Connect with us

Интересно

Китайска 26-етажна ферма за прасета отвори врати

Публикувано преди

на

В южните покрайнини на Ежоу, град в централната китайска провинция Хубей, може да видите гигантска сграда, която гледа към главния път. Тя само на пръв поглед изглежда като жилищна. Не е и за офис служители. Със своите 26 етажа това е най-голямата свинеферма в една сграда в света. Нейният капацитет за клане е 1,2 милиона прасета годишно, пише The Guardian.

26-етажната ферма е отговорът на Китай на нарастващия апетит за свинско месо – най-популярният животински протеин в страната. Грандиозна като небостъргач, тя започна работа през октомври с първите си 3700 свине майки. Компанията, която стои зад проекта, е Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming.

Zhongxin Kaiwei е нов играч в сектора на свиневъдството. Компанията започва като инвеститор в цимент с множество циментови фабрики в провинции като Хубей и Хенан. Един от тях, Hubei Xinshiji Cement, се намира непосредствено до новата свинеферма.

Компанията обяви, че първоначално е планирала да инвестира в производство на готови за готвене храни. След спад в циментовата и строителната индустрия в Китай обаче, променя решението си.

Модерното земеделие е обещаващ сектор и възможност да се използват собствени строителни материали за изграждането на свинефермата, каза Джин Лин, генерален мениджър на Zhongxin Kaiwei.

От официалния сайт на компанията става ясно, че свинефермата се състои от две сгради, които имат идентичен вид. Когато работят на пълен капацитет, те ще осигурят обща площ от 800 000 кв. м пространство за 650 000 животни.

Фермата, която струва 473 млн. британски лири, разполага с модерна система за контролиране на температурата и вентилация. Животните се хранят с помощта на 30 000 автоматизирани зони с едно натискане на бутон от централната контрола зала.

По проект отпадъците от свинете се преработват и използват за генериране на биогаз, който може да се използва за производство на електроенергия и затопляне на водата във фермата.

Колкото до служителите, те преминават през няколко етапа на дезинфекция и тестове, преди да започнат работа.
Фермер на около 50 години, който живее в селото от другата страна на пътя от фермата, се притеснява от близостта й. Според него може да възникне проблем с миризмата, когато тя заработи на 100%.

„Преди около 30 години, когато отглеждах прасета, имахме само две или три в кочината в задния двор. Чувал съм, че прасетата, отглеждани в тези ферми, могат да бъдат готови за продажба след няколко месеца, а навремето щеше да ни отнеме около година, за да отгледаме едно. :исля, че с напредването на технологиите това ще бъде тенденцията в бъдеще“, казва той.

След като загуби около 100 млн. прасета заради Африканската чума по свинете в периода между 2018 и 2020 г., Китай се опитва да подобри производството на свинско месо. Страната консумира около половината от свинското месо, произвеждано в глобален мащаб.

agri.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page