След 70 години на трона кралица Елизабет II се превърна в неразделна част от ежедневието в Обединеното кралство. Всеки британец е свикнал с нейния образ – от телевизионния екран, през марките на писмата до сечението върху монетите.

Какво се променя след кончината на Елизабет II?

На всичките 29 милиарда монети в обращение в Обединеното кралство е изобразена главата на кралицата. Последният дизайн е от 2015 г., когато тя е на 88 години. Това е петият монетен портрет, създаден по време на нейното управление.

Кралският монетен двор няма да каже как и кога ще започне да издава монети с главата на крал Чарлз III върху тях, но е вероятно тези с кралицата да останат в обращение за още много години и процесът на замяната им да бъде постепенен.

Въпреки че не знаем как ще изглежда монетният портрет на краля, една монета, емитирана през 2018 г. от Кралския монетен двор в чест на 70-ия му рожден ден, даде знак. Сигурно изглежда, че той ще бъде показан обърнат на другата страна – наляво. Традицията повелява посоката, в която е обърнат монархът върху монетите, да се редува за всеки нов владетел.

След като бъдат одобрени от правителството, новите монети ще бъдат изковани в Кралския монетен двор в Лантрисант, Южен Уелс.

Кралицата се появява на всички банкноти на Bank of England от 1960 г. насам (банкнотите, издадени от шотландски и северноирландски банки, не изобразяват монарха). В момента има около 4,5 милиарда индивидуални банкноти на стойност около £80 млрд. Също като при монетите, те вероятно ще бъдат премахнати постепенно.

Всички банкноти и монети ще останат законно платежно средство. Банката на Англия ще извести населението, ако това се промени.

Марки и пощенски кутии

От 1967 г. всички марки, издадени от Кралската поща, имат релефен силует на страничния профил на кралица Елизабет II. Кралската поща сега ще спре да произвежда марки на Елизабет II, въпреки че те все още могат да се използват върху писма и колети, и ще започне процес по създаването на нови.

Новият крал е фигурирал на марки и преди, но от Кралската поща все още не казват как ще изглеждат новите дизайни с него.

Повече от 60% от 115 000 пощенски кутии в Обединеното кралство носят знака EIIR на кралица Елизабет II – E за Елизабет и R за Regina, което означава кралица. В Шотландия те представят шотландската корона.

Извън Шотландия всички нови пощенски кутии вече ще включват кралския шифър – но броят на новите инсталирани кутии засега е доста малък.

Паспортите все още са валидни

Не само парите, марките и пощенските кутии се нуждаят от актуализиране. Всички британски паспорти се издават на името на Нейно Величество и все още са валидни за пътуване. За новите паспорти надписът от вътрешната страна на предната корица ще бъде актуализиран на Негово Величество.

Полицейските сили в Англия и Уелс ще трябва да сменят кралския шифър на кралица Елизабет II в центъра на табелите на шлемовете си.

И накрая, адвокатите и адвокатите, които са били назначени от кралицата за съветници, сега ще бъдат известни като съветници на краля с незабавно влизане в сила.

dir.bg