 г. В нея той предупреди, че планетата „започва все повече да прилича на огромна купчина боклук“.

Папата възложи задачата за изграждането на соларния парк на кардинала, който изпълнява функциите на управител на Ватикана, и на ръководителя на Администрацията за управление на имуществото на Светия престол. Това е службата, която управлява имуществото на Ватикана и обикновено се описва като нейната централна банка.

БТА

Продължи с четенето

Интересно

Ето за какво да внимавате при почивката на плажа

Published

on

Търговците да бъдат коректни, а почиващите да четат внимателно условията за ползването на туристическите услуги. За това призова Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ пред радио „Фокус“.

„В началото на новия летен сезон станах свидетел на ситуация, в която туристи се възмущаваха, че са им таксували шалтета и масичка към наетите от тях два шезлонга и чадър, като твърдяха, че не е имало предварителна информация за това. Нашата проверка на информационната табела за платената зона показа, че цени за наем на масичка и шалтета все пак има, но те са със значително по-дребен шрифт и в далеч по-невзрачен цвят в сравнение с тези за основните атрибути – шезлонг и чадър. Това е некоректно от страна на търговеца и може да въведе в заблуждение потребителя, както и се е случило с тези хора“, разказа Руменова. Тя добави, че това е нелоялна търговска практика и за нея трябва да сезират контролния орган – Комисия за защита на потребителите, както и Министерството на туризма.

Във връзка със случая експертът припомни, че ценоразписите за предоставяните на плажа и където и да било другаде услуги, менютата в заведенията и т.н., трябва задължително да са и на български език и в български лева. Те трябва да са ясно и четливо изписани и да не въвеждат в заблуждение чрез игра с шрифтове, цветове и пр. Освен това, ако търговецът не е посочил цена за дадена услуга, то потребителят не следва да дължи нищо.

Габриела Руменова препоръча още преди да резервираме място за настаняване, след като вече сме прегледали няколко оферти, да се върнем и да прочетем отново в детайли тази, на която сме се спрели, преди да я капарираме. Така ще се уверим, че не сме се заблудили за нещо. Добре е също така преди това да се свържем с обекта и да се поинтересуваме на рецепция за важните за нас неща, тъй като от наша гледна точка те може да се решаващи да се спрем на именно тази оферта, а за хотелиера да са второстепенни или съвсем незначителни.

Тя даде пример с чадъри към all inclusive-a на хотел, които се оказват на последна линия. А също и с история на майка с малки деца с резервация на стая, за която се е знаело, че няма изглед към морето, но не е било известно, че прозорците гледат към гробищата. Руменова обърна внимание и на това да се внимава с амбулантните търговци на храна и плажни принадлежности, както и задължително да се изисква касов бон.

expert.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page