Connect with us

Позиция

Корупция и евроатлантизъм

Публикувано преди

на

Сред хората съм, които винаги са защитавали нуждата от широко взаимодействие и сплотеност между всички евроатлантически сили у нас. Последното гласуване за отмяната на ветото за старт на преговорите за еврочленство на РСМ бе широко рекламирано от ГЕРБ и по-малко от ДПС като предметно доказателство, че когато се взаимодейства на „евроатлантическа“ основа е възможно да се постигат желани резултати.

Лековерните у нас никога не са свършвали. Все демократи, десни лидери, правят „исторически компромиси“ с олигархията и корупмпираните от ГЕРБ и ДПС, все в името на евроатлантизма.

Борисов насърчава подобни настроения сред десните и винаги е готов да сключи сделка – да оказва подкрепа, срещу освобождаване от отговорност за миналото. Такава каквото той даде на Първанов и Доган.

Заради сделките на властта с бившите няма нито един висш политик в затвора. Има медийно осветени отделни казуси, които да поддържат лицето на прокуратурата и да внушат борба са корупцията. Основно избрани министри, отпаднали от списъка на благоволение на Борисов, се дават курбан на медии и общественост.

И сега се чуват отделни влиятелни гласове в ДБ, че взаимодействието с ГЕРБ и ДПС е възможно и каналите трябва да бъдат оставени отворени. Което е логично, след като решенията в Народното събрание не са резултат на желания, а на възможности и на съвпадение на текущи интереси.

Но има огромна разлика между тактика и стратегия, между принципи и безпринципност.

Да започнем с това, че има кардинално разминаване между понятието евроатлантизъм, по начина, по който той се възприема и консумира в ГЕРБ и ДПС. Той не е ценност, набор от правила и ангажименти, а театрален декор, който прикрива срамотите на корупционната и олигархична организирана престъпна група. В този смисъл евроатлантизмът и корупцията са взаимноизключващи се понятия.

В годините на управление на ГЕРБ и ДПС България никога не е издигала евроатлантизма в фундамент на своето управление. Напротив, години на отлагане на модернизацията на българската армия, флот и ВВС, нереализирани минималните стандарти на интеграция към НАТО и разходи в бюджета, армията на практика е обезсилена и неадекватна за да защити националните ни сигурност. Ние имаме повече хора в МВР, които да пазиха режима на Борисов, отколкото в армията и това не е случайност. Вътрешният враг бе по-страшен от външния.

Борисов говореше за лодки, платноходки и тръбопроводи в Черно море, докато Русия се готвеше за война. Именно управлението на ДПС и ГЕРБ плати и предостави на Путин най-важното оръжие, с което той започна войната срещу Украйна – Турски поток, с което ликвидирахме сдържащата сила на транзита през Украйна. Къде тук виждате и сянка на евроатлантизъм, а не тежка обвързаност с Кремъл? Това е най-важния и значим геополитически проект на Русия в България през последното десетилетие.

Идеята за дългосрочно и трайно съвпадение на интереси между прореформистките и антикорупционни сили, от една страна, и ръководствата на ГЕРБ и ДПС, от друга, върху евроатлантическа основа е изключително опасна илюзия.

Възраждане, Янев и другите подобни партии до една са проекти на „атлантическите“ ГЕРБ и ДПС. Те съзнателно създават проблеми, които само те да могат да решат. Зад ръста на подкрепата за излизането на България от НАТО и дори ЕС, стоят същите фейк атлантисти от тези две партии.

Евроатлантическата оферта на ГЕРБ и ДПС не трябва да се приема, ако срещу нея има условия „да се оставят на мира Борисов и Пеевски“.  Най-малкото защото те мирни не могат да седят.

Съгласен съм, че всяка прегръдка с Борисов или негови аватари, е прегръдка на смъртта за всеки, който я пожелае. В това отношение ПП стоят достатъчно добре, защото ГЕРБ фокусира атаките срещу тях, като оставят в сянка ДБ и БСП. С твърдата си позиция срещу Борисов и ДПС и отказът да направят компромис, докато Борисов, Доган и Пеевски са начело на тези партии, Кирил Петков и Асен Василев задават верният политически тон.

Евроатлантизмът и властта през корупцията са несъвместими ценности. Снизходителността и компромисите, направени през прехода с мълчаливото приемане на „допустимата“ корупция, причиниха повече щети, отколкото икономическите кризи.

Коалицията и взаимодействието на силите, които държат на ЕС и НАТО е възможно само върху антикорупционна основа. За тези, които критикуват БСП в коалицията, само ще кажа, по времето на правителството на Петков, в което БСП участва, България оказа решителна подкрепа на Украйна с оръжия, боеприпаси и горива и се откъсна от руския природен газ. И това бе реална мяра за действен, практичен евроатлантизъм, за обществен консенсус върху антикорупционна основа.

Знаете какво ще се случи с подкрепата за Украйна, в най-тежкия и важен момент на войната и с Русия, с проектите за диверсификация на руския газ, с всички други реални измерения на евроатлантизма в действена политика, при служебен кабинет на Румен Радев. А той стана възможен именно благодарение на „евроатлантистите“ от ГЕРБ и ДПС.

Добре е Демократична България да премине отвъд стадия „Реформаторски блок“ в развитието си, да извади нови лица, несвързани с взамодействия с ГЕРБ и ДПС, като намери верния път към общо явяване с ПП и другите прореформаторски сили.

Илиян Василев, altanalyses.org

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page