Connect with us

Позиция

Кой и защо си мисли, че българите са глупаци или за злата игра на служебното правителство с газа *

Публикувано преди

на

Кой и защо си мисли, че българите са глупаци или за злата игра на служебното правителство с газа
❗️На 02 август предупредих, че единственият начин да имаме проблем с газа през зимата е служебното правителство нарочно да допусне поне две от 4 възможни грешки: (1) да забави пускането на газовата връзка с Гърция, (2) да провали доставката на 7те танкера с втечнен газ, (3) да не продължи разговорите с Азербайджан за допълнителни количества или (4) да не напълни Чирен.
Днес вече е ясно, че правителството е решило да си прави майтап с нас и „допусна“ всичките 4 грешки.
👉 По отношение на газовата връзка, още от ден първи започнаха с лъжите, че има недовършени работи. Дори си позволиха да качват на официалния сайт снимки на неположени тръби, които се оказаха от водопроводен обект, който няма нищо общо с газовата връзка. Досега само ГЕРБ беше открил хватката „държавна лъжа“. Ако някой си е мислил, че назначаването на кадри на ГЕРБ в служебното правителство е случайно, време да се събуди.
👉 По отношение на танкерите с втечнен газ – още при сдаването на властта предишният енергиен министър каза, че е озадачен, че служебният министър е отказал да приеме от него информацията за възможните слотове за разтоварване в Гърция и Турция.
Преди три дни (на 18 август), едва ден преди изтичане на срока на офертите за танкерите с втечнен газ, новият служебен министър каза, че „вчера съм разговарял с турския министър дали имат свободни слотове“. За Гърция не каза нищо, въпреки че оттам междувременно увеличиха значително капацитета на терминала Ревитуса. Не става ясно какво е правил нашият енергиен министър по въпроса между 02 август и 17 август, но е ясно, че слотове за договорените танкери не е търсил.
Разбира се, на 19 август министър Христов каза, че не е намерил слотове и за това отказва втечнения газ, с изключение на един кораб през октомври. То като не търсиш, няма как да намериш. После каза, че слотовете били много скъпи. Това, което не ни казва е, че ако слотовете са скъпи днес, утре ще са още по-скъпи, защото през зимата всичко вече ще е резервирано и препродадено три пъти.
А днес министърът обяви, че „вече няма как – трябва да се преговаря с Газпром да възстанови доставките“. За да ни убеди в това даде съвместна пресконференция с придворните на ГЕРБ синдикати и „индустриалци“, които от 6 месеца работят като пропаганден отдел на Бойко Борисов. Да, тези същите като онзи от Неохим, кандидат за депутат на ГЕРБ, дето му бил скъп газа и щял да затваря, а се оказа, че направил печалба от цели 75 милиона лева за първото шестмесечие на 2022 г. и за който хора тук твърдят, че редовно си пращал работниците на борсата през лятото, за да не му тежат като разход докато си прави планови ремонти.
👉 Освен това министърът каза, че май ще подновява преговорите с Азербайджан. Не става ясно защо трябва да ги подновява, а не ги е продължил веднага след встъпване в длъжност. Припомням, че ден преди сдаването на властта Кирил Петков и Александър Николов бяха в Азербайджан именно да водят тези преговори. След това и двамата казаха, че служебното правителство демонстративно е отказало да получи информация по темата.
И така, оказа се, че още на 02 август точно съм предвидил целия цирк на Радевото правителство. Той щеше да е смешен, ако не водеше до три много големи проблема за нас българите:
1️⃣ Първо, наистина вече стои въпросът за това дали ще имаме газ за зимата. Ако не получим договорените танкери на добра цена, може да не успеем да запълним Чирен.
2️⃣ Второ, залага се на карта успеха ни в предстоящия арбитраж срещу Газпром. Припомням, че един от важните аргументи Русия да ни осъди на над един милиард лева за реактора за Белене бяха неадекватни изказвания на наши министри и други служебни лица от правителствата на Борисов и Орешарски. Такива изказвания прави днес министър Христов и ако някой не го спре веднага, има опасност да бъдем осъдени на стотици милиони или дори над милиард. Причината за това е, че договорът с Газпром е с клауза „вземи или плати“ и ако някой глупав (или зъл) човек говори или пише писма до Газпром без да мисли, ще ни натресе задължение да платим целия газ от април насам, само че без да сме го взели.
3️⃣ Трето, подновяването на доставки от Газпром ще постави съдбата на следващото редовно правителство в ръцете на правителството на Руската Федерация. Защо? Защото Газпром може да ни спре газа по всяко време, така както го прави включително днес с Германия. Газпром е единственият доставчик на планетата Земя, който вече няколко пъти е спирал неоснователно доставки на газ за почти всички европейски страни. Само че ако Газпром ни спре газа в януарския студ, този път няма как да намерим бърза алтернатива. Просто защото през януари ЩЕ има недостиг на газ в Европа. Тогава или няма да можем да осигурим газ, или ще трябва да го платим на спот цена поне два пъти по-висока от тази, на която можехме да купим 7те танкера преди три дни.
❗️И не, цена под 250 лв./МВч на газа без субсидия от държавата е абсолютно невъзможна за тази зима – нито от Газпром, нито от който и да било друг. „Синдикати“ и „бизнес“, които днес обясняват, че можело да се постигне такава цена, се опитват да ни правят на маймуни. Цената на Газпром по съществуващия договор е вързана 70% с цената на борсата, а към момента цената на борсата за септември е 569 лв./МВч и ще продължи да се качва. Е как тогава подновяването на доставките от Газпром ще доведе до цена от 250 лв.⁉️
Поредното доказателство, че менте синдикатите и придворния ГЕРБ бизнес са скандално некомпетентни или нагло лъжат.
🤌 Решението за България в краткосрочен план е много просто – договаряне на всички възможни танкери за зимата сега веднага, бързо резервиране на слотове на сегашните цени и подготвяне на бюджет, който да осигури субсидии за гражданите и бизнеса, за да бъдат подкрепени в тежките месеци. Благодарение на финансовата ни дисциплина, можем да си позволим да субсидираме разумно цените на газа и да минем през тази зима като независим и свободен от чужди интереси народ. След зимата проблемът с газа изобщо няма да е толкова остър, ако изобщо все още го има.
Аз не знам защо служебното правителство се опитва да ни напакости така, но знам, че българите отдавна не сме толкова глупави, колкото ни мислят някои политици.
🙏Моля ви, приятели, следете внимателно какво се случва и не позволявайте на никого да продаде независимостта на България. Нямаме нужда да сме наведени.
💪 Имаме нужда и можем да сме силни, свободни и достойни. Дължим го на предците си и на децата ни.
А, и идват избори. От нас зависи. Както винаги.
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page