Connect with us

Политика

Кой е по-по-най голям лъжец на газовия терен

Публикувано преди

на

Преди всички българи разбираха от футбол. Сега разбирачите си имат нова тема – природния газ („експертите“ го наричат газТа). Някои пръскат откровени лъжи и нагли манипулации съвсем умишлено, други дори не подозират какви глупости говорят. Цялата БСП и всички троянски коне на Кремъл – политици и „червени“ бизнесмени, тръбят денонощно, че без руски газ ще загинем и че трябва да се сдобрим с единствения и незаменим „Газпром“ – каквото и да ни струва това. В какофонията обикновените хора не могат да разберат кое е истина, кое – нагла манипулация.

Няма газ, има газ 

В пародия се превърна инспекцията на двама служебни министри на газовата връзка с Гърция преди дни. Незнайно защо енергийният им колега отсъстваше, а „капацитетите“ Христо Алексиев (транспорт) и Иван Шишков (регионално развитие) отсякоха: „Няма газ, има незавършен строеж“. Ако просто бяха погледнали показанията на манометрите, щяха да разберат, че тръбата е пълна с газ под налягане 40 бара. Как ли са проверявали – с почукване по тръбите? После пък рекоха, че газ в тръбите има, обаче не тече – било само пробно напълване. При тези мъдрости оркестърът свири туш – как да тече газ, след като още не е издадено разрешение за това и се чакат актове 15 и 16?

Цялото това мрънкане и „топене“ на предното правителство за някакви забавяния има ясна цел – пускането на интерконектора да се отложи максимално и България да не може да получава целия азерски газ на ниската цена, а  „Газпром“ да се появи като единствен като спасител.

Случаят „Неохим“ 

„Новината“, че големият торов завод е жертва на газовата криза, вече седмица обикаля по медиите. Всичко тръгна от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който през уикенда посети „Неохим“ и се разтревожи, че заводът е пред фалит, спрял е работа и е започнал масови съкращения. Лошата „вест” бързо се разлетя, а почти веднага заваляха опровержения. Оказа се, че „Неохим“ е отчел рекордна печалба от 75 млн. лева за първите 6 месеца и че всяка година спира за 3-4 месеца за профилактика на мощностите си, тъй в останалото време работи в непрекъснат режим. Оказа се също, че в началото на миналата година „Неохим“ пак е бил във „фалит“ и пак е бил посетен от Бойко Борисов. “Февруари почти бяхме приключили процедурите да го обявим в несъстоятелност и 1000 човека щяха да останат без работа. Ако не бяхте направили предоговарянето с “Газпром Експорт”, това предприятие нямаше да съществува“, споделя тогава управителят на „Неохим“ Стефан Димитров. Димитров не е случаен бизнесмен, той е бисер в актива на ГЕРБ и на предните избори беше кандидат за депутат от Хасково.

Удавени във фалшиви новини 

Новината за „фалиращия завод, затворен заради скъпия газ“ продължава да се тиражира – въпреки че бе опровергана почти веднага след произвеждането ѝ. Повтарят я основно политици без морал, които са научили урока на Гьобелс – ако една лъжа се повтаря достатъчно много пъти, хората я приемат за истина.

И част от  „отговорния“ бизнес е в газпромовска кампания – денонощно обяснява, че без руски газ цялата българска индустрия лети към пропастта (нищо, че статистиката показва впечатляващи и неочаквани ръстове в повечето стопански отрасли). Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал, дефилира в социалните мрежи и по тв студиа и настоява, че само връщане към „Газпром“ може да спаси родната икономика от гибел. За отбелязване е, че бизнесът на Велев никак не е на умиране – напротив, холдингът „Стара планина“ отчита много добри резултати.

Факт е, че времената са трудни, особено за онези промишлени предприятия, за които природният газ не е просто енергоизточник, а суровина, и продукцията им се оскъпява заради скъпия газ. Торовите заводи, стъкларските, химията. Но газът е скъп не само за българските заводи, но и за техните конкуренти в чужбина. Освен това е странно, че повечето наши индустриалци чакат „Булгаргаз“ да им докара евтин газ. А защо не си потърсят от другаде? Сами? Включително и от любимия им „Газпром“.

Шефът на АБВ Румен Петков заклейми един от лидерите на ПП Асен Василев, който бил дал „заден“ за отношенията с „Газпром“.  Повод  са думите на Василев, бе „ако “Газпром” ни подаде евтин газ за пълнене на Чирен, защо не“. Шефът на АБВ явно не схваща иронията в това изказване.

„Евтин” газ от „Газпром“ е оксиморон

–  руският газ се продава скъпо.  Ако някой се съмнява, да прочете какво обявиха оня ден от руската компания, която вече е откровено оръжие на Путин и Кремъл срещу „неприятелските държави“: „Очаквайте в зимните месеци цената да стигне 4000 евро за 1000 куб. метра“ (а цената в момента е „само“ 2600 евро и е небивал рекорд).

Освен че е скъп, руският газ в последните месеци има и друг дефект – договорите с „Газпром“ нямат значение, Москва го пуска и спира. Важният за Германия и Европа „Северен поток“ е полузатаворен – Кремъл разрешава да се процеждат 20% от възможните количества заради някакви „неизправни“ турбини. И нищо чудно в най-големия зимен студ „Газпром“ да открие, че са необходими някакви спешни ремонти и да затвори напълно газопровода.

„Газпром“ ще ни „съдере“ от неустойки 

е любимо плашило на леви политици и пишман експерти. С наближаването на изборите всички яхат газовата тема.  Мая Манолова направи серия „пърформанси“ пред КЕВР (включително с мъкнене на студени радиатори пред комисията с послание „ще мръзнем заради вас”) и настоя служебният кабинет, като се сдобрява с Москва, да моли „Газпром“ да не начислява неустойки. Манолова е юрист и е странно, че пропуска безспорния факт, че  „Газпром“ се опита да наложи едностранно промяна на договора с “Булгаргаз” (в частта за начина на плащане), а като не успя, спря да изпълнява договора и затвори газовия кран. Ерго, руската страна трябва да плаща неустойки, не българската.

Обратно към „Газпром“?

Икономистът Евгений Кънев описа възможните варианти за подновяване на спрените от „Газпром“ доставки:

1. Да се надяваме, че „Газпром“ внезапно ще поднови доставките, които прекрати в края на април? Само заради черните очи на Гълъб Донев или Румен Радев? Няма как да стане.

2. Подновяване на доставките по сегашния договор с приемане на анекс за новия начин на плащане? Това е нещо като „капитулация“ пред „Газпром“. И е риск да се окажем в нарушение на евросанкциите. И остава неясно какви са комисионите в Москва на посредниците по превалутирането. И най-важното – губим шансовете да съдим „Газпром“ заради неспазване на договора.

3. „Отписваме“ сегашния договор, но подписваме дългосрочен? Служебният кабинет няма право на такива дългосрочни решения, а и ще е в разрез с политиката на ЕС. Ако се случи, ще е съвсем ясно кой дърпа конците на правителството.

4. Възможно е вариант 1 или 2 да се комбинира вариант 3. „Такъв сценарий направо ни разкрива като руска губерния“, коментира Кънев.

Служебният кабинет очевидно не иска да осигури различен газ

Ако искаше, можеше просто да довърши започнатото от предшествениците си. Кабинетът „Петков“ договори седем танкера за зима 2022-2023 г. – с условието да бъде осигурено разтоварването им и довеждането на доставените количества газ. Бившето правителство направи необходимото за посрещане на първия танкер, а на сегашното остави възможност да изчака разширяването на капацитета на гръцкия терминал в Ревитуса и да договори добри условия за следващите танкери. Още в първия си ден като премиер Гълъб Донев събра денонощен кризисен щаб по газовите въпроси, но засега успехи няма. Само се разбра, че ще молим фирмата от САЩ със седемте танкера да почака още две седмици, преди да й кажем можем ли да ги вземем. Да бяха поискали направо отсрочка до Нова година…

Очевидно е, че „здравите сили“ в служебния кабинет дърпат към „Газпром“.

Назначенията в енергетиката са потресаващи

В кабинетите на зам.-министри влязоха откровени почитатели на българо-съветската дружба като Еленко Божков (човек на БСП, бивш съветник на президента Радев) и Любомира Ганчева – активистка на проруската партия АБВ и заклет фен на Путин. Поставянето на Росен Христов – спец по фирмени сливания, за министър на енергетиката е показателно, че решенията се взимат другаде. Истински шок предизвикаха имената на новите директори на „Булгаргаз“, внесени за вписване в Търговския регистър. Сред избраните да търсят брод в газовия лабиринт е Деница Златева – активистка на БСП, бивш червен депутат, работила в две правителства с ресор „европейски въпроси“. Другите две втрещяващи попълнения са Димитър Спасов, управител на фирма за производство и търговия с метали, и Татяна Петрова-Бояджиева, която има агенция за недвижими имоти и фирма за електронна търговия. Такива „калинки“ на ключови постове май и Бойко Борисов не си позволяваше.

Какво ли ни чака? 

 

segabg.com

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page