Connect with us

Политика

Кой харчи най-много за реклама в медиите по време на предизборната кампания?

Публикувано преди

на

Десет дни след началото на предизборната кампания подписаните договори между политическите формации и медиите възлизат на обща стойност от 1 255 230 лв. (без ДДС). Това става ясно от анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). За сравнение, два дни преди края на кампанията през ноември 2021 г., партиите са заделили за медии 1 759 585 лв. (без ДДС).

Част от политическите формации имат право на държавно финансиране под формата на медийни пакети. Размерът на тази помощ е от 5 000 до 40 000 лв. и тя се предоставя за достъп до медийна реклама. Политическите субекти сами избират къде да се рекламират. Договорите им се одобряват от Централната избирателна комисия, която превежда средствата директно на медията. За настоящата кампания с решение на ЦИК са определени 17 партии, три коалиции и два инициативни комитета, към които ще се разпредели общата сума от 770 хил. лв. за медийни пакети.

 

Институтът за развитие на публичната среда посочва, че средствата за реклама в медиите са основното разходно перо в кампаниите, като за парламентарните избори през ноември 2021 г. те съставляваха 70% от всички разноски на партиите.

 

Десет дни след началото на кампанията седем формации и двата инициативни комитета не са обявили сключени договори с наблюдаваните от нас медии, посочват от ИРПС.

 

Най-голяма сума за медии са отредили ГЕРБ-СДС – 255 хил. лв. Следват ги „БСП за България“ с 242 хил. лв. и „Продължаваме Промяната“ със 147 хил. лв. Това означава, че трите коалиции формират около 50% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама. „Възраждане“ са отделили 118 600 лв., ДПС – 86 116,67 лв. „Изправи се България“ са предвидили 48 940 лв. за медиите, „Българско национално обединение“ – 33 320 лв., „Коалиция за теб, България“ са предвидили 33 320 лв., а „Пряка демокрация“ – 33 290 лв., с 10 лв. по-малко са отделили „Български национален съюз-НД“. „Движението на непартийните кандидати“ са отредили 32 063,40 лв., „БСДД – Българския съюз за директна демокрация“ – 31 658 лв. „Демократична България“ са предвидили 27 577,50 лв. за медии, а ПП „Правото“ – 22 000 лв. НФСБ са отредили 20 998 лв., Партия МИР – 20 000 лв., а „Има такъв народ“ – 18 100 лв. Партия КОД са предвидили 17 896,67 лв., „Български възход“ – 17 530 лв., „АТАКА“ – 12 500 лв., а ВМРО – 3886 лв.

 

Медиите с най-много приходи след първите 10 дни от кампанията са БНТ с 248 хил. лв., следвана от „Евроком“ с 246 хил. лв. и в-к „Стандарт“ с 200 хил. лв. Двете големи частни телевизии у нас – bTV и Nova, се нареждат на 7-мо и 8-мо място, след вестниците „24 часа“ и „Труд“ и сайтът „Epicenter“.

 

Целия анализ вижте тук.

frognews.bg

Продължи с четенето

България

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли

Published

on

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник – 22 юли, на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от прессекратариата на държавния глава, предаде БТА.

Преди дни от ПП-ДБ съобщиха, че нямат подкрепа и добавиха, че не могат да реализират втория мандат. 

В понеделник на среща при президента Румен Радев от ПП-ДБ поискаха отсрочка преди връчването на втория мандат, за да търсят широка обществена подкрепа за предлаганата от тях декларация, съдържаща пакет от законови промени за борба с корупцията. В текста на декларацията се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

На 17 юли от ПП-ДБ обсъдиха предложената от тях декларация за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без тази на ДПС. Ден по-късно от (ПП-ДБ) заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да реализират втория мандат за съставяне на правителство.

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page