Connect with us

Интересно

Над 100 мумии и пирамида на царица открити близо до гробницата на Тутанкамон

Публикувано преди

на

Археолози са открили голям брой гробници и мумии, погребани в Гиза близо до гробницата на Тутанкамон, която беше открита преди 100 години.

Пирамида, която принадлежи на неизвестна досега древноегипетска царица, е открита пред гробницата на Тутанкамон, заедно с множество ковчези, мумии и артефакти и мрежа от тунели, съобщи Live Science.

Археолозите са работили в Сакара, място южно от Кайро, през последните две години и находките може да са принадлежали на един от генералите, най-близки до цар Тутанкамон.

Според известния египетски археолог Заки Хауас мумифицираните мумии са от ерата на Новото царство. „Вътре в ковчезите и шахтите на гробниците също има различни артефакти, включително игри като древната игра на Сенет, шабти (малки фигурки), статуи на бог Птах-Сокар и дори метална брадва, открита в ръката на войник от армията“, той каза.

Освен всички останки и нови находки, самоличността на кралицата все още не е разкрита.

„Оттогава открихме, че нейното име е Нейт и никога преди не е била известна от историческите записи“, каза Хавас. „Удивително е буквално да пренапишем това, което знаем за историята, добавяйки нова кралица към нашите записи.“

Мумифицирането описва техниките, използвани от древните египтяни за лечение или балсамиране на труп. Египтяните са използвали уникални техники за пълно изсушаване на тялото, оставяйки след себе си изсушена форма, която не се разлага бързо.

Тяхната вяра подчертава колко е важно трупът да бъде възможно най-реалистичен. Те са били толкова проспериращи, че три хиляди години по-късно можем да погледнем мумифицираното тяло на египтянин и да добием ясна представа за това как са се появили в живота.

„Мумифицирането се е практикувало през по-голямата част от ранната египетска история. Най-ранните мумии от праисторически времена вероятно са били случайни. По случайност сухият пясък и въздухът (тъй като в Египет почти няма измерими валежи) са запазили някои тела, погребани в плитки ями, изкопани в пясъка. 2600 пр. н. е., по време на Четвъртата и Петата династия, египтяните вероятно са започнали да мумифицират мъртвите умишлено“, казва Смитсониън.

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Интересно

Днес почитаме Света Анна

Published

on

By

На 9 декември Православната църква почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни имена.

Продължи с четенето

Интересно

Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес

Published

on

By

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета – сегашнитеУНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

 

g

 

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page