Connect with us

Интересно

Метавселената на Meta и Зукърбърг прави малки, но важни крачки

Публикувано преди

на

Залогът за бъдещето на Meta е метавселената. Именно затова преди година Марк Зукърбърг преименува компанията си и запази Facebook само като бранд на едноименната социална мрежа.

Метавселената е дългосрочен проект, който все още е само в първите стъпки на своето развитие. Именно затова новостите засега са сравнително скромни, но важни. А по време на събитието Meta Connect 2022, което се проведе през тази седмица, компанията представи и какво е постигнато досега.

Още по-специални очила

Доста време Meta не анонсира наследник на VR очилата Quest 2. Компанията най-сетне демонстрира новия модел Meta Quest Pro. Това са очила за „смесена реалност“ от висок клас. Те могат да се използват за стандартна виртуална реалност, но, благодарение на вградени камери, могат да показват и реалния свят на потребителя, като наслагват върху него виртуални елементи.

„Представете си възможностите, когато физическият и дигиталният свят най-накрая могат да взаимодействат директно, без да изкривявате врата си, за да гледате надолу в телефонa“, обясняват концепцията от Meta. Компанията е преработила всички аспекти на очилата, за да ги направи по-добри, по-мощни и по-удобни за носене.

Батерията е преместена в задната част на каишката и е извита. Така се постига по-добър баланс на теглото на цялото устройство и то е по-удобно за дълго носене. Има и по-мощен процесор – Qualcomm Snapdragon XR2 Plus, който ще предложи до 50% по-добра производителност спрямо Quest 2.

Очаквано, Quest Pro има и нови, по-добри камери. Те са с 4 пъти по-висока резолюция и могат да предават информацията за заобикалящия свят в още по-добри детайли. Освен това от вътрешната страна има подобрени сензори, които да следят жестовете и мимиките на лицето, както и движението на очите. Информацията е важна както за по-правилното пресъздаване на виртуалната среда за потребителя, така и за да може системата да отразява неговите мимики в лицето на виртуалния му аватар. Компанията дава за пример, че ако потребителят се усмихне или повдигне вежди, същото ще направи и неговият аватар в метавселената.

Очилата Quest Pro ще струват 1500 долара, което ги поставя във високия клас на тези устройства. Те ще идват в комплект с контролери и засега ще са насочени най-вече към бизнеса и създателите на приложения и игри.

Подобрения и в самата метавселена

Виртуалната среда също е обновена с няколко дребни, но важни промени. Тази, която бързо направи впечатление на всички, е свързана с аватарите, които вече имат и крака. Досега те бяха само торсове, но вече ще е видимо цялото тяло и то ще е анимирано с движения, мимики, жестове и т.н.

Първоначално промените ще са достъпни през Meta Horizon Worlds. Също така Meta планира да позволи тези аватари да се използват и във видеочатове в Messenger и WhatsApp и така потребителят „да може да изрази себе си и да реагира без да включва камерата си“.

Друга малка, но полезна новост ще има в Meta Horizon Home. Скоро потребителите ще могат да гледат видео от YouTube VR заедно с виртуалните си приятели.

Meta Horizon Workrooms също получава новости. Компанията е сключила партньорство с Microsoft, за да предложи някои от услугите на компанията в метавселената. Сред тях са Microsoft Windows 365, Office приложения и дори Microsoft Teams. Освен това потребителите на метавселената ще могат да използват и Xbox Cloud Gaming, за да играят съвместими игри във виртуалната среда.

Двете компании са амбицирани да развиват партньорството си в тази посока още повече и постепенно ще увеличават възможностите на приложенията в метавселената.

„Искаме нашият софтуер да е от полза за потребителите на всичките им устройства“, казва изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, цитиран от The Verge. Софтуерният гигант ще предложи всички възможности на Windows 365 през Quest и метавселената, както и 2D версии на Office приложенията.

Междувременно Meta продължава и по-авангардните проучвания в сферата. Компанията експериментира с изкуствен интелект и как чрез него и допълнителни технологии може да се създаде по-интуитивен, човешки центриран интерфейс за управление на функции и платформи. Meta работи и по технологии за създаване и манипулиране на 3D обекти в метавселената, както и върху фотореалистични аватари, които ще са с по-добри мимики.

Марк Зукърбърг също така отново потвърди, че иска метавселената да е отворена платформа. „Всяко поколение компютърни технологии има по една отворена и една затворена екосистема. Първо бяха Windows и Mac. След това Android и iOS. Затворените екосистеми контролират изкъсо всичко и създават уникални изживявания, които са заключени“, коментира Зукърбърг, цитиран от CNBC. Той допълни, че компанията планира да споделя и самите технологии, които използва за метавселената си.

blog.a1.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page