Connect with us

Политика

Кое е вярното: 9 млрд., изхарчени за 9 дни ли е „най-голямата сума в историята на България“

Публикувано преди

на

Слави Трифонов обвини министрите на „Продължаваме промяната“, че са похарчили 9 млрд. лева в рамките на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите. От ПП отговориха, че разчетите за харчовете са изцяло публични и в разходите няма нищо тайно. Кое е вярното?

„Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. за 9 дена през декември миналата година“. Думите са на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и бяха изречени в сряда, когато той обяви, че партията му напуска управляващата коалиция.

Те бяха допълнени от обвинения към министъра на финансите Асен Василев, че харчи безотчетно и еднолично „всичките пари“ на България​, а едни милиарди непрекъснато „хвърчат нагоре-надолу“. Вследствие на това, каза още Трифонов, държавата е близо до фалит.

Твърдението за неясно похарчените 9 млрд. лева не се появява за първи път. Въпросът обаче е дали е вярно.

Обвиненията на Трифонов бяха веднага отхвърлени от представителите на „Продължаваме промяната“ (ПП), които казаха, че е добре известно за какво са отишли декемврийските харчове, и разчетите за това са публични. Представители на ИТН обаче продължиха да повтарят тезата си и в четвъртък.

Това ли е „най-голямата сума, похарчена в историята на България“? И за какво са отишли парите? Потърсихме отговорите.

Нова ли е информацията за деветте милиарда?

Информацията за деветте милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 г., не е нова. Първият, който подхвана темата още през януари, беше бившият вицепремиера в кабинета „Сакскобургготски“ Николай Василев. Той беше предложен по-рано за премиер в първия проектокабинет на ИТН, който не стигна до гласуване.

Василев обвини ПП, че крият от обществото за какво са отишли парите, и подхвърли тезата, че потенциалната цел е била да бъдат раздадени като подаръци на конкретни фирми.

В сряда от ПП отрекоха информацията да е била пазена в тайна и посочиха, че тези разходи са публични и са приети с постановления на Министерския съвет. По-късно вечерта от формацията изпратиха до медиите и справка за това по какви пера са били разпределени 9-те милиарда лева.

Пред Свободна Европа от пресцентъра на министерството на финансите посочиха също така, че в края на всеки месец публикуват на сайта си бюлетин, в който са описани плащанията, извършени предния месец. Това означава, че разчетът за декември 2021 г. е бил качен в края на януари.

Въпреки това в четвъртък Николай Василев отново публикува списък със свои въпроси, в които обвини ПП, че продължават да не предоставят пълната информация.

За какво са похарчени парите?

От разчетите на министерството на финансите става ясно, че през декември 2021 г. са били разходени 8,9 млрд. лева. Основната част от плащанията са отишли за енергийни помощи заради цената на тока, както и по програмите за социална помощ – например за пенсиите и пенсионните добавки.

Разходите на министерството на енергетиката са били съответно в размер от 1316,4 млн. лева, а на на социалното министерство – 343,4 млн. лева. Имено това са и министерствата, които са получили най-голям дял от общо 9-те млрд. лева.

Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.
Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.

В публикацията си в четвъртък Николай Василев обвини ПП, че сметките в предоставения разчет не излизат и в разбивката за разходи по министерства се губят около 653 млн. лева.

От пресцентъра на финансовото министерство казаха за Свободна Европа, че крайната сума от 3659,1 млн. лева по държавния бюджет включва средства, разпределени към общо 50 министерства. В разбивката обаче са включени като пример само десетте ведомства с най-високи разходи – към тях са отишли 3006,2 млн. лева. Оттам идва и разликата от 652,9 млн. лева, за която говори Василев.

Вярно ли е, че ПП водят България към фалит?

Сред причините за напускането на коалицията Слави Трифонов посочи „вредната“ фискална политика на министрите от ПП, която по думите му „води държавата към фалит“.

„В държавата вече няма пари“, каза Трифонов.

За държавен фалит става въпрос, когато една държава изцяло спре да покрива външните си дългове. Пред Свободна Европа икономистът Красен Станчев посочи, че в момента България не е близо до такова състояние.

По думите му разходите от 8,9 млрд. лева през декември миналата година не са прецедент и важен е процентът от брутния вътрешен продукт (БВП), на който се равнява сумата.

През същия месец година по-рано правителството на Бойко Борисов е похарчило 7,8 млрд. лева или около 6,5% от БВП за 2020 г. Сумата, похарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 г., пък се равнява на около 6,7% от БВП.

Вярно ли е, че това е най-голямата сума в историята на България?

Твърдението на Слави Трифонов, че 9-те млрд. лева, похарчени за 9 дни през декември, са „най-голямата сума в историята на България“ е невярно.

„Това не е рекорд“, каза Красен Станчев. „Рекордно харчене има между 1995- 1996 г.“, добави той.

По думите му тогава се се харчат 18% от БВП без каквато и да било отчетност, най-вече по два фонда – фонд енергия и фонд реконструкции. На власт тогава е правителството на Жан Виденов.

Дамяна Велева, Свободна Европа

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page