Над 100 души ще пресъздадат Каварненското въстание

0
107

Започват честванията по повод 145 години на Каварненското въстание. Пред паметника на Андрей Василев – Амира, водач на въстанието ще бъдат положени венци и цветя в знак на преклонение пред мъжествения и героичен подвиг на въстаниците отдали живота си за нашата свобода. Заупокойна молитва за загиналите защитници ще отслужат архимандрит Методий и свещеник Василий. В тържеството участват Представителният духов оркестър и представителна част на Военноморските сили на България. Началото е в събота 23 юли, от 17 часа на централния площад „Защитата на Каварна“.

В 19 часа на площада пред църквата „Св.Успение Богородично“ започва Военноисторическата възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“. Тя е организирана от община Каварна със съдействието на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Националното дружество „Традиция“. В пресъздаване на битките за отбраната на Каварна ще се включат над 100 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата. За историческия реализъм ще допринесат макетни оръдия и ефектна пиротехника.Каварненци и гости на града ще може да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

В Каварна са издигнати паметници на Андрей Василев – Амира – водач на въстанието и на телеграфиста от Балчик – Еранос Ераносян – пратил спешна телеграма до Високата порта за безчинствата и опожаряването на града, чрез която е получена помощ.

На един от входовете на Каварна е издигнат паметник на „Каварненското въстание“ с надпис: „Каварна се вдигна в защита мъжествена. В кърви потъна. Из пепелища израстна!“

По повод 145 години от Каварненското въстание във фоайето на община Каварна е подредена изложбата „Музеят – при хората“ на Историческия музей в града.

bnr.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page