Connect with us

Анализи

Лъжи, финтове, кафяви медии и дори Каспаров няма да върнат Борисов на власт. Това го убива

Публикувано преди

на

Любима „медия“ на Бойко Борисов и шайката му, публикувала вчера нескопосан текст, с цел компрометиране на лидерите на партия, която застрашава устоите на статуквото. Словесният тюрлюгювеч е пълен с твърдения за присвоени 100 милиона, „неправилни“ политически решения по отношение на руските „Газпром“ и „Газпром експорт“ от правителството на Кирил Петков, платен милион за консултантски услуги и прочие тъпотии.

Дори, когато се създава компромат, авторите трябва да се постараят той да има поне мъничка връзка с реалността. Случаят с Пик не е такъв.

 

Безсмислено е да бъдат разобличавани всички лъжи в пасквила. Самата цел – да бъдат компрометирани, десетина дни преди изборите, главните опоненти на Борисов е достатъчна, за да е ясно за каква боклучава история става дума. Показателно е също, че въпросната публикация е ретранслирана само в проборисови медии и специално създадени проборисови сайтове за фейк новини. Не е нужно да се изброяват – който се интересува ги знае.

 

Цитиран е доклад на ДАНС, който уличавал лидерите на ПП в какво ли не, свързано с газа. Но най-вече с лоши управленски решения по спиране на доставките на руски газ. Елементарно. Тъпо. Като за борисовата пропаганда.

 

Което прави съмненията за съучастие в писането на въпросния текст на хора от руското газово лоби у нас съвсем основателни.

 

Много забавно е, че подобно активно мероприятие се задейства дни след като в публичното пространство бе показан договорът за проекта Балкански поток (реално Руски поток). От него стана пределно ясно, че Борисов като премиер, е подарил на руската страна, чрез газопровода през българска територия, около 3 милиарда лева. Това наистина е лоша и съмнителна сделка. Разследване, но истинско, ще докаже това. Ще се случи, няма да им се размине – на Борисов и тези край него.

 

Авторите на „сензационната“ глупост не са си направили дори труда да проверят, че Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) не работи с наши служби по начина, който е описан в глупотевината, с претенции за „сензационна бомба“. Очевидно „разкритията“ са насочени към неграмотни хора. Както и към зависими и зомбирани от бойковизма.

 

Борисов е в ситуация, която може да го изхвърли за дълго, ако не и завинаги от политиката. Това означава да се окаже лицев лице със закона. Той знае това и е готов на всичко, за да остане още известно време в активната политика. В името на тази цел бе театралната сценка с Манфред Вебер, лидер на ЕНП в Европарламента, която се превърна във фарс.

 

В същия стил е и гостуването на Гари Каспаров, което постигна единствено дискредитиране на световния шампион. Той пристигна в България заради форум срещу фалшивите новини, а се оказа до Борисов и в декларативен стил той похвали ГЕРБ за позицията на партията срещу войната в Украйна. Така шахматният експерт се оказа във фейк ситуация. Очевидно Каспаров, който призна, че представлява определено лице, не е наясно с това, че Руски поток през България развърза ръцете на Путин да започне кървавата агресия. Проектът бе дело на кабинета „Борисов“. Жалко, че Гари Каспаров бе употребен по този начин. С активното съдействие на Росен Плевнелиев. Наистина жалко…

 

Има нещо, което кара статуквото да хвърля всички сили и средства срещу опоненти, които ще прекъснат финансовите кранчета, от които задкулисието е източвало икономиката на страната, лишавайки българите от нормален живот. Това е страхът. Има основание за него. Някои ще спечелят пари от тази ситуация. Но няма да променят нищо. Старото лошо си отива, пръскайки отрова.

 

В паника са всички, които имат информация, че не само американските служби, но и висши институции, обсъждат и работят по проблеми с корупцията в България. Реално.

Има основание за страх и панически действия. Виждаме ги.

frognews.bg

Продължи с четенето

Анализи

Забраната „Лукойл“ да изнася дизел остава. Ще спре ли рафинерията?

Published

on

By

Забраната „Лукойл“ да износя дизел остава

Днес по време на блиц контрол в парламента вицепремиерът по икономически въпроси и транспортен министър Христо Алексиев потвърди, че „Лукойл“ най-вероятно няма да може да изнася дизел. Припомняме, че от 5 декември ще действа европейското ембарго за внос на руски петрол по море. България получи дерогация за две години, но ЕК вече уточни на няколко пъти, че това не означава, че износът на рафинираните продукти е позволен.

Обратът на позицията на служебния кабинет

Именно заради решението на ЕК кабинета Петков издаде заповед за забрана на износа. Служебното правителство реши да отмени тази заповед и да разреши „Лукойл“ да изнася горива. На специалната съвместна пресконференция на служебното правителство и „Лукойл“ стана ясно, че руската компания е заплашила, че ще спре работа ако и забранят износа. Тогава същият вицепремиер твърдеше, че няма проблем „Лукойл“ да изнася горива и това не нарушава европейските санкции. Последвалата реакция от ЕК обаче е най-вероятната причина служебното правителство да си смени мнението на 180 градуса.

Ще спре ли рафинерията в Бургас?

Остава въпросът дали руската компания ще изпълни заканата си да спре рафинерията в Бургас и каква ще бъде реакцията на държавата.Ако „Лукойл“ реши може да купува и неруски петрол и така да продължи износа за ЕС. При този вариант рафинерията ще продължи да работи, но няма да може да се генерират свръхпечалби както досега. Другият вариант е спиране на рафинерията. Тогава обаче държавата може да активира „Златната акция“, която притежава и която дава право на вето за спиране на дейността. При нарушение на това вето държавата има право да поеме оперативен контрол над рафинерията и така да гарантира безпроблемната и работа. Кой от всички тези варианти ще се случи ще разберем съвсем скоро.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Високите цени на дизела започнаха да се отразяват на търсенето

Published

on

By

Вече има първи признаци, че високите цени на дизела започват да се отразяват на търсенето

Високите крайни цени на дизела през последната година насърчиха по-голямата продукция от рафинериите, които се възпозваха от солидните маржове на рафиниране. През послените няколко седмици обаче се забелязва бавно увеличение на запасите на прозведен дизел, което е признак, че високите цени изглежда са започнали да натежават върху търсенето. Комбинацията на увеличени обеми на рафиниране и започващ спад на търсенето ще окаже силен натиски върху цената на дизела. Задаващата се рецесия в Европа ще удари силно потреблението на дизел и средносрочен план това неминуемо ще доведе до значителен срив в цената.

Тенденцията за намалено търсене обаче засега все още е колеблива, така, че евентуално падане на цената на дизела се очаква най-рано пролетта на 2023 година. В България допълнитен натиск над цените би оказал и евентуално въведения таван за цените на руския петрол и засиления натиск от страна на държавата над Лукойл. Вероятността обаче да видим цени на дизела под лева все още е твърде малка.

 

инж. Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализи

Защо мигрантите стават все по-агресивни и кои от тях извършват тежки престъпления

Published

on

By

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате,че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева, предаде Нова тв.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.

Росица Валентинова, novini.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.