Connect with us

Варна

Музикалното училище във Варна готви концерт по случай на Деня на народните будители

Публикувано преди

на

В навечерието на Деня на народните будители във Варна ще се състои младежки концерт, посветен на високите постижения на българската музикална и танцова култура. Той е подготвен от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ под мотото “Музикални будители” и е част от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съобщиха от пресслужбата на събитието.

Педагозите от училището са подготвили програма с шедьоври от фолклора и класиката до естрадата. Ще участват с рецитации на възрожденски стихотворения и най-малките ученици от начален етап, съобщи директорът на училището Румяна Петрова.

Начало на концерта ще бъде дадено с “Тебе поем” от Добри Христов в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър и Представителния хор на училището с диригенти Страцимир Павлов и Румяна Петрова. Композиторът Петко Стайнов ще бъде представен с класическите пиеси „Пайдушко” и „Хоро” из вдъхновената от народното творчество сюита „Тракийски танци“.

Духовият оркестър с диригент Любомир Александров ще изпълни марш. Солисти от специалността поп и джаз пеене ще се включат с песента “Устрем” от репертоара на Маргарита Хранова, “Черно и бяло” на Георги Христов, а песента “Ах, морето” на Тони Димитрова ще поднесе Ансамбъл „Виолино“ заедно с Теодор Благоев – акордеон и Благовест Иванов – ударни инструменти.

Програмата предвижда изпълнения на Детския фолклорен ансамбъл, ученици от специалност класически танц и български танци. Гайдарският оркестър, Народният оркестър и Фолклорният ансамбъл „Добри Христов“ ще навържат финалните моменти на концерта, посветен на надеждата за извисяване на българския дух, който започва в 11:00 ч. на 30 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Вижте колко детски площадки са ремонтирани за последните три месеца във Варна

Published

on

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви. Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на съоръженията за игра на децата, сменени са удароустойчиви настилки, извършено е пребоядисване.

Взети са мерки и незабавно е ремонтирана и детската площадка в района на ул. „Патриарх Евтимий“ 25. Поставена е нова платформа на пързалката. Мярката е временна, докато се достави дървен материал, с който съоръжението ще бъде направено така, че да е по-устойчиво, посочват от общинското предприятие.

Община Варна призовава гражданите да ползват детските площадки и съоръженията в тях само по предназначение, указано в информационните табели. За сигнали във връзка с нарушения и вандалски посегателства варненци могат да сигнализират на телефон 052 820 112 при дежурния служител на Община Варна.

Продължи с четенето

Варна

Над 70 души потърсиха съдействие в мобилните пунктове, разкрити от Община Варна

Published

on

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите.

Припомняме, че във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури Община Варна разкри мобилни медицински пунктове на три локации –  до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“, както и пред Туристическия информационен център (Козирката).

Пунктовете ще работят и в други дни от следващата седмица, когато има обявен код за високи температури.

Здравните специалисти съветват хората да избягват излизането навън в най-горещата част на деня, а ако това е наложително, да се носят шапка и светли дрехи. Те припомнят, че високите температури увеличават загубата на течности, а пиенето на вода помага за поддържане на оптималното ниво на хидратация в тялото и регулира телесната температура.

Продължи с четенето

Варна

Вече ще можем да си купим 24-часов билет за градски транспорт във Варна

Published

on

Чрез мобилното приложение TicketVarna вече може да бъде закупен 24-часов билет, съобщават от Общинското предприятие „ТАСРУД“, което отговаря за продажбата на превозни документи за обществения транспорт във Варна. Билетът е с валидност 24 часа и влиза в сила от часа от датата на закупуването му. Ако бъде закупен от машините за продажба в автобусите и на спирките, целодневният билет важи до 23:59 ч. на същия ден, независимо от часа на закупуване. Услугата чрез приложението е достъпна от 5 юли 2024 г. Цената на билета е както и досега – 4 лева. В полза на гражданите е периодът на неговата валидност.

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от ТАСРУД: стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.

Заради проблеми с автоматизираната билетна система и в частност зачестилите хулигански посегателства над монтираните валидатори в автобусите е преустановена продажбата на предплатени карти за пътуване в градския транспорт, съобщават още от ОП „ТАСРУД“.

Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори. Ако предплатената карта не се ползва в период от 6 месеца от датата на закупуване, тя ще бъде блокирана автоматично. От предприятието призовават гражданите в останалите случаи да закупуват онлайн билет, абонаментна карта или хартиен билет от машина.

Община Варна работи по цялостна промяна и модернизация на системата за продажба на билети. Очаква се тя да бъде внедрена до края на годината и да дава възможност пътниците да си закупуват превозни документи по всички възможни начини – физически, картови и електронни.

От ТАСРУД напомнят още, че докато влезе в сила новата технологична система, на нередовните пътници ще се налагат глоби. Засиленият контрол ще продължи през следващите месеци съгласно нормативните изисквания на Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна.

От предприятието благодарят за разбирането от страна на гражданите, проявено в преходния период на усъвършенстване на автоматизираната билетна система и съветват пътниците да използват приложението  на нередовните пътници, затова съветват да се използва приложението TicketVarna.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page