Connect with us

Варна

Над 100 души ще пресъздадат Каварненското въстание

Публикувано преди

на

Започват честванията по повод 145 години на Каварненското въстание. Пред паметника на Андрей Василев – Амира, водач на въстанието ще бъдат положени венци и цветя в знак на преклонение пред мъжествения и героичен подвиг на въстаниците отдали живота си за нашата свобода. Заупокойна молитва за загиналите защитници ще отслужат архимандрит Методий и свещеник Василий. В тържеството участват Представителният духов оркестър и представителна част на Военноморските сили на България. Началото е в събота 23 юли, от 17 часа на централния площад „Защитата на Каварна“.

В 19 часа на площада пред църквата „Св.Успение Богородично“ започва Военноисторическата възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“. Тя е организирана от община Каварна със съдействието на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Националното дружество „Традиция“. В пресъздаване на битките за отбраната на Каварна ще се включат над 100 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата. За историческия реализъм ще допринесат макетни оръдия и ефектна пиротехника.Каварненци и гости на града ще може да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

В Каварна са издигнати паметници на Андрей Василев – Амира – водач на въстанието и на телеграфиста от Балчик – Еранос Ераносян – пратил спешна телеграма до Високата порта за безчинствата и опожаряването на града, чрез която е получена помощ.

На един от входовете на Каварна е издигнат паметник на „Каварненското въстание“ с надпис: „Каварна се вдигна в защита мъжествена. В кърви потъна. Из пепелища израстна!“

По повод 145 години от Каварненското въстание във фоайето на община Каварна е подредена изложбата „Музеят – при хората“ на Историческия музей в града.

bnr.bg

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page