Connect with us

Политика

Любомир Кючуков: С преговорната рамка натискът се пренасочва от София към Скопие

Публикувано преди

на

Постигнатото е добро за България. Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков пред БНТ, във връзка с вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българско вето  върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

„Между първото предложение за преговорната рамка и сега сегашното има огромни разлики и всички до една отразяват българските притеснения и българските позиции“, отбеляза той.

Запитан чий успех е вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС след предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, на фона на твърденията на Слави Трифонов, че България води две различни външни политики, Кючуков заяви: „Проблемът с външните политики наистина е сериозен. Българската дипломация е една и това беше успех именно за българската дипломация, която успя да защити и да включи в текстовете тези позиции, по които дори в политически план в самата България имаше някои разминавания.“

Той уточни: „Става дума за официалните позиции на България, приети както с рамката, така и с декларацията на българския парламент от 2019 г.“

Дипломатът добави, че тези позиции са защитени в максимална степен.

По думите му включването на българите в Конституцията на РСМ, а не само в преамбюла й, както е в момента, по-скоро не решава проблема за правата им, а създава допълнителни проблеми. „Най-вече това на практика означава, че обявявайки българите и хората с българско самосъзнание за държавотворен народ, тоест, за част от македонската нация – има едно автохтомно местно общество, което не е с български корени. На практика това е тълкованието, което може да се направи по този въпрос“, обясни Любомир Кючуков.

Той допълни, че българската позиция по този казус е защитена и е въпрос на време да бъде прието официалното решение на РСМ.

Дипломатът каза още, че след началото на преговорите Република Северна Македония трябва да изготви и изпрати свой план за действие и ЕС да го върне с референции, за чието изпълнение ще се следи, което обикновено отнема около две години, като това е приблизително и времето, което РСМ има за необходимите промени в Конституцията си.

По отношение на думите на президента Румен Радев, че с вчерашното и решение парламентът е подписал празен чек предвид липсата на подписан двустранен протокол, Кючуков заяви: „Да, той действително не е подписан. Но в момента в който бъде приета преговорната рамка и се реферира към този протокол, преговорите няма да започнат, преди той да бъде подписан. Тоест, тук ЕС не само вече защитава българската позиция, но фокусът, бих казал дори – натиск, се пренасочва от София към Скопие.“

По думите му, за да започне целият този процес, трябва да бъде подписан двустранният протокол, за който има изготвен проект и в който се говори за всичко, при това – с доста ясни срокове.

news.bg

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

България

Кирил Петков: Бих подкрепил вотът на недоверие, но той не е конституционно обоснован (ВИДЕО)

Published

on

Ето какво каза Кирил Петков по повод вотът на недоверия към служебното правителство и по актуални политически теми от страната:

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page