Музикалното училище във Варна готви концерт по случай на Деня на народните будители

0
96

В навечерието на Деня на народните будители във Варна ще се състои младежки концерт, посветен на високите постижения на българската музикална и танцова култура. Той е подготвен от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ под мотото “Музикални будители” и е част от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съобщиха от пресслужбата на събитието.

Педагозите от училището са подготвили програма с шедьоври от фолклора и класиката до естрадата. Ще участват с рецитации на възрожденски стихотворения и най-малките ученици от начален етап, съобщи директорът на училището Румяна Петрова.

Начало на концерта ще бъде дадено с “Тебе поем” от Добри Христов в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър и Представителния хор на училището с диригенти Страцимир Павлов и Румяна Петрова. Композиторът Петко Стайнов ще бъде представен с класическите пиеси „Пайдушко” и „Хоро” из вдъхновената от народното творчество сюита „Тракийски танци“.

Духовият оркестър с диригент Любомир Александров ще изпълни марш. Солисти от специалността поп и джаз пеене ще се включат с песента “Устрем” от репертоара на Маргарита Хранова, “Черно и бяло” на Георги Христов, а песента “Ах, морето” на Тони Димитрова ще поднесе Ансамбъл „Виолино“ заедно с Теодор Благоев – акордеон и Благовест Иванов – ударни инструменти.

Програмата предвижда изпълнения на Детския фолклорен ансамбъл, ученици от специалност класически танц и български танци. Гайдарският оркестър, Народният оркестър и Фолклорният ансамбъл „Добри Христов“ ще навържат финалните моменти на концерта, посветен на надеждата за извисяване на българския дух, който започва в 11:00 ч. на 30 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page