Connect with us

Авто

Кои са предпочитаните марки автомобили под наем в България? (Топ 5)

Публикувано преди

на

Несъмнено пандемията промени потребителските навици и динамичните международни събития, и поскъпването на горивата накараха хората да прибягват до по-енергоефективни автомобили за придвижване. 

 

Докато туристическия бранш се опитва да преодолее пост-ковид предизвикателствата, то рент-а-кар фирмите в България се радват на голям интерес. Най-предпочитани от потребителите са компании с голям брой нови автомобили в автопарка си, а основна причина за това е надеждността и ниския разход на гориво при новите автомобили. 

 

Пример за такава фирма е Top Rent A Car – пазарен лидер в отдаването на автомобили под наем с автопарк над 2000 автомобила през 2022 година и 13+ офиса с национално покритие из страната.

 

Съгласно по-долната класация виждаме, че изпъкват основно френските и корейските марки автомобили и като цяло изместват немските и японските марки, които бяха водещи през изминалите години. Колкото и да не се харесва на някои автолюбители, то това е сериозно доказателство, че те успяват да догонват по качество и дизайн конкурентите си.

 

Нека да разгледаме и кои са най-предпочитаните модели от наемателите на рент-а-кар автомобили в България през тази година:

  1. Renault Clio V

Този емблематичен компактен автомобил е с година на производство 2021/2022 и е един от най-разпространените модели в Европа. Неговият интериор изпъква с невероятен дизайн, страхотни технологични нива и се отличава с качествената изработка на целия салон. Clio V притежава автоматична система за аварийно спиране, вградена със сензори за пешеходци. Освен това разполага и с 360-градусова камера, както и със система за самопаркиране Easy Park Assist.

 

Ако искате да наемете автомобил с впечатляващ дизайн и оборудване, винаги можете да се доверите на Renault Clio V. Той е толкова удобен в града, както и на магистралата и прави невероятно впечатление с изваяните си  детайли, отличителните светлини и вграден 9.3-инчов мултимедиен екран.

  1. Hyundai i20

Дизайна на Hyundai i20 комбинира в себе си спортни линии и първокласни характеристики. Той е 2022 година на производство и е вдъхновен от младежкия дух и свобода. Двигателя на Модел i20 развива 85 конски сили, притежава круиз контрол, както и Intelligent Speed Limit Assist, което представлява система за регулиране на скоростта чрез разпознаване на пътни знаци. 

Системите за предотвратяване на челен сблъсък , активния асистент за следене на пътната лента и автоматичните светлини с технология HBA (High beam assist),  правят изживяването на пътя по безопасно и създават безспорно спокойствие. Този модел е оборудван с уникални функции, като 3,5-инчовия монохромен Super Vision дисплей на i20, който е точно в зоната на видимост.  Искате да почувствате младостта отново, то тогава наемете Hyundai i20 и станете в крак с модата. 

 

  1. Peugeot 208

Новият Peugeot 208 е с година на производство 2022 и имаше честта бъде избран за “Автомобил на годината”. Това признание не е случайно и се дължи на множество му иновации и възможности. Впечатляващият дизайн е най-малкото с което този автомобил може да се похвали. 

 

Peugeot 208 притежава LED автоматични фарове с три характерни черти под формата на лъвски нокти и последна версия Peugeot i-Cockpit 3D бордно табло (head-up дисплей, компактен волан и сензорен екран). Двигателят му е турбодизелов в комбинация с 6-степенна механична скоростна кутия и сензорен екран 10 + навигация и функция DAB (Digital Audio Broadcasting). Круиз контролът, задния парктроник и 180-градусовата камера при заден ход го правят предпочитан избор за кола под наем. Този автомобил не пропуска да покаже своите възможности и предимства на пътя. 

 

Сигурността е неоспорима, а дизайна спира дъха на всеки, който го зърне. 

  1. Citroen C4

Този автомобил отново е последна година на производство и може да задоволи абсолютно всички ежедневни нужди на всеки шофьор. Citroen C4 притежава детайлен дизайн и качество, а безопасността и гъвкавостта не му убягва. Автомобила е събрал в себе си изключително много предимства, които успяват да направят преживяването на пътя още по-сигурно. 

 

C4 разполага с усъвършенствани системи за безопасност и активна помощ на водача, които му позволяват да се адаптира в зависимост от начина, по който шофирате. Оборудван с 10-инчов сензорен екран и с автоматичен климатик с вентилационни отвори, модел C4 се превръща в любимец на хората, търсещи комфорт и сигурност. 

 

  1. Hyundai Tucson 4×4 

Hyundai Tucson успявава да привлече всички любители на пътешествията. 

Мощен и просторен, той е идеален за дълги пътувания, изпълнени с емоции и вълнения.

 

Този модел, може гордо да се похвали, че е проектиран да превъзхожда във всички области. Той предлага първокласни удобства като панорамен покрив, KRELL Premium Audio System и безжично зареждане на мобилен телефон.

 

Tucson е с мощност на двигателя до 180 конски сили, а дисплеят му разполага с навигация и широкоъгълна камера, управляваща се с докосване, а най-хубавото е, че можете да следите всичко на 10.25-те инча които предлага този автомобил. Ако удоволствието от шофирането сред природни пейзажи е това, което търсите, тогава този иновативен SUV е автомобила, който е необходимо да наемете. 

   

Продължи с четенето

Авто

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

Published

on

Варненският Аспарухов мост свързва Варна не само с квартал Аспарухово а и е единствената връзка на Морската столица и Бургас. Трафикът по моста от леки и товарн автомобили е много интензивен, а в час пик задръстванията са ежедневие. За съжаление състоянието на Аспарухов мост не е добро и от години се говори за основен ремонт, който така и не се случи. За всички е ясно, че Аспарухов мост не е в състояние да поемем увеличаващия се трафик и Варна вече има крещяща нужда от втори мост.

Ще има ли Варна втори Аспарухов мост и къде е най-удачно да се направи

С годините имаше три варианта за изграждане на втори мост над варненското езеро, като всеки един от тези варианти има положителни и отрицателни страни. Нека да разгледаме различните предложения за втори мост и да видим кое от тях ще е най-удачния избор.

  1. Мост, който да е продължение на бул Левски

За този вариант започна да се говори след като се наляха над 120 милиона лева за бул. Васил Левски. Определено Варна имаше нужда от бърза връзка в посока Север-юг, но в този си вариант скъпия булевард свързва северните курорти с …. Максуда. Един мост, който да е продължение на бул. Левски ще изведе бързо трафика север-юг и ще облекчи движението по ул. Девня. Това, което е проблем при този вариант е връзката между АМ Хемус и пътя за Бургас. Ако се построи мост край Максуда целия трафик от АМ Хемус към Бургас ще влиза във Варна, за да направи връзката с бул. Левски. Т.е. не можем да очакваме облекчаване на трафика, който преминава през Варна. Такъв мост би бил полезе за пътуващите от северните курорти към Бургас, но не е решение за основния трафик.

     2.  Мост нас с. Казашко

Вторият вариант за мост над варненското езеро е в района на с. Казашко. При този вариант мостът лесно би се свързал с началото на АМ Черно море при моста за с. Звездица. В този район варненското езеро е по -тясно, а и така голяма част от трафика към ЗПЗ и АМ Черно море вече няма да влиза във Варна. Мостът би бил удобна връзка за варненци, които тръгват в посока Бургас, които могат да стигнат до моста по продължението на ул. Девня и няма нужда да минават през центъра на града, за да стигнат до аспарухов мост. Проблемът при този вариант е връзката на моста с АМ Хемус – т.е. пътуващите от АМ Хемус няма да имат бърза с моста, защото с. Тополи стои на пътя за пряката връзка. Би могъл да се изгради пътен възел до Игнатиево, но няма удачен варинат за пряка връзка между него и моста.

     3. Мост до Белослав към пътен възел с. Слънчево

Изграждането на мост в района на Белослав ще бъде най-бързо и евтино. Бреговете там са високи, а разстоянието между тях е много малко. Изграждането на мост на това място е удачно особено след последното изменение на трасето на АМ Черно море. Мост над Белослав би имал бърза връзка с вече изградения пътен възел до с. Слънчево, а от южна страна моста ще даде началото на АМ Черно море, която по план ще продължава покрай с. Здравец и ще мине за запад от с. Приселци. При този вариант целия трафик АМ Хемус – АМ Черно море ще бъде изведен далеч от Варна. Най-доброто при този вариант е, че моста може да бъде изграден в европейски пари, защото ще е част от магистралата Черно море, а тя вече има европейски финансиране. Единствено една лоша страна на този вариант е, че така Варна няма да има втора удобна връзка към южните квартали.

В заключение можем на кажем, че вариантът с мост до Белослав е може би най-добрият вариант. Единствено тук ще имаме пряка връзка между двете магистрали. Единствени тук имаме реално извеждане на целия преминаващ трафик извън Варна и не на последно място точно в този район е планирана и индустриалната зона в района, която с достъпа на двете магистрали ще бъде изключително атрактивна. Построяване на мост тук ще допринесе и до повече инвестиции в района, където има много големи подходящи площи за логистични бази и индустриално производство.

 

инж. Пламен Дочев , autozona.bg

Продължи с четенето

Авто

Сърбия вдига пътните такси от 1 януари

Published

on

Πpeминaвaнeтo пo ocнoвнитe мaгиcтpaли в Cъpбия oт гoдини ce зaплaщa. Kaтo oт 1 янyapи тoл тaĸcитe щe ce пoвишaт, cъoбщaвaт мecтни мeдии.  Peшeниeтo e oдoбpeнo oт пapлaмeнтa, ĸaзa изпълнявaщият длъжнocттa диpeĸтop нa пътнaтa aгeнция Зopaн Дpoбняĸ, цитиpaн oт aгeнция Кurіr.

Πo тoзи нaчин, cлeд yвeличeниeтo, тaĸcaтa зa 237-ĸилoмeтpoвия yчacтъĸ oт мaгиcтpaлa oт Бeлгpaд дo Hиш, тpeтият пo гoлeминa гpaд в cтpaнaтa, щe ce yвeличи дo 1090 динapa (18.21 лeвa) oт 1000 динapa (16.71 лeвa), cпopeд ĸaлĸyлaтopa нa тaĸcитe нa yeбcaйтa нa aгeнциятa.

Зa пътния yчacтъĸ Бeлгpaд-Шид тaĸcaтa в мoмeнтa e 420 динapa (7.02 лeвa), a щe бъдe 457 динapa (7.64 лeвa). Зa yчacтъĸa Бeлгpaд-Cyбoтицa пътнaтa тaĸca ceгa e 640 динapa (10.69 лeвa), a cлeд yвeличeниeтo нa цeнaтa щe бъдe 697 динapa (11.65 лeвa). Oтceчĸaтa oт пътя Бeлгpaд-Hиш, тaĸcaтa e 890 динapa (14.87 лeвa), a oт 1 янyapи шoфьopитe щe плaщaт 970 динapa (16.21 лeвa).

Щe бъдaт пpepaзглeдaни и oтcтъпĸитe зa плaщaния чpeз плaтфopмaтa зa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи (ЕТС) – тoвa e мoдepeн мoдeл зa бeзĸoнтaĸтнo плaщaнe нa пътни тaĸcи c пoмoщтa нa ЕТС ycтpoйcтвa. Зa плaщaния oт 20 000 дo 50 000 динapa (334.16 – 835.41 лeвa) oтcтъпĸaтa щe бъдe 4%, зa плaщaния oт 50 000 дo 100 000 динapa (835.41 – 1670.82 лeвa) щe бъдe 6%, a зa плaщaния нaд 100 000 динapa (1670.82 лeвa) щe бъдe 8%.

Toл тaĸcитe зa шoфиpaнe нa в Cъpбия ce плaщaт нa изxoднaтa cтaнция зa тaĸcyвaнe нa мaгиcтpaлaтa. Πpиeмaт ce пapи в бpoй в динapи и eвpo, ĸaĸтo и paзплaщaтeлни ĸapти. Дpyгият вapиaнт зa плaщaнe e c пoмoщтa нa ycтpoйcтвo ЕТС (eлeĸтpoннa cиcтeмa зa тaĸcyвaнe) , c ĸoятo мoжeтe дa извъpшвaтe плaщaния нa пътни тaĸcи, бeз дa cпиpaтe нa пyнĸтoвeтe зa плaщaнe нa пътни тaĸcи. Πpeдлaгaт ce aбoнaмeнтни билeти зa aвтoмoбили c нaциoнaлни peгиcтpaциoнни тaбeли зa peдoвни пoceтитeли.

Taĸcитe ce cъбиpaт нe caмo oт шoфьopитe нa лeĸи aвтoмoбили и ĸaмиoни, нo и oт мoтoциĸлeти. Πpи изчиcлявaнe нa тaĸcaтa, бpoй ocи, oбщa виcoчинa, тeжecт и дължинa нa oтceчĸaтa ce взeмaт пoд внимaниe, пишe пopтaлът Truсkроіnt.

Kaĸ ce плaщa тoл тaĸca c ycтpoйcтвo ЕТС?

Πpeдвapитeлнo плaщaнe

Уcтpoйcтвa в пpeдплaтeнaтa cиcтeмa e дocтъпнo ĸaĸтo зa физичecĸи, тaĸa и зa юpидичecĸи лицa. Taĸъв нaчин нa eлeĸтpoннo cъбиpaнe нa пътни тaĸcи пpeдпoлaгa aвaнcoвo плaщaнe нa cpeдcтвa. Бордовите устройства се свързват към конкретен профил, който може да бъде презареден чрез пари в брой, на каса или банкова карта.

Πocлeдвaщo плaщaнe

Зa peжим нa пocлeдвaщo плaщaнe, e нeoбxoдимo дa пoдпишeтe дoгoвop c oтopизиpaн диcтpибyтop нa ycтpoйcтвa, ĸaтo зa Бългapия e дoбpe дa пpeдвидитe, чe „Πътищa Cъpбия“ нe издaвa тaĸивa нa peгиcтpиpaни юpидичecĸи лицa извън Peпyблиĸa Cъpбия.

Baжнo e дa oтбeлeжим, чe yстройствата не могат да се прехвърлят между различни превозни средства.

money.bg

 

Продължи с четенето

Авто

Движението по АМ „Хемус“ в района на София ще се ограничава поетапно днес

Published

on

Днес – 8 декември, от 9 ч. до 17 ч. ще се ограничава поетапно движението в двете посоки на магистрала „Хемус“, от нулевия до девети километър, в района на София поради изпитване на трасето. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Първо ще се ограничи движението от осми километър до нулевия километър на магистрала „Хемус“ в посока София, като трафикът ще се пренасочва от пътен възел „Яна“ при км 8 по първокласния път I-1 Горни Богров – Долни Богров –  до пътната връзка с „Хемус“ при нулевия километър.

След завършване на дейностите в платното за София, ще се възстанови движението към столицата и ще се ограничи трафикът в посока Варна от първи до осми километър на магистрала „Хемус“. Движението ще се пренасочва по първокласния път I-1 София – Долни Богров – Горни Богров – до пътен възел „Яна“ на АМ „Хемус“, където трафикът ще продължи по автомагистралата.

От АПИ припомнят, че е необходимо шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на контролните органи.

Вчера от АПИ съобщиха, че има 12 отворени оферти на участници в обществената поръчка за основен ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС. С изпълнението на ремонтните дейности ще бъдат осигурени необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения.

БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page