Млечните продукти Olympus и Верея се обединяват

0
180

Сливенската компания „Тирбул“, която произвежда млечни продукти с марката Olympus, купува пловдивската „Обединена млечна компания“ (ОМК), която продава млеката Верея. Сделката е договорена между гръцките собственици на дружествата – Hellenic Dairies и Delta Food, става ясно от тяхно съвместно съобщение.

Стойността на сделката не се обявява, но според оценки на база оперативната печалба на ОМК (10 млн. лв. за 2021 г.) цената е поне 80 млн. лв.

За приключването на сделката е нужно одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъде разрешена, ще се създаде гигант в производството на млечни продукти у нас с оборот от около 200 млн. лв.

Обединение на гиганти

„Обединена млечна компания“ (ОМК) е най-голямата млекопреработвателна компания в България и има значителен дял в продажбите на прясно и кисело мляко. Фирмата е разположена в Пловдив, има около 500 служители, а най-популярните ѝ марки са „Верея“, „Фибела“ и „Русалка“. През 2021 г. общите приходи на компанията се увеличават с над 10% до 104.4 млн. лв., по данни на „Капитал“.

ОМК е създадена през 1998 г. като обединение на мандри, контролирани от приватизационен фонд „Доверие“. През 2007 г. дружеството става собственост на гръцката Delta Foods.

Купувачът „Тирбул“ от своя страна е втори по големина в сектора с приходи над 91 млн. лв. за 2021 г. Компанията е създадена в Сливен през 2003 г. от гръцката група Hellenic Dairies (преди Tyras), която има заводи също в Гърция и Румъния. По последни данни за 2020 г. оборотът на Hellenic Dairies е 405.5 млн. евро.

Българското предприятие произвежда млечни продукти с марката Olympus – прясно и кисело мляко, твърди сирена, кашкавали, извара, както и натурални сокове и студен чай със същата марка. Основната част от продукцията на „Тирбул“ е за износ, като пазарите са по цял свят – ЕС, САЩ, арабските страни, Китай и Австралия. Очаква се сделката да бъде разрешена от КЗК, а обединената компания вероятно ще контролира около 10% от българския пазар на млечни продукти.

 

expert.bg

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page