Connect with us

Новини

Македонска партия поиска да бъде закрит културния ни център „Иван Михайлов“ в Битоля

Публикувано преди

на

Македонската партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за забрана на дейността на сдружение „Културен център Иван Михайлов“ – Битоля, информира БНР, позовавайки се на БГНЕС. Мотивът на Северномакедонските партийци е позоваване на чл. 65 от Закона за сдруженията и фондациите.

„Безспорно е, че на гражданите на Република Македония е гарантирана свободата на сдружаване с цел реализиране и защита на техните политически, икономически, социални, културни и други права и убеждения. Но ясни конституционни и законови разпоредби определят границите на реализацията на тази свобода. Със своите програмни цели и дейности на терен за утвърждаване на идеологията и реабилитация на образа и делото на Иван Михайлов, действията на сдружението са насочени именно към разпалване на национална омраза и нетърпимост, предприемане на действия, противоречащи на Конституцията и закона и нарушаващи свободите и правата на други лица„, пише във внесения от Левица документ.

В устава на сдружение „Културен център Иван Михайлов“ Битоля, приет на учредителното събрание на 12 март 2019 г., се уточнява, че мисията на сдружението е представяне на живота, идеологията, реабилитация и осветляване на образа и творчеството на Иван (Ванчо) Михайлов.

Според идеологията на Иван Ванчо Михайлов македонска нация и език не съществуват. Сдружението пропагандира тази идеология за промяна на националното съзнание на македонския народ и в своите помещения е поместило цитат от Иван Михайлов в тази посока, се казва в партийния иск.

Според северомакедонските политици дейността на сдружението е насочена към отричане на свободите и правата на македонския народ за свободно изразяване на националната му идентичност. Освен това в социалните мрежи сдружението публикува редовно статии със съдържание, което насажда национална омраза“, посочват от Левица.

Македонците твърдят, че Иван Михалов е смята за сътрудник на Хитлер. Според тях дейността на центъра представлява възхвала на фашизма и нацизма, като разпалва чувство на национална и религиозна омраза и нетърпимост към еврейска общност в Македония.

В документа се посочва, че Левица очаква прокуратурата да забрани дейността на сдружение „Културен център Иван Михайлов“.

Българският културен център „Ванче Михайлов“ в Битоля беше открит на 16 април 2022 г. в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Това предизвика множество коментари и критики, включително на високо политическо ниво в северозападната ни съседка. Към България бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Преди дни БГНЕС съобщи, че в град Охрид е регистрирано сдружение „Цар Борис III“, за което лично Симеон Сакскобургготски е дал съгласието си. Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година, и в което участват само и единствено граждани на Република Северна Македония и които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи.

Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Македония обявиха, че с регистрацията на това сдружение се прославят нацизмът и фашизмът и се разпространява език на омразата.

След обществените реакции от Министерството на правосъдието казаха, че не е подавано искане за положително становище в процедурата по регистрация. Същия ден Централният регистър съобщи, че Сдружението е регистрирано по реда на Закона за сдруженията и фондациите.

На 21 април, само седмица след отриването на културен център „Ванчо Михайлов“, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. Според него, събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на Павелич“.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб „Иван Михайлов“. Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворопейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно Договора с България, Преспанското споразумение и „френското предложение“, които, според него, били равностойни на фашизъм.

В средата на август президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви, че са необходими спешни промени в Закона за сдруженията и фондациите, в които недвусмислено да се реши въпросът с техните наименования. Те трябва да засягат и процедурата за регистрация на имена, включващи исторически събития и личности.

На 18 август 2022 г. Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал производство за проверка на твърдения за възможни пропуски при регистрацията на Гражданско сдружение “ Цар Борис III“ – Охрид. От прокуратурата съобщиха, че е издадено разпореждане до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията на това сдружение на българите в Македония.

news.bg

 

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page