Connect with us

Икономика

Може ли Европа да наложи таван на цените на енергията

Публикувано преди

на

Европейският съюз подготвя извънредни планове за налагане на таван на цената на газа и за разделяне на цената му от тази на електричеството, както и по-дългосрочни реформи, чиято цел е да гарантира, че цената на електричеството отразява по-ниските цени на възобновяемата енергия.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят как спешно да намалят тежестта на енергийните цени за бизнеса и домакинствата.

  Цените на енергията в Европа скочиха до небето през последната година под натиска на рекордните цени на газа, след като Русия постепенно намали доставките му за Стария континент.

  Европейските правителства винят Москва, че използва енергията за изнудване в отговор на западната подкрепа за Украйна, подложена на руска агресия. „Газпром“ твърди, че намаляването и спирането на газовите доставки е заради санкциите и поради технически проблеми.

  Промяната на енергийната система на 27-те страни членки е дълъг и сложен процес, а политиците се опитват да намерят краткосрочно решение. Ройтерс обобщава какви решения за реформа на пазара на енергия могат да бъдат взети в близките дни и до какво могат да доведат.

Защо цената на електричеството е свързана с тази на газа?

В европейската енергийна система цената на електричеството на едро се определя от последната централа, която е необходима, за да бъде задоволено търсенето.

Вятърни, ядрени, въглищни и газови централи, както и всякакви други електрогенератори, наддават на пазара за енергия, като първи са предлагащите по-ниска цена, а по-скъпите, например, газовите идват след това. Газовите централи често са тези, които определят крайната цена.

Идеята е всички да продават електричество на една цена, а по-евтините възобновяеми централи да печелят повече, което да стимулира инвестициите точно в такива енергийни мощности, от които Европа се нуждае, за да изпълни климатичните си цели.

Но някои държави, например Испания, смятат системата за несправедлива, тъй като крайните потребители плащат еднаква цена и за скъпа, и за евтина като себестойност електроенергия.

Цените на газа се покачиха, след като Русия намали подаваните към Европа обеми, а търсенето на световните пазари рязко скочи. В резултат цената на електричеството, произвеждано чрез изгаряне на газ, рязко хвръкна до небето.

В края на август фючърсите за ток за януари в Германия скочиха до 1050 евро за мегаватчас, което е 14 пъти повече от година по-рано. Впоследствие цените все пак спаднаха.

За поскъпването на електричеството има и други фактори, като например проблемите на френските ядрени централи и жестоката суша в Европа, която намали капацитета на водноелектрическите централи и повлия на доставките на въглища, извършвани с речен транспорт.

Как може ЕС да промени цените на енергията?

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви наскоро, че ЕС трябва да отдели цената на електричеството от тази на газа, без обаче да даде повече подробности.

Проектодокумент на Комисията, видян от Ройтерс миналата седмица, разкрива, че предложенията на ЕС включват налагане на таван на цената на тока от определени централи, които не работят с газ.

Скокът на цените доведе до свръхпечалби за някои централи, чиито разходи са по-ниски, като например вятърни и ядрени. ЕС смята, че страните членки трябва да използват тавана на цените, за да изземат тези печалби и с тях да подпомогнат сметките на потребителите.

Чехия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС, е представила предложения за дискусия от страна на министрите на енергетиката, когато се срещнат в петък.

Те включват налагане на таван на цената на газа, внасян от определени държави, таван на цената на газа, използван за производство на електричество, или временно изваждане на електроцентралите, работещи на газ, от европейската система за определяне на цените на тока.

Идеята за таван на цената на газа или електричеството отдавна е подкрепяна от Испания, Белгия и други страни, включително колебаещите се преди време Австрия и Германия. Франция е сред страните, които искат цената на газа да бъде отделена от тази на електричеството.

Съществува и идея, предложена от италианския премиер Марио Драги, страните членки на ЕС да наложат таван на цената на газа, внасян от Русия. Противници на идеята твърдят, че това може да накара Москва да спре всякакви доставки за Европа.

Друга възможност е страните членки да определят таван на цената на газа и да доплащат на компаниите разликата между тавана и реалната пазарна цена. Страни като Германия и Нидерландия доскоро се противопоставяха на тази идея, тъй като тя на практика би предоставяла субсидии с обществени средства за генериране на енергия от изкопаеми горива. Според тях по-добре е тези средства да бъдат ползвани за преминаването към по-евтина и чиста енергия.

Чешките предложения включват и временно ограничаване на търговия с ток на европейските борси до дневни и „ден напред“ търгове. Други идеи предвиждат ограничаване на достъпа на финансовите спекуланти до газовите пазари и създаването на паралелен пазар на ток, произвеждан чрез газ, отделен от сега съществуващия пазар на електроенергия.

Какви са потенциалните недостатъци?

Високите цена на газа са стимул за бизнеса и домакинствата да ограничат потреблението на газ. Правителствата опитват да насърчат такава промяна на поведението, за да има достатъчно гориво за зимата.

Налагането на таван на цената на газа би премахнало този стимул и дори може да насърчи потребителите да използват повече газ, докато правителствата се стремят да намалят потреблението, посочват критици.

Анализатори са на мнение, че финансова подкрепа за домакинствата с ниски доходи и бизнесите, които са най-тежко засегнати от високите цени, е по-добра политика от прибързаната промяна на структурата на пазара.

Остава и открит въпросът как да се сложи таван на цената на газа, без да бъдат принудени операторите на газови електроцентрали да ограничат производството във време, когато повечето страни се нуждаят от все повече ток.

 

vesti.bg

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page