Connect with us

Интересно

Коледни бонуси в Германия и в България: Колко пъти е разликата?

Публикувано преди

на

С наближаването на Коледа и Нова година освен за подаръци, почивки и коледни партита, работещите силно се вълнуват и от коледните бонуси. Независимо дали са наречени бонуси, премии, добавки или 13-а заплата, тези пари много ни помагат да се справим с голямото празнично пазаруване.

Размерът на бонусите е много различен – зависи от големината и финансовите резултати на фирмата, от бранша, от позицията на конкретния служител, от оценката на шефовете за работата му и т.н. Заради инфлацията тази година разходите на фирмите нараснаха драстично, а скокът на цените ги принуди да вдигат и заплати. Това сериозно намали печалбата на компаниите и те ще бъдат принудени да ограничат разходите си за празниците, свързани с коледни партита, подаръци и с даването на бонуси.

Голяма част от фирмите в България планират коледни подаръци и партита, но не и коледни бонуси, още повече пък 13-та заплата за служителите, показва проучване на компания за човешки ресурси. Малко работодатели планират паричен бонус за служителите си, който ще бъде до 1/3 от трудовото възнаграждение. Повечето работодатели ще заложат на празничен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители.

Паричната стойност на бонусите за Коледа зависи от икономическия сектор, като компаниите от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети. Според проучване на Mercer близо 88% от фирмите имат бонусна система, с която да насърчават служителите си, като 60% от бонуса зависи от индивидуалното представяне на работника. Бонусите зависят от заплатите, т.е. колкото по-висока е позицията на служителя, толкова е по-висок и бонусът. Според данните половината фирми у нас дават коледни бонуси, като средният размер е 200 лв.

Експертите смятат, че инфлацията през последната година ще накара работодателите да увеличат паричните и нематериалните бонуси, планирани за 2023 г., така че да задържат служителите си.

Какви бяха бонусите миналата година?

През миналата година положението беше коренно различно – тогава 8 от 10 фирми обявиха, че ще раздават коледни бонуси на служителите си. Малко над 10% от фирмите посочиха, че няма да дават коледни премии заради негативните последици от пандемията, показа допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

И миналата година 30% от фирмите са давали до 200 лева. Между 200 и 500 лв. са раздали почти същия процент от работодателите – 28%, а 18% са превели допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. Едва 12% от работниците са получили коледен бонус от над 1000 лв.

Какви са бонусите в Германия?

Бонусите в България изглеждат доста скромни в сравнение с тези в Западна Европа. Например повечето работещи в Германия на колективен трудов договор могат да очакват по-големи коледни надбавки през тази година. Според Федералната статистическа служба те ще получат средно по 2747 евро, ръст от 2,6% прямо 2021 г.

Това означава, че средният коледен бонус в Германия е над 27 пъти по-голям от този в България (а в някои браншове дори и повече). 200-те лева коледна премия, давани у нас, изглеждат нищожни на фона на над 2700 евро в Германия. И макар сумата да е сериозна, тя изобщо не покрива растящата инфлация във федералната република, която през октомври достигна рекорден 70-годишен връх от 10,4%.

Коледните добавки ще получат 88,5% от работещите на колективен трудов договор в Източна Германия и 85,7% в западната част. Очаквано средният бонус в Западна Германия – 2768 евро – е по-висок от тази в Източна – 2611 евро.

Има сериозни разлики и в сумите, които ще получат различните браншове. Например работещите в сектора на добива и преработката на нефт и природен газ ще вземат между 5450 и 5504 евро бонус. Най-малко ще бъде дадено на работещите в сектора „набиране и предоставяне на работна ръка“ – едва 327 евро. Ниска е сумата и при заетите в тютюнопреработването – 564 евро. Според германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) 54% от всички работещи ще получат коледни бонуси. „С оглед на исторически високите нива на инфлация коледните бонуси са по-важни от всякога за много служители. Това създава буфер, поне в краткосрочен план, за да може да се реагира на повишените разходи за живот“, смята Торстен Шултен от WSI, цитиран от Deutsche Welle.

expert.bg

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page