Кирил Петков: Правителството договори 7 кораба с втечнен газ за зимата

0
107

Енергийното министерство ще направи предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на последното правителствено заседание.

Условието е следващия месец да подсигурим необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с ЕК за осигуряване на газ за зимните месеци. Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет“, изтъкна Кирил Петков.

Министър-председателят в оставка благодари на министрите си за работа, „която свършихме през тези месеци“.

„Не беше лесно, но имаме много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни, до последния момент ние ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество„, заяви той.

Правителството ще приеме новата програма за компенсация за цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще се утвърди таван от 250 лв. като по този начин кабинетът осигурява предвидимост на бизнеса. 150 млн. лв. отиват за мярката за намаляване на цената на горивата при зареждането на бензиностанции с 25 ст. Едновременно с това започва работа между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември, изброи премиерът.

„Отпускаме пари за ремонт на над 170 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани за поправки на покриви и енергоспестяващи мерки“, каза още той и добави, че ще бъде прието и законодателство, което ще гарантира сигурността на хората, подаващи сигнали за корупция.

offnews.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page