Connect with us

Интересно

Колко далече е Meta от метавселената си?

Публикувано преди

на

Тази седмица Facebook премина през един доста странен бъг, при който потребителските емисии се препълниха с безкрайни публикации от акаунти на знаменитости. Хаосът беше факт, въпреки че проблемът беше отстранен в рамките на 3 часа. Официалното становище на компанията е, че проблемът е възникнал поради „промяна на конфигурацията“. Случката щеше да мине незабелязано ако не бяха реакциите на самите потребители: за никого не е изненада, че преобладаващи не бяха оплакванията, а ироничните мемета. Мнозина се възползваха от възможността да споделят безсмислени изображения на страниците на знаменитости и по този начин те да се разпространят с неочаквана скорост из мрежата. Разбира се, по-находчивите веднага отговориха с кампании за набиране на средства или опити да популяризират базираните си на криптовалута продукти. Но случилото се повдига отново въпроса дали потребителското поведение би се вписало във визията за метавселена на Meta? Очаквано, в началото не всичко ще бъде идеално, което е особено голям проблем при настоящето поколение, което очаква продукти и услуги с феноменално качество, без обаче да е готово да заплати за реалната им стойност. Всяка грешка ще бъде подложена на обществени подигравки, а всяка уязвимост – уловена и превърната в средство за нападки. Доказателство за това са и първите реакции след като Зукърбърг сподели дебюта на Horizon Worlds  във Франция и Испания чрез изображение, включващ негов аватар, застанал пред виртуални версии на Айфеловата кула в Париж и Саграда Фамилия в Барселона.

Отзивите бяха толкова лоши, че се наложи Марк Зукърбърг да обещае, че Meta има планирани „големи актуализации“ за своите VR графики. Той призна, че публикацията е била “доста обикновена”, но е била “направена много бързо, за да отпразнуваме стартирането“. Малко след това се появи доста по-добър рендер с по-реалистични сцени. Отговорът беше очакван – все пак компанията влага милиарди долари в проекта и е заложила бъдещето си на успеха на метавселената.
Наскоро Meta официално пусна Meta accounts и Meta Horizon Profiles. Глобалното стартиране ще е постепенен процес, но концепцията би трябвало да замени личните акаунти във Facebook и Instagram с такива, специално предназначени за системата за виртуална реалност на компанията. На потребителите ще им се наложи да създадат нов акаунт в Meta, за да влязат и да получат достъп до метавселената, независимо дали са собственици на но по-стари или по-нови, VR устройствата на Meta. Докато приключи процедурата по прехвърлянето на потребителите, компанията твърди, че „все още ще има достъп до всички ваши предишни покупки и изтегляния на VR“. Въпреки, че свързването на личния и новосъздадения акаунт остава като опция към сегашния момент, първият полъх на промяната е вече тук: терминът “приятели” беше заменен с “последователи”, което дава усещане за Instagram. Дали това не е ясна индикация каква ще бъде културата на комуникация в платформата…. или е просто съвпадение? Само времето ще покаже.

 

hicomm.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page