Connect with us

Интересно

Коя напитка хидратира организма най-добре? Не, не е водата

Публикувано преди

на

Разбира се, винаги можете да посегнете към чаша вода – но обикновената H20 не е най-хидратиращата напитка, според проучване от шотландския университет „Сейнт Андрюс“, което сравнява реакциите на хидратация на няколко вида напитки, съобщава Си Ен Ен.

Изследователите откриват, че докато водата – както натурална, така и газирана – върши доста добра работа за бързо хидратиране на тялото, напитките с малко захар, мазнини или протеини са още по-добър вариант, ако искаме да сме хидратирани за по-дълго време.

Според Роналд Моган, професор в Медицинския факултет на „Сейнт Андрюс“ и автор на изследването, причината се корени в това как телата ни реагират на напитките. Един от факторите, които влияят, е обемът на дадена напитка: колкото повече пиете, толкова по-бързо напитката се изпразва от стомаха ви и се абсорбира в кръвния поток, където може да разреди течностите в тялото и да ви хидратира.

Другият фактор, който влияе на способността на напитката да хидратира, е свързан с хранителния ѝ състав. Учените установяват, че млякото (прясно или кисело) хидратира организма по-добре от обикновената вода, тъй като съдържа лактоза, протеини и мазнини, които забавят изхвърлянето на течности от стомаха и поддържат хидратацията за по-дълъг период от време.

Освен това млякото съдържа и натрий, който действа като гъба, задържа водата в тялото и води до по-малко отделяне на урина.

„Това проучване потвърди факти, които вече знаехме: електролитите – като натрий и калий – допринасят за по-добра хидратация, а калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и следователно по-бавно отделяне на урина“, казва Мелиса Маджумдар, диетолог, говорител на Академията по хранене и диететика, която не е участвала в проучването.

Захар, но в умерени количества

Проучването установява още нещо: напитките с по-концентрирани захари, като плодови сокове или кола, не са толкова хидратиращи, колкото техните „братовчеди“ с по-ниско съдържание на захар. Те могат да се задържат малко по-дълго в стомаха в сравнение с обикновената вода, но след като попаднат в тънките черва, високата концентрация на захари се разрежда по време на физиологичен процес, наречен осмоза. Този процес на практика „издърпва“ вода от тялото в тънките черва, за да разреди захарите, които тези напитки съдържат. Така водата отново се извежда от организма, посочват експертите от изследването.

Ако изборът е между газирана и натурална вода, всеки път избирайте натуралната, казва Маджумдар. В крайна сметка, нашите бъбреци и черен дроб зависят от водата, за да се отърват от токсините в телата ни. Водата има ключова роля и за поддържане на еластичността на кожата. Това е естественият и най-евтин овлажнител, казва диетоложката.

Въпреки че хидратацията е важна, тъй като „смазва“ ставите, помага за предотвратяване на инфекции и пренася хранителни вещества до клетките ни – в повечето ситуации хората не трябва да се тревожат твърде много за това колко хидратиращи са техните напитки. „Ако сте жадни, тялото ще ви подскаже да пиете повече“, уверява проф. Моган.

Може ли бирата и кафето да ме хидратират?

Алкохолът действа като диуретик и предизвиква отделяне на повече урина. Когато става въпрос за алкохолни напитки, хидратацията ще зависи от общия обем на напитката.

„Бирата би довела до по-малко загуба на вода от уискито, защото поглъщате повече течност“, казва проф. Роналд Моган. „Силно алкохолните напитки ще ви дехидратират, разредените – не.“

Дали ще ви хидратира кафето, зависи от количеството кофеин, което консумирате. Според изследването кафе с около 80 милиграма кофеин – е почти толкова хидратиращо, колкото водата.

Консумирането на повече от 300 мг кофеин или около 2-4 чаши кафе може да доведе до загуба на излишна течност, тъй като кофеинът има лек, краткотраен диуретичен ефект. За да компенсирате, добавете супена лъжица или две мляко към чашата си.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page