Connect with us

Анализ

„Катастрофално“. Какви са рисковете от връщането към „Газпром“

Публикувано преди

на

Газ от „Газпром“ няма как да е нито много по-евтин, нито по-сигурен. Но със сигурност ще изправи България пред поне три опасности – да е отново зависима, да загуби арбитражно дело и да плаща за убийства на невинни хора в Украйна.

Правителството направи това, което всички очакваха от него да направи – реши да води разговори с руската „Газпром“, за да бъдат възстановени доставките на руски газ за България.

Това се оправдава с очакването, че руските доставки са „евтини и сигурни“. Само че не е вярно, защото доставките от „Газпром“ могат да са както скъпи, така и несигурни. Съвсем сигурно обаче е, че с този ход България се изправя пред твърде сериозни рискове.

Първо, да се постави отново в зависимост от един доставчик и така да зачеркне свършената досега работа по диверсификация. Второ, да рискува да загуби арбитражно дело с „Газпром“ за спрените доставки от края на април досега, което според експерти ще е за „стотици милиони евро“. И трето, България отново да праща всеки месец стотици милиони на Русия, която ще използва тези пари, за да продължи непровокираната си война срещу Украйна.

Вече четири месеца България живее без доставки от „Газпром“ и от това не са последвали сътресения. Сега служебното правителство каза, че от октомври нататък няма осигурени достатъчно количества на приемлива цена и затова трябва да започне разговори с Москва.

Нито е евтино, нито е сигурно

Очакването, че България може да се обърне към „Газпром“ и да получи много по-ниски цени от пазарните, не е реалистично. Цените на газа се повишават в последните две години, а с това поскъпват и доставките от руската компания. Основната причина за поскъпването от март насам е войната на Русия в Украйна.

Цената за България вече беше скочила 10 пъти от 9 до 90 евро за MWh за последните 20 месеца преди едностранното спиране на доставките от „Газпром“ на 27 април. След това цените на европейския пазар продължиха нагоре. Това означава, че и бъдещите цени на „Газпром“ за България щяха да вървят нагоре. Причината е клауза в договора, според която 70 на сто от цената се определя според TTF цената на борсата в Нидерландия. Днес цената там доближава 300 евро за доставки в следващите месеци.

Българският енергиен регулатор определи цена за август от малко под 300 лева за MWh. Т. е. наполовина. Курсът на лева към еврото е фиксиран и докато това е така, едно евро ще продължи да струва почти 2 лева. Това означава, че няма как евентуалното връщане на руския газ да доведе до по-ниски цени.

Бившият министър на енергетиката (2005) Мирослав Севлиевски каза за Свободна Европа, че надеждите „Газпром“ да влезе в ролята на „Белия рицар“ за България и да продава газ по 200 лева са смешни, защото това е три пъти по-ниска цена от борсата в Европа.

„Това е възможно само ако станем 16-а република или се обявим за Крим-2, ама аз и повечето българи не го искаме така. Затова преговори с „Газпром“ зa евтин газ са безсмислени днес“, каза той.

Последните няколко месеца дават примери и защо доставките от „Газпром“ не са сигурни.

В края на април руският президент Владимир Путин поиска обявените от Москва за „неприятелски“ държави да плащат за газ само в рубли. Русия нарече така държави, които подкрепят санкциите срещу Кремъл заради войната в Украйна.

Правителството на Кирил Петков каза, че тази схема за плащане носи финансов риск за България и отказа. Някои компании от европейски държави се съобразиха с новата схема, но Русия въпреки това намали доставките и в момента в Германия пристигат само една пета от договорените количества.

В петък „Газпром“ съобщи, че ще спре доставките по газопровода „Северен поток 1“ за три дни. Германия определя това поведение като изнудване.

Първа опасност: зависимост

Спирането на руския газ за България в края на април не предизвика криза в България. Цената на природния газ тръгна рязко нагоре, както се случи и навсякъде другаде по света. В нито един момент не е имало дефицит на газ за някой потребител, а непреодолимата зависимост от „Газпром“ се оказа мит.

Това не попречи на назначеното от президента Румен Радев служебно правителство да обяви „хаос и разруха“ в енергетиката и да създаде кризисен щаб.

Три седмици по-късно правителството каза, че ще се обърне отново към „Газпром“.

Това действие е „катастрофално“, каза за Свободна Европа Маргарита Асенова, старши сътрудник в Jamestown Foundation, САЩ. Според нея това решение е катастрофално „не само за енергийната сигурност на България, но и за нейната националната сигурност“.

Тя каза, че Русия е в международна изолация и „може би дори пред колапс в близко бъдеще“, а нейният енергиен сектор ще западне заради санкциите върху западните технологии, които поддържат производството на петрол и газ.

„Иска ли България да е енергийно зависима от такава несигурна система?“, попита Асенова.

Втора опасност: арбитраж

България има дългосрочен договор за доставка с „Газпром експорт“, който изтича в края на 2022 година. От 27 април доставки няма. България твърди, че Русия едностранно е променила условията. Вече почти четири месеца обаче към България не идва газ, а към Русия не отиват пари.

“В момента се губят огромни количества пари и някой е виновен за това. Те (Русия) вероятно ще твърдят, че ние сме виновни, а ние – че те са виновни. Арбитраж ще има и той ще е за стотици милиони”, каза пред бТВ бившият енергиен министър (2009-2012) Трайчо Трайков.

Промяната на българската позиция носи риск от загуба на такова арбитражно дело, каза енергийният експерт Васко Начев. След спирането на доставките България всеки месец изпраща писмо с искане да си плати в долари, както е по договор, но не получава отговор от Москва, каза бившият вицепремиер Асен Василев.

Васко Начев предупреди, че „каквито и да е разговори извън договора“ носят риск от загуба на арбитражно дело.

„Каквито и да е действия от наша страна ни пращат в руслото за невъзможност и наливане на вода в мелницата на “Газпром”, които от своя страна да предявят иск за времето назад от април до момента“, каза Начев пред Фрогнюз.

Казано накратко – ако България влезе в нови разговори с „Газпром“, това ще означава, че се отказва от досегашната си позиция, че именно руската страна е в нарушение и затова няма доставки и плащания.

Трета опасност: пари за война

Третият риск е очевиден, но много хора го пренебрегват заради евентуален материален интерес. Ако България започне отново да плаща на „Газпром“, това означава пари на българските данъкоплатци да отиват в бюджета на Русия, която с тях да продължава войната.

„В момент, в който цяла Европа планира как да прекрати зависимостта си от руски петрол и газ, българските власти очевидно предпочитат да подкрепят престъпния режим в Москва, който е отговорен за неописуемо варварство и тежки военни престъпления в Украйна“, каза Маргарита Асенова.

България подкрепи всички санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна. София не изпрати военна помощ на Киев заради съпротивата на една от партиите в управляващата коалиция, БСП. В същото време износът на оръжие от България нарасна значително и голяма част от пратките стигат до Украйна.

Връщане към „Газпром“ може да разклати още повече образа на България като надежден съюзник в рамките на ЕС и НАТО.

А неизбежно ли беше наистина?

„Вече е неизбежно“, каза министърът на енергетиката, а до него бяха седнали представители на едрия бизнес и синдикатите, които също казаха, че „нямаме алтернатива“ и България трябва да започне отново преговори с „Газпром“.

Предишното правителство на Кирил Петков договори доставката на седем танкера с американски втечнен газ, по един месечно от октомври нататък, на цени „около 30 долара по-ниски от европейските“.

Плановете на Петков бяха така да осигури една трета от потреблението. Втората една трета – от Азербайджан, на цени значително по-ниски от пазарните. Останалото – от търговци, на пазарни цени. След очакваното пускане на интерконектора с Гърция – увеличаване на доставките от Азербайджан.

Петков беше договорил терминал за разтоварване само на първия танкер през октомври и остави останалото на служебното правителство, „за да имат избор“. Служебното правителство отказа останалите шест танкера с американски газ с обяснението, че не може да намери къде да ги разтовари. Така се стигна до „неизбежното“ връщане към „Газпром“.

Няма нищо неизбежно, защото България е малък пазар и газ може да се намери отвсякъде, коментира Маргарита Асенова от Jamestown Foundation, САЩ. Според нея не е вярно, че България не може да намери терминал за разтоварване на танкерите.

„И трето, природен газ се използва само за 6 процента от произведеното електричество в България и част от него може да се замени с други източници временно, докато страната си осигури постоянни сигурни доставки от други източници“, каза тя.

Нищо неизбежно не вижда и бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски. Според него цената няма да падне на нивата от миналата година „даже Супермени да са министри“.

„А истински неизбежно е да започнем да се ограничаваме в използването на природен газ. Единствено неизбежно и смислено ми се вижда да се говори колко дограми и термопомпи са сложени на училища и детски градини това лято и колко ще бъдат монтирани до ноември“, каза Севлиевски.

Иван Бедров, Свободна Европа

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Анализ

Ще се удвоят ли цените на петрола ако атаките на хутите продължат?

Published

on

Прoдължаващите атаки на бунтовниците хути, достигащи Ормузкия пролив, могат да удвоят цените на петрола, предупреди в интервю ръководителят на отдела за петролни изследвания на Goldman Sachs Даан Струйвен.

Червено море е транзитен маршрут и при продължително прекъсване там петролът може да бъде с три или четири долара по-висок. Въпреки това, ако имате прекъсване в Ормузкия пролив за един месец, цените на петрола ще се повишат с 20 процента и дори евентуално биха могли да се удвоят, ако прекъсването там продължи по-дълго“, заяви Струвен в интервю, дадено вчера на американската телевизионна станция CNBC.

Има ли реална опасност цените на петрола да се удвоят само заради атаките на хусите в района на Червено море?

От ноември насам бунтовниците са атакували търговски кораби в Червено море повече от 20 пъти, използвайки ракети, дронове, бързи лодки и дори хеликоптери. Атаки срещу кораби в района е имало и преди, но сега е притеснителен факта, че тези атаки продължават дори след като САЩ обявиха операция Prosperity Guardian за засилване на патрулите в Червено море и Аденския залив за защита на търговския трафик. Големият район в който стават атаките и използването на хеликоптери от хутите прави задачата на патрулиращите кораби изключително трудна, а защитата на преминаващите танкери почти невъзможна.

Прогнозите

На всички е ясно, че без унищожаване на базите на хутите, т.е. без сухоземна операция проблема с атаките няма да бъде решен. Това означава, че проблема няма да получи разрешение в близките месеци, а тъй като над 15% от петролните доставки минават през района, това прави все по-реалистична и прогнозата на Goldman Sachs.

При сеганата ситуация първото последствие са значително увеличените застрахователни премии за преминаващите кораби. Две от най-големите корабни компании Maersk и Hapag Lloyd, решиха въпроса кардинално като отказаха да използват маршрутите на Червено море и Суецкия канал. При продължаващи атаки е въпрос на време е и петролните доставки да се пренасочат по маршрута около Африка, а освен удължаване на времето за доставка това ще оскъпи значително и транспорта.

В средносрочен план всичко това би увеличило цената на петрола най-много с 20% и няма да е изненада ако станем свидетели на цени на петрол над 90 $ за барел. Ако обаче ситуацията ескалира до пълномащабен конфликт в района и това се проточи повече от 6 месеца всякакви прогнози за цената на петрола ще бъдат изключително трудни. Ситуацията е много по-сложна и проблема не са само хутите. Иран има интерес от нагнетяване на напрежение в района и най-вероятно ще засили подкрепата си за йеменските бунтовници. Друг важен момента е факта, че високите цени на петрола облагодетестват арабските страни и те определено не полагат достатъчно усилия за решаването на конфликта въпреки голямото си влияние в района. Причина за това са и антиизраелските настроения заради продължаващата война на Израел с Хамас. Ако САЩ и съюзниците им предприемат сухоземна операция в Йемен това определено ще изостри отношенията им в страните от района, а това във време на наближаващи президентски избори не е добро решение.

На базата на всички тези фактори може да се предположи, че в рамките на тази година проблема с атаките на хутите едва ли ще бъде решен кардинално. При такова неблагоприятно развитие на ситуацията цената на петрола едва ли ще се удвои каквата е прогнозата на Goldman Sachs, но определено ще премине границата от 100$ за барел. Ако към проблема с хутите се прибавят ограниченията на добивите на страните от ОПЕК+ и продължи проблема с добива на петрол в Либия то не са изключени и цени от 120-130 $ за барел. Трабва да направим уточнение, че това са цени при развитие на ситуацията по възможно най-негативния сценарий. .

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

Анализ

Цената на петрола продължава да расте заради притесненията за доставките в Близкия изток

Published

on

Петролът поскъпна с около 1% при отварянето на борсите тази сутрин следствие на неблагоприятните новини през последните два дена. Основната причина за продължаващото поскъпване си остават опасенията относно доставките от Близкия изток особено след като вчера Иран изпрати боен кораб в района. В същото време местни протести наложиха спиране на производството в най-голямото либийско нефтено находище Шарара, което може да произвежда до 300 000 барела на ден (bpd). Несигурността в района засилва страховете за прекратяване на производството на петрол за неопределено време, а от там и за недостиг на пазара зарари ограничения добив на страните от ОПЕК+. Лошите новини за пазарите не спират до тук. Напрежението между Израел и Иран също се повиши сериозно заради вчерашния атентат на годишнината от смъртта на генерал Сюлемайни, а това засилва и опасенията за разрастване на войната Хамас-Израел.

В резултат на всичко това суровият петрол Brent се повиши с 61 цента, или 0,8%, до 78,86 долара за барел до 13:00 ч. по Гринуич, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ се покачиха със 74 цента, или 1%, до 73,44 долара. Най-вероятно утре цената ще продължи да се покачва и седмицата ще завърши с нов петролен връх.  За съжаление няма индикации ситуацията да се промени през следващата седмица, което означава, че възходящата тенденция в цените ще продължи.

инж.Пламен Дочев

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page