Комисията за предотвратяване на дискриминация влезе в българския клуб в Битоля

0
99

На снимката е Весна Бендевска, член на комисията, пред българския клуб в Битоля

Комисията за защита и предотвратяване на дискриминация влезе днес в българския клуб „Ванчо Михайлов“ в град Битоля, Северна Македония.

Весна Бендевска, член на комисията и бивш депутат от СДСМ разказва, че проверката е обявена и е по жалба на сдружение на граждани, подали сигнал за дискриминация срещу българския клуб, но не даде подробности какво е дискриминационното в клуба. Представители на комисията влязоха в клуба точно по обяд, а освен негови членове на място беше и българският консул в Битоля Димитър Иванов.

„Това е проверка по реда на чл.29 от Закона за превенция и защита от дискриминация. Работим по жалба, подадена от сдружение на граждани. Трябва да изслушаме и другата страна. Дойдохме за обявена проверка от преди седмица в помещенията на потенциалния дискриминатор, както посочва вносителят в жалбата. Комисията не дава и не отправя обвинения. Ще вземем решение веднага след приключване на процедурата. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да приложим документи, след което ще обявим становището пред обществото и то ще бъде публично достъпно на сайта ни.“, заяви Бендевска.

Битолските членове на клуба казват, че проверката е минала коректно и нямат възражения срещу посещението на Комисията за защита и предотвратяване на дискриминация, но не знаят какво е търсила комисията и какво точно е видяла.

„Всичко мина добре, членовете на комисията ни предупредиха и дойдоха днес, обадихме се и на консула на България г-н Иванов. Не знаем каква е била целта им и какво са търсили в клуба, просто са снимали как са поставени картините и паната и това е. Казаха ни, че идват след реакция от някакво сдружение, но не знаем какво точно е дискриминационното в клуба. Те ще ни уведомят, но не казаха кога ще стане това“, каза Георги Църномаров, член на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля.

Както вече е известно, в клуба на стените има големи пана на исторически личности – Гоце Делчев, Даме Груев, Ванчо Михайлов, Тодор Александров, Владо Черноземски, Мара Бунева, както и рамкиран текст на Ванчо Михайлов, който гласи „Можем да се гордеем, защото знамената на ВМРО и Илинден бяха и остават човешки права и свободи. Така че всичките усилия на маскираната македонска „нация“ да излъже света са напразни“.

Българският клуб в Битоля предизвика лавина от противоположни реакции в македонската и българската общественост, още повече че на откриването на клуба, който се намира в сърцето на Битоля, присъства и държавният глава на България. Това, което притеснява битолчани, е че клубът се провъзгласява за културен клуб и носи името според тях на „сътрудник на фашистите през Втората световна война“. Известният певец Ламбе Алабаковски подпали входната врата малко след откриването на клуба, за което е и подсъдим.

Снимка: nezavisen.mk

Comments are closed.

You cannot copy content of this page