Connect with us

Политика

Любомир Кючуков: С преговорната рамка натискът се пренасочва от София към Скопие

Публикувано преди

на

Постигнатото е добро за България. Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков пред БНТ, във връзка с вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българско вето  върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

„Между първото предложение за преговорната рамка и сега сегашното има огромни разлики и всички до една отразяват българските притеснения и българските позиции“, отбеляза той.

Запитан чий успех е вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС след предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, на фона на твърденията на Слави Трифонов, че България води две различни външни политики, Кючуков заяви: „Проблемът с външните политики наистина е сериозен. Българската дипломация е една и това беше успех именно за българската дипломация, която успя да защити и да включи в текстовете тези позиции, по които дори в политически план в самата България имаше някои разминавания.“

Той уточни: „Става дума за официалните позиции на България, приети както с рамката, така и с декларацията на българския парламент от 2019 г.“

Дипломатът добави, че тези позиции са защитени в максимална степен.

По думите му включването на българите в Конституцията на РСМ, а не само в преамбюла й, както е в момента, по-скоро не решава проблема за правата им, а създава допълнителни проблеми. „Най-вече това на практика означава, че обявявайки българите и хората с българско самосъзнание за държавотворен народ, тоест, за част от македонската нация – има едно автохтомно местно общество, което не е с български корени. На практика това е тълкованието, което може да се направи по този въпрос“, обясни Любомир Кючуков.

Той допълни, че българската позиция по този казус е защитена и е въпрос на време да бъде прието официалното решение на РСМ.

Дипломатът каза още, че след началото на преговорите Република Северна Македония трябва да изготви и изпрати свой план за действие и ЕС да го върне с референции, за чието изпълнение ще се следи, което обикновено отнема около две години, като това е приблизително и времето, което РСМ има за необходимите промени в Конституцията си.

По отношение на думите на президента Румен Радев, че с вчерашното и решение парламентът е подписал празен чек предвид липсата на подписан двустранен протокол, Кючуков заяви: „Да, той действително не е подписан. Но в момента в който бъде приета преговорната рамка и се реферира към този протокол, преговорите няма да започнат, преди той да бъде подписан. Тоест, тук ЕС не само вече защитава българската позиция, но фокусът, бих казал дори – натиск, се пренасочва от София към Скопие.“

По думите му, за да започне целият този процес, трябва да бъде подписан двустранният протокол, за който има изготвен проект и в който се говори за всичко, при това – с доста ясни срокове.

news.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page