Connect with us

Позиция

Корупция и евроатлантизъм

Публикувано преди

на

Сред хората съм, които винаги са защитавали нуждата от широко взаимодействие и сплотеност между всички евроатлантически сили у нас. Последното гласуване за отмяната на ветото за старт на преговорите за еврочленство на РСМ бе широко рекламирано от ГЕРБ и по-малко от ДПС като предметно доказателство, че когато се взаимодейства на „евроатлантическа“ основа е възможно да се постигат желани резултати.

Лековерните у нас никога не са свършвали. Все демократи, десни лидери, правят „исторически компромиси“ с олигархията и корупмпираните от ГЕРБ и ДПС, все в името на евроатлантизма.

Борисов насърчава подобни настроения сред десните и винаги е готов да сключи сделка – да оказва подкрепа, срещу освобождаване от отговорност за миналото. Такава каквото той даде на Първанов и Доган.

Заради сделките на властта с бившите няма нито един висш политик в затвора. Има медийно осветени отделни казуси, които да поддържат лицето на прокуратурата и да внушат борба са корупцията. Основно избрани министри, отпаднали от списъка на благоволение на Борисов, се дават курбан на медии и общественост.

И сега се чуват отделни влиятелни гласове в ДБ, че взаимодействието с ГЕРБ и ДПС е възможно и каналите трябва да бъдат оставени отворени. Което е логично, след като решенията в Народното събрание не са резултат на желания, а на възможности и на съвпадение на текущи интереси.

Но има огромна разлика между тактика и стратегия, между принципи и безпринципност.

Да започнем с това, че има кардинално разминаване между понятието евроатлантизъм, по начина, по който той се възприема и консумира в ГЕРБ и ДПС. Той не е ценност, набор от правила и ангажименти, а театрален декор, който прикрива срамотите на корупционната и олигархична организирана престъпна група. В този смисъл евроатлантизмът и корупцията са взаимноизключващи се понятия.

В годините на управление на ГЕРБ и ДПС България никога не е издигала евроатлантизма в фундамент на своето управление. Напротив, години на отлагане на модернизацията на българската армия, флот и ВВС, нереализирани минималните стандарти на интеграция към НАТО и разходи в бюджета, армията на практика е обезсилена и неадекватна за да защити националните ни сигурност. Ние имаме повече хора в МВР, които да пазиха режима на Борисов, отколкото в армията и това не е случайност. Вътрешният враг бе по-страшен от външния.

Борисов говореше за лодки, платноходки и тръбопроводи в Черно море, докато Русия се готвеше за война. Именно управлението на ДПС и ГЕРБ плати и предостави на Путин най-важното оръжие, с което той започна войната срещу Украйна – Турски поток, с което ликвидирахме сдържащата сила на транзита през Украйна. Къде тук виждате и сянка на евроатлантизъм, а не тежка обвързаност с Кремъл? Това е най-важния и значим геополитически проект на Русия в България през последното десетилетие.

Идеята за дългосрочно и трайно съвпадение на интереси между прореформистките и антикорупционни сили, от една страна, и ръководствата на ГЕРБ и ДПС, от друга, върху евроатлантическа основа е изключително опасна илюзия.

Възраждане, Янев и другите подобни партии до една са проекти на „атлантическите“ ГЕРБ и ДПС. Те съзнателно създават проблеми, които само те да могат да решат. Зад ръста на подкрепата за излизането на България от НАТО и дори ЕС, стоят същите фейк атлантисти от тези две партии.

Евроатлантическата оферта на ГЕРБ и ДПС не трябва да се приема, ако срещу нея има условия „да се оставят на мира Борисов и Пеевски“.  Най-малкото защото те мирни не могат да седят.

Съгласен съм, че всяка прегръдка с Борисов или негови аватари, е прегръдка на смъртта за всеки, който я пожелае. В това отношение ПП стоят достатъчно добре, защото ГЕРБ фокусира атаките срещу тях, като оставят в сянка ДБ и БСП. С твърдата си позиция срещу Борисов и ДПС и отказът да направят компромис, докато Борисов, Доган и Пеевски са начело на тези партии, Кирил Петков и Асен Василев задават верният политически тон.

Евроатлантизмът и властта през корупцията са несъвместими ценности. Снизходителността и компромисите, направени през прехода с мълчаливото приемане на „допустимата“ корупция, причиниха повече щети, отколкото икономическите кризи.

Коалицията и взаимодействието на силите, които държат на ЕС и НАТО е възможно само върху антикорупционна основа. За тези, които критикуват БСП в коалицията, само ще кажа, по времето на правителството на Петков, в което БСП участва, България оказа решителна подкрепа на Украйна с оръжия, боеприпаси и горива и се откъсна от руския природен газ. И това бе реална мяра за действен, практичен евроатлантизъм, за обществен консенсус върху антикорупционна основа.

Знаете какво ще се случи с подкрепата за Украйна, в най-тежкия и важен момент на войната и с Русия, с проектите за диверсификация на руския газ, с всички други реални измерения на евроатлантизма в действена политика, при служебен кабинет на Румен Радев. А той стана възможен именно благодарение на „евроатлантистите“ от ГЕРБ и ДПС.

Добре е Демократична България да премине отвъд стадия „Реформаторски блок“ в развитието си, да извади нови лица, несвързани с взамодействия с ГЕРБ и ДПС, като намери верния път към общо явяване с ПП и другите прореформаторски сили.

Илиян Василев, altanalyses.org

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page