Connect with us

Интересно

Могат ли драконите на Вестерос да летят без магия? Да, казва авиоинженер

Публикувано преди

на

Телевизионният сериал „Игра на тронове“ (Game of Thrones) има вече милиони фенове. Но освен съдбите на хората от Вестерос, зрителите са очаровани и от огнедишащите дракони, които язди амбициозната владетелка Денерис Таргариен.

Един авиационен инженер казва, че за да летят тези митичните създания, техният свят трябва да работи малко по-различно в сравнение със Земята.

Както разсъждава на страницата The Conversation Гай Гратън (Guy Gratton), старши научен сътрудник по аеронавтика от Университет Брунел в Лондон, „малко основни познания по физика, аеродинамика и малко практически познания за човешката физиология могат да ви кажат много за Вестерос“.

Ето как Гай Гратън обяснява, без да прибягва до магия, защо драконите могат да летят, защо и най-лекият им дъх може да запали всичко наоколо и дори защо жителите на Вестерос са толкова агресивни и ирационални:

Възможно е да се прецени размерът на дракон в сравнение с Денерис, която изглежда висока около 1,6 метра и тегло около 60 кг. Тялото на дракона изглежда около четири пъти по-дълго от нея, около пет пъти по-високо и около два пъти по-широко, с опашка, отново приблизително същата дължина и приблизително толкова дебела, колкото тялото й. Ако приемем, че плътността на дракона и жената е приблизително еднаква, тогава масата на напълно пораснал дракон трябва да е около 44 пъти по-голяма от тази на Денерис: около 2600 кг,

Имайки предвид, че видимо всички във Вестерос се движат по начин, подобен на нас на Земята, нека приемем са подложени на същото гравитационно привличане, което предполага, че теглото на дракона е около 26 000 нютона (което ще бъде обозначено с W) при номинално ускорение поради гравитацията от 10 метра на секунда в секунда (земното ускорение всъщност е 9.81м/сек²).

За да се разбере аеродинамиката на летящите дракони, е нужна информация за още две неща.

Първо, площта на крилото. Всяко крило изглежда има размах, приблизително два пъти по-голям от дължината на основното тяло на дракона, така че нека апроксимираме крилете на два правоъгълника 4м на 8м или площ 64м², които ще наречем S.

Второ, минималната скорост на полет или най-бавната, с която драконът може безопасно да лети, преди да падне от небето. Би било разумно да се предположи, че драконите излитат и кацат приблизително с тази скорост, точно както правят самолетите и птиците. Съдейки по програмите, изглежда, че дължината на тялото на дракона от около 13 метра преминава за около три секунди, което поставя скоростта на спиране на около 4,3 м/сек.

Аеродинамика на дракона

В този случай стандартното уравнение на подемната сила е:

което можв да се преобразува на:

Ако използваме стандартната земна плътност на въздуха на морското равнище от ρ = 1,2 кг/м3, това дава коефициент на подемна сила равен на 36. Което е напълно нереалистично.

За сравнение, свръхлек самолет с крила (например Rogallo) – малък едноместен или двуместен самолет, състоящ се от лека рамка и малък двигател, окачен под текстилно крило в стил делтапланер – би имал коефициент на подемна сила между 2,2 и 2,7. Без съмнение еволюцията е адаптирала крилото на дракона да бъде високоефективно, но трябва да се направят някои предположения, така че Гай Гратън избира максимален коефициент на подемната сила (или C L.max) от 3,5.

Пренебрегвайки възможността за магия, това показва, че атмосферата на Вестерос трябва да е много по-плътна от нашата. Използвайки същите цифри, можем да определим колко е плътна атмосферата на Вестерос:

12 кг/м3 или около 10 пъти по-голямо от нормалното за Земята (или 10 стандартни атмосфери) звучи неприятно високо, но всъщност не е толкова лошо. Става въпрос за това, което един гмуркач би изпитал на 100 метра дълбочина – налягане, при което се оцелява без проблем.

Има емпирични доказателства, които подкрепят това заключение на автора на статията в The Conversation.

„Гледайки няколко епизода на Игра на тронове, ще забележите, че почти всеки може да вземе копие или меч и да го хвърли на разстояние, на което олимпийски хвърляч на копие би завидял. Като се има предвид, че гравитацията изглежда приблизително подобна на нашата, това предполага, че хвърлените оръжия генерират много повече подемна сила, отколкото на Земята – в съответствие с атмосфера с по-висока плътност“, подчертава Гай Гратън.

Има нещо във въздуха

Каква е сместа от газове в атмосферата на Вестерос?

Атмосферата на Земята се състои от 21% кислород, 78% азот и 1% различни други газове. Кислородът ни е необходим, за да дишаме, но при 30% кислородна концентрация почти всичко да става силно запалимо, а над тази граница атмосфераата става  експлозивна.

Тази хипотеза е доста вероятна за Вестерос, тъй като всеки, който се доближи до дъха на дракон, изглежда се запалва. А повечето местни хора са много внимателни със запалването на огън навсякъде, освен в каменен замък. Вестерос вероятно има въздух с висока плътност с около 30% кислород, но не повече.

За да се достигне такава висока плътност, вероятно друга съставка на въздуха е доста по тежка от аналога ѝ на земята.

Тук Гай Гратън прави обосновано предположение, че азотът, с който сме свикнали на Земята, е заменен с аргон – инертен газ, който е следващият най-разпространен газ на земята след азота. Аргонът е с 42 процента по-плътен от азота и би позволил атмосфера с по-висока плътност при налягане малко по-ниско от 10 стандартни атмосфери.

Има два закона, свързани с газовете, които могат да се използват в случая, за да се определи поведението на въздушната смес от аргон и кислород: Законът на Шарл, който описва как газовете се разширяват при нагряване, и Законът на Бойл – Мариот, който показва какво се случва, когато налягането се увеличи.

Прилагайки ги, Гай Гратън показва, че при налягане от около 7 атмосфери, атмосфера със 70% аргон и 30% кислород има плътност на въздуха от 12кг/м³ и така драконите могат да летят. С други думи – можем да имаме по-плътна атмосфера, ако въздухът е по-тежък – в този случай чрез замяна на инертния азот, който имаме на земята, с по-тежкия или по-точно по-плътен аргон.

Тази смес аргон-кислород всъщност ще бъде умерено наркотична при вдишване при високо налягане. Може би това може отчасти да обясни редовното ирационално и откровено агресивно поведение, наблюдавано сред много граждани на Вестерос.

Така че малко основни познания по физика, аеродинамика и малко практически познания за човешката физиология могат да ви кажат много за Вестерос – там, където летят дракони, трябва да се страхувате от огъня и ирационалното поведение на хората не се дължи непременно на това какво пият, а какво дишат.The Conversation

Авторът Гай Гратън е гост-старши научен сътрудник по аеронавтика от Университета Брунел в Лондон.

Източник: Could dragons on Westeros fly? Aeronautical engineering and maths say they could, The Conversation

nauka.offnews.bg

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page