Connect with us

Политика

Кое е вярното: 9 млрд., изхарчени за 9 дни ли е „най-голямата сума в историята на България“

Публикувано преди

на

Слави Трифонов обвини министрите на „Продължаваме промяната“, че са похарчили 9 млрд. лева в рамките на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите. От ПП отговориха, че разчетите за харчовете са изцяло публични и в разходите няма нищо тайно. Кое е вярното?

„Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. за 9 дена през декември миналата година“. Думите са на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и бяха изречени в сряда, когато той обяви, че партията му напуска управляващата коалиция.

Те бяха допълнени от обвинения към министъра на финансите Асен Василев, че харчи безотчетно и еднолично „всичките пари“ на България​, а едни милиарди непрекъснато „хвърчат нагоре-надолу“. Вследствие на това, каза още Трифонов, държавата е близо до фалит.

Твърдението за неясно похарчените 9 млрд. лева не се появява за първи път. Въпросът обаче е дали е вярно.

Обвиненията на Трифонов бяха веднага отхвърлени от представителите на „Продължаваме промяната“ (ПП), които казаха, че е добре известно за какво са отишли декемврийските харчове, и разчетите за това са публични. Представители на ИТН обаче продължиха да повтарят тезата си и в четвъртък.

Това ли е „най-голямата сума, похарчена в историята на България“? И за какво са отишли парите? Потърсихме отговорите.

Нова ли е информацията за деветте милиарда?

Информацията за деветте милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 г., не е нова. Първият, който подхвана темата още през януари, беше бившият вицепремиера в кабинета „Сакскобургготски“ Николай Василев. Той беше предложен по-рано за премиер в първия проектокабинет на ИТН, който не стигна до гласуване.

Василев обвини ПП, че крият от обществото за какво са отишли парите, и подхвърли тезата, че потенциалната цел е била да бъдат раздадени като подаръци на конкретни фирми.

В сряда от ПП отрекоха информацията да е била пазена в тайна и посочиха, че тези разходи са публични и са приети с постановления на Министерския съвет. По-късно вечерта от формацията изпратиха до медиите и справка за това по какви пера са били разпределени 9-те милиарда лева.

Пред Свободна Европа от пресцентъра на министерството на финансите посочиха също така, че в края на всеки месец публикуват на сайта си бюлетин, в който са описани плащанията, извършени предния месец. Това означава, че разчетът за декември 2021 г. е бил качен в края на януари.

Въпреки това в четвъртък Николай Василев отново публикува списък със свои въпроси, в които обвини ПП, че продължават да не предоставят пълната информация.

За какво са похарчени парите?

От разчетите на министерството на финансите става ясно, че през декември 2021 г. са били разходени 8,9 млрд. лева. Основната част от плащанията са отишли за енергийни помощи заради цената на тока, както и по програмите за социална помощ – например за пенсиите и пенсионните добавки.

Разходите на министерството на енергетиката са били съответно в размер от 1316,4 млн. лева, а на на социалното министерство – 343,4 млн. лева. Имено това са и министерствата, които са получили най-голям дял от общо 9-те млрд. лева.

Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.
Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.

В публикацията си в четвъртък Николай Василев обвини ПП, че сметките в предоставения разчет не излизат и в разбивката за разходи по министерства се губят около 653 млн. лева.

От пресцентъра на финансовото министерство казаха за Свободна Европа, че крайната сума от 3659,1 млн. лева по държавния бюджет включва средства, разпределени към общо 50 министерства. В разбивката обаче са включени като пример само десетте ведомства с най-високи разходи – към тях са отишли 3006,2 млн. лева. Оттам идва и разликата от 652,9 млн. лева, за която говори Василев.

Вярно ли е, че ПП водят България към фалит?

Сред причините за напускането на коалицията Слави Трифонов посочи „вредната“ фискална политика на министрите от ПП, която по думите му „води държавата към фалит“.

„В държавата вече няма пари“, каза Трифонов.

За държавен фалит става въпрос, когато една държава изцяло спре да покрива външните си дългове. Пред Свободна Европа икономистът Красен Станчев посочи, че в момента България не е близо до такова състояние.

По думите му разходите от 8,9 млрд. лева през декември миналата година не са прецедент и важен е процентът от брутния вътрешен продукт (БВП), на който се равнява сумата.

През същия месец година по-рано правителството на Бойко Борисов е похарчило 7,8 млрд. лева или около 6,5% от БВП за 2020 г. Сумата, похарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 г., пък се равнява на около 6,7% от БВП.

Вярно ли е, че това е най-голямата сума в историята на България?

Твърдението на Слави Трифонов, че 9-те млрд. лева, похарчени за 9 дни през декември, са „най-голямата сума в историята на България“ е невярно.

„Това не е рекорд“, каза Красен Станчев. „Рекордно харчене има между 1995- 1996 г.“, добави той.

По думите му тогава се се харчат 18% от БВП без каквато и да било отчетност, най-вече по два фонда – фонд енергия и фонд реконструкции. На власт тогава е правителството на Жан Виденов.

Дамяна Велева, Свободна Европа

Продължи с четенето

Варна

С флашмоб коалиция ГЕРБ – СДС откри предизборната кампания във Варна

Published

on

Снимка: Официална страница на ГЕРБ - Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС откриха предизборната кампания във Варна.

74 сини балона полетяха в небето над морската столица, като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

С този жест бе почетена първата стъпка към изграждането на Европейския съюз и надеждата на всички българи за „Стабилна България в сигурна Европа“!, написаха в официалната си страница във Фейсбук ГЕРБ-Варна.

Продължи с четенето

Варна

Коалиция ПП-ДБ официално стартира във Варна предизборната си кампания

Published

on

Снимка: Официална страница на "Продължаваме Промяната" - Варна

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ официално стартира във Варна предизборната си кампания за изборите 2 в 1 на 9 юни. Представянето на варненската листа направи нейният водач – Даниел Лорер, който обяви, че в нея няма изненади, а приемственост.

Сред акцентите в бъдещото управление са започнатите реформи в съдебната система и всички промени, необходими за икономическото развитие в нашата страна – за едни по-нормални доходи за европейска държава, каквато е България. „Откакто ГЕРБ царува се движим като влака на Брежнев – мислим, че отиваме в Европа, но всъщност стоим на едно място.“- допълни Лорер. „Откакто ПП Продължаваме Промяната се появи на хоризонта на България, и ГЕРБ и ДПС разбраха, че не могат да управляват по старому.

Коалицията дава заявка, че няма да направи компромиси с реформите, които иска. По думите му, ротацията не се е случила, защото имало символичен акт за предложение на правителство без съгласие на ПП-ДБ. Той подчерта, че според последни проучвания най-наболял проблем в България е здравеопазването, следван от борбата с корупцията и пропуските в образованието. Затова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ залагат на трима медици  – д-р Ивайло Митковски, д-р Антон Тонев и д-р Любиша Блажевски.

В областта на образованието от Коалицията предлагат Мариела Иванова, която е трупала опит по специалността в САЩ. Сред другите имена в листата е това на адвокат Стела Николова, която е настоящ народен представител, водила редица битки за върховенство на закона.

В сферата на туризма в списъка с кандидати е шеф Филип Спасов – добре познат и изявен в своята сфера. Сред личностите в листата са също хора, свързани с медиите – Дорет Димитрова и Надежда Илиева. Към разнообразието от професии има инженери, IT-специалисти, финансисти и бизнесмени.  В края на списъка с кандидати за народни представители са общинските съветници от Общински съвет-Варна. Неговият заместник-председател от коалицията Николай Стефанов припомни, че от шест месеца в Община Варна вече има прозрачно управление и това трябва да продължи и на национално ниво.

Коалицията е под номер 14 в интегралната бюлетина.

Списъкът на кандидатите за народни представители е както следва:

1 Даниел Максим Лорер

2 Ивайло Христов Митковски

3 Антон Йорданов Тонев

4 Стела Димитрова Николова

5 Любиша Блажевски

6 Филип Валентинов Спасов

7 Джихан Юсуф Акиф

8 Мариела Пламенова Иванова

9 Дора Костова Димитрова

10 Надежда Вълчева Илиева

11 Дарко Янакиев Георгиев

12 Антон Стаменов Тончев

13 Адриан Светлозаров Кабаев

14 Николай Тодоров Желязков

15 Иван Илиев Дончев

16 Цветан Страхилов Диловски

17 Тодор Николаев Костадинов

18 Мария Иванова Ангелова-Дойчева

19 Даниел Димитров Керемидчиев

20 Богомил Петров Петров

21 Ламбрин Димчев Сотиров

22 Дияна Тодорова Николова

23 Константин Свиленов Праматаров

24 Николай Стефанов Стефанов

25 София Любомирова Колева

26 Николай Денев Николов

27 Мартин Валентинов Димитров

28 Ярослав Тодоров Луков

29 Йордан Юлиянов Кателиев

30 Недко Янакиев Желязков

31 Петко Димитров Попов

Продължи с четенето

Варна

Борислав Гуцанов: За БСП е важно след изборите Зелената сделка да бъде преосмислена

Published

on

Снимка: Официална страница на Борислав Гуцанов във Фейсбук

За БСП е важно Зелената сделка да бъде категорично преосмислена, защото в настоящия ѝ вид държавата ни ще загуби две базови мощности – въглищните централи, а хиляди хора ще останат без работа, каза днес водачът на листата на коалиция „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов при регистрирането на листата за вота на 9 юни.

Като приоритет за коалицията той посочи реформи в сферата на здравеопазването и образованието, предаде БТА. Гуцанов уточни, че би трябвало да се преустанови практиката частни медицински заведения да вземат ресурс от здравната каса. Според него е наложително да се промени и правилото, че парите следват ученика, което води до занижаване на качеството на образованието у нас.

За предстоящия вот той каза още, че се надява да се повиши избирателната активност. Не смятам, че хората ще са съгласни това, което ни се поднесе по време на управлението на акад. Николай Денков заедно с ПП-ДБ, ГЕРБ и любезното съдействие на ДПС, да продължава по този начин, посочи Гуцанов. За Варна той отбеляза, че е бил направен опит да се прокара закон за ветропаркове в морето, което би унищожило туризма и рибарството. Това безумие бе спряно благодарение на БСП и активната гражданска позиция на рибарите и туристическия бранш, каза Гуцанов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page