Connect with us

Новини

Крум Зарков „дава“ главния прокурор на Конституционния съд

Публикувано преди

на

Най-после се намери един млад юрист, който с десетина изречения сложи всички по-възрастни съдебни реформатори в малкия си джоб. Става дума за служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който на 17 август (сряда) потвърди няколко „неща“, за които екипът на „Параграф 22“ воюва от самото си създаване през есента на 2001 година. В интервю за БНР министър Зарков съвсем отговорно заяви, че до началото на септември екипът му ще подготви искане до Конституционния съд, посветено на една единствена тема: дали главният прокурор има право да държи цялата държава на каишка под претекст, че основният закон му давал право да осъществява тотален надзор за законност?

„… Mногo вaжeн e въпpocът пo oтнoшeниe нa пpaвoмoщиятa нa глaвния пpoĸypop и ĸoнcтитyциoннaтa paмĸa, в ĸoятo тoй oпepиpa. Тyĸ имa нeщa, ĸoитo мoгaт дa ce нaпpaвят и бeз пapлaмeнт, заяви пред БНР Зарков.

Чpeз paзличнo paзшиpeнo тълĸyвaниe нa тoзи нaдзop зa зaĸoннocт, пpoĸypaтypaтa пpaĸтичecĸи имa възмoжнocт дa пocтaви пoд cвoй ĸoнтpoл или пoнe пoд няĸaĸвa фopмa нa cтpax цялaтa дъpжaвнa aдминиcтpaция и изпълнитeлнaтa влacт, в тoвa чиcлo и миниcтpите. Ако Koнcтитyциoнният cъд веднъж сложи рамки на тoвa пpaвoмoщиe, това ще е много важно зa пocлeдвaщитe дeбaти.

Конституцията позволява ли на прокуратурата да проверява абсолютно всяка администрация – от ВиК до размера на пешеходната пътека, или има друг много по-ограничен смисъл, свързан с наказателното производство? Tова е въпрос, който е необходимо да бъде обсъден“, заяви в ефира на БНТ Крум Зарков и съвсем отговорно обеща въпросното питaнe да бъде готово и представено на останалите министри още в началото на септември.

Ако съдим по 30-годишната практика на Конституционния съд (КС) по дела, засягащи правомощията, възнагражденията, отпуските и привилегиите на съдиите и прокурорите, отсега е ясно, че Крум Зарков ще загуби сражението в КС.

Примерите в това отношение са изключително важни, защото

войната за оцеляване и възпроизвеждане на висшата съдебна номенклатура

и на „белите якички“ сред магистратите се води от 11 ноември 1989 година. И то не в преносния смисъл, а съвсем буквално.

Ще онагледим този абсурд с два-три примера, защото за повече ще ни трябват… поне две-три години яко писане и още по-яко четене.

В чл. 128. от основния закон недвусмислено е казано: „Следствените органи са в системата на съдебната власт. Те осъществяват разследване по наказателни дела в случаите, предвидени в закон.“

След епохални схватки, започнали през 1991 г. и приключили през 2009-2010 г., мечтата на 7-8 поколения политици, прокурори и полицейски началници най-после се сбъдва –

Националната следствена служба (НСлС) е ликвидирана като независима структура

и става част от прокуратура.

Формално, цитираната конституционна разпоредба не е нарушена, защото макар и в лоното на държавното обвинение, следствието си съществува. По същество обаче това изобщо не е така.

Първо – НСлС си е структура сама за себе си и няма нищо общо с бившите окръжни следствия, които са най-обикновени отдели в окръжните прокуратури.

Второ – нито Националната следствена служба, нито бившите окръжни следствия са самостоятелни органи по смисъла на закона. Тоест – те не са юридически лица, нямат деловодства, нямат финансови и счетоводни отдели, нямат кадровици, нямат печати, нямат и материално отговорни лица.

И трето – т. нар. директор на т. нар. Национална следствена служба се води заместник-главен прокурор по разследването, но досега никой не го е чул да коментира какъвто и да е казус или да каже какво мисли за съдебната реформа, защото… главния прокурор не му разрешава. Или поне така излиза на практика.

Казано с две думи – практическото ликвидиране на следствените органи си е

чиста проба погазване на конституцията.

Но от 2010 г., когато това стана факт, досега никой зъб не е обелил по въпроса. Включително и днешният храбър борец срещу статуквото и задкулисието Росен Плевнелиев, който по онова време го играеше президент.

Другият пример е посветен на Върховни касационен съд. Разпоредбата на Параграф 2 от Преходните и заключителни разпоредби на основния закон  на страната е категорична: „До избирането на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, техните правомощия по чл. 130, ал. 3 и чл. 147, ал. 1 от Конституцията се упражняват от Върховния съд на Република България“.

На пръв поглед тази разпоредба няма общо с днешната ни тема, но… само на пръв поглед. Според друг текст от основния закон, нито един човек

няма право да бъде избиран два пъти за главен прокурор или за председател

на едно от двете върховни съдилища. Един единствен мандат и туй то. Е, с едно много важно и дори уникално за българския преход изключение. То се казва Иван Григоров (лека му пръст), който през периода 1992-1994 г. беше председател на Върховния съд, през периода 1994-2000 г. беше член на Конституционния съд, а през периода 2000-2007 г. беше… председател на Върховния касационен съд. Отново никаква реакция…

Третият пример е „очеизваждащ“, както обича да казва

новата бюрокрация, препитаваща се от борбата със задкулисието

от името и за сметка на гражданското общество.

В чл. 126 от конституцията има две алинеи.

Първата гласи следното: „Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата“. Според всички възможни речници и учебници, словосъчетанието „е в съответствие“ означава само едно – еднаквост. Тоест – структурата на прокуратурата е еднаква с тази на съдилища. Това означава, че ако имаме 200 районни, окръжни, апелативни и върховни съдилища, не е достатъчно да имаме 200 районни, окръжни, апелативни и върховни прокуратури.

Нужно е и още нещо, на което – до избирането на Цацаров за главен прокурор – никой никога не бе обръщал внимание:

всички 200 съдилища са самостоятелни юридически лица.

Поради тази причина председателите на ВКС и на ВАС са административни ръководители само на своите си съдилища и нямат никакво право да накажат, командироват или предложат за уволнение дори младши съдия от Н-ския районен съд. Докато в системата на държавното обвинение е точно обратното: всичко зависи само и единствено от Главния и каже ли Той нещо – думата му на две не става при никакви обстоятелства.

А защо намесихме тук Цацаров, след като устройственото нарушение на конституцията е бетонирано още с първия Закон за съдебната власт от 1994 година? Ами той просто… бетонира това нарушение чрез нарочно решение на Конституционния съд: словосъчетанието „в съответствие…“ не предполагало огледална еднаквост, а подканвало към сходство, към единство в многообразието.

Така че разпоредбата на чл.126, ал.2 от конституцията е призвана да придаде човешки облик на единоначалието и казармената дисциплина в държавното обвинение, но по-скоро позволява на главните прокурори да се държат… според зависи. Съдете сами: „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.

Ако Крум Зарков визира тази разпоредба, проблемът не е в нея. Нищо опасно няма и в следващия конституционен текст – чл. 127, който гласи:

„Прокуратурата следи за спазване на законността, като:

1. ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане;

2. може да извършва разследване;

3. привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер;

4. упражнява надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки;

5. предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове;

6. в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела“.

Тези разпоредби са важни, защото точно те позволяват на главния прокурор да си разиграва коня, както и когато сметне за необходимо.

Схемата е тотално незаконна, но номерът минава вече 20 години.

Става дума за прословутата предварителна проверка. През 2003 г. тя беше изхвърлена от Наказателнопроцесуалния кодекс, но остана да съществува в Закона за съдебната власт. И днес всичко живо образува проверки по ЗСВ, върху които главният прокурор осъществява надзор за законност. Тоест – ако иска помага, ако иска – вреди. Тази практика е съвършено незаконна, защото ЗСВ е устройствен закон и в йерархията на нормативните актове стои поне две нива под НПК. Тоест – ако в НПК едно нещо го няма, то не би трябвало да съществува и в ЗСВ.

Практиката обаче е потресаваща. Всяка година прокуратурата образува

десетки хиляди проверки по чл. 145 от ЗСВ,

в хода на които си позволява да извършва арести, конфискации и запори, да прилага специални разузнавателни средства и какво ли не още.

След три-четири месеца нещата приключват от самосебе си, поне 90% от проверките не прерастват в досъдебни производства, а надлежно събраната информация просто… потъва вдън земя.

Така че би било прекрасно, ако служебният министър Крум Зарков успее да убеди Конституционния съд, че на главния прокурор трябва да му бъде нахлузен намордник. Още по-прекрасно обаче би било, ако поразшири малко питането си и поиска КС да обяви всички разпоредби на скандалния чл.145 от ЗСВ за противоконституционен. Защото там е заровено кучето…

 

banker.bg

 

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page