Connect with us

Коментар

„Катастрофално“. Какви са рисковете от връщането към „Газпром“

Публикувано преди

на

Газ от „Газпром“ няма как да е нито много по-евтин, нито по-сигурен. Но със сигурност ще изправи България пред поне три опасности – да е отново зависима, да загуби арбитражно дело и да плаща за убийства на невинни хора в Украйна.

Правителството направи това, което всички очакваха от него да направи – реши да води разговори с руската „Газпром“, за да бъдат възстановени доставките на руски газ за България.

Това се оправдава с очакването, че руските доставки са „евтини и сигурни“. Само че не е вярно, защото доставките от „Газпром“ могат да са както скъпи, така и несигурни. Съвсем сигурно обаче е, че с този ход България се изправя пред твърде сериозни рискове.

Първо, да се постави отново в зависимост от един доставчик и така да зачеркне свършената досега работа по диверсификация. Второ, да рискува да загуби арбитражно дело с „Газпром“ за спрените доставки от края на април досега, което според експерти ще е за „стотици милиони евро“. И трето, България отново да праща всеки месец стотици милиони на Русия, която ще използва тези пари, за да продължи непровокираната си война срещу Украйна.

Вече четири месеца България живее без доставки от „Газпром“ и от това не са последвали сътресения. Сега служебното правителство каза, че от октомври нататък няма осигурени достатъчно количества на приемлива цена и затова трябва да започне разговори с Москва.

Нито е евтино, нито е сигурно

Очакването, че България може да се обърне към „Газпром“ и да получи много по-ниски цени от пазарните, не е реалистично. Цените на газа се повишават в последните две години, а с това поскъпват и доставките от руската компания. Основната причина за поскъпването от март насам е войната на Русия в Украйна.

Цената за България вече беше скочила 10 пъти от 9 до 90 евро за MWh за последните 20 месеца преди едностранното спиране на доставките от „Газпром“ на 27 април. След това цените на европейския пазар продължиха нагоре. Това означава, че и бъдещите цени на „Газпром“ за България щяха да вървят нагоре. Причината е клауза в договора, според която 70 на сто от цената се определя според TTF цената на борсата в Нидерландия. Днес цената там доближава 300 евро за доставки в следващите месеци.

Българският енергиен регулатор определи цена за август от малко под 300 лева за MWh. Т. е. наполовина. Курсът на лева към еврото е фиксиран и докато това е така, едно евро ще продължи да струва почти 2 лева. Това означава, че няма как евентуалното връщане на руския газ да доведе до по-ниски цени.

Бившият министър на енергетиката (2005) Мирослав Севлиевски каза за Свободна Европа, че надеждите „Газпром“ да влезе в ролята на „Белия рицар“ за България и да продава газ по 200 лева са смешни, защото това е три пъти по-ниска цена от борсата в Европа.

„Това е възможно само ако станем 16-а република или се обявим за Крим-2, ама аз и повечето българи не го искаме така. Затова преговори с „Газпром“ зa евтин газ са безсмислени днес“, каза той.

Последните няколко месеца дават примери и защо доставките от „Газпром“ не са сигурни.

В края на април руският президент Владимир Путин поиска обявените от Москва за „неприятелски“ държави да плащат за газ само в рубли. Русия нарече така държави, които подкрепят санкциите срещу Кремъл заради войната в Украйна.

Правителството на Кирил Петков каза, че тази схема за плащане носи финансов риск за България и отказа. Някои компании от европейски държави се съобразиха с новата схема, но Русия въпреки това намали доставките и в момента в Германия пристигат само една пета от договорените количества.

В петък „Газпром“ съобщи, че ще спре доставките по газопровода „Северен поток 1“ за три дни. Германия определя това поведение като изнудване.

Първа опасност: зависимост

Спирането на руския газ за България в края на април не предизвика криза в България. Цената на природния газ тръгна рязко нагоре, както се случи и навсякъде другаде по света. В нито един момент не е имало дефицит на газ за някой потребител, а непреодолимата зависимост от „Газпром“ се оказа мит.

Това не попречи на назначеното от президента Румен Радев служебно правителство да обяви „хаос и разруха“ в енергетиката и да създаде кризисен щаб.

Три седмици по-късно правителството каза, че ще се обърне отново към „Газпром“.

Това действие е „катастрофално“, каза за Свободна Европа Маргарита Асенова, старши сътрудник в Jamestown Foundation, САЩ. Според нея това решение е катастрофално „не само за енергийната сигурност на България, но и за нейната националната сигурност“.

Тя каза, че Русия е в международна изолация и „може би дори пред колапс в близко бъдеще“, а нейният енергиен сектор ще западне заради санкциите върху западните технологии, които поддържат производството на петрол и газ.

„Иска ли България да е енергийно зависима от такава несигурна система?“, попита Асенова.

Втора опасност: арбитраж

България има дългосрочен договор за доставка с „Газпром експорт“, който изтича в края на 2022 година. От 27 април доставки няма. България твърди, че Русия едностранно е променила условията. Вече почти четири месеца обаче към България не идва газ, а към Русия не отиват пари.

“В момента се губят огромни количества пари и някой е виновен за това. Те (Русия) вероятно ще твърдят, че ние сме виновни, а ние – че те са виновни. Арбитраж ще има и той ще е за стотици милиони”, каза пред бТВ бившият енергиен министър (2009-2012) Трайчо Трайков.

Промяната на българската позиция носи риск от загуба на такова арбитражно дело, каза енергийният експерт Васко Начев. След спирането на доставките България всеки месец изпраща писмо с искане да си плати в долари, както е по договор, но не получава отговор от Москва, каза бившият вицепремиер Асен Василев.

Васко Начев предупреди, че „каквито и да е разговори извън договора“ носят риск от загуба на арбитражно дело.

„Каквито и да е действия от наша страна ни пращат в руслото за невъзможност и наливане на вода в мелницата на “Газпром”, които от своя страна да предявят иск за времето назад от април до момента“, каза Начев пред Фрогнюз.

Казано накратко – ако България влезе в нови разговори с „Газпром“, това ще означава, че се отказва от досегашната си позиция, че именно руската страна е в нарушение и затова няма доставки и плащания.

Трета опасност: пари за война

Третият риск е очевиден, но много хора го пренебрегват заради евентуален материален интерес. Ако България започне отново да плаща на „Газпром“, това означава пари на българските данъкоплатци да отиват в бюджета на Русия, която с тях да продължава войната.

„В момент, в който цяла Европа планира как да прекрати зависимостта си от руски петрол и газ, българските власти очевидно предпочитат да подкрепят престъпния режим в Москва, който е отговорен за неописуемо варварство и тежки военни престъпления в Украйна“, каза Маргарита Асенова.

България подкрепи всички санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна. София не изпрати военна помощ на Киев заради съпротивата на една от партиите в управляващата коалиция, БСП. В същото време износът на оръжие от България нарасна значително и голяма част от пратките стигат до Украйна.

Връщане към „Газпром“ може да разклати още повече образа на България като надежден съюзник в рамките на ЕС и НАТО.

А неизбежно ли беше наистина?

„Вече е неизбежно“, каза министърът на енергетиката, а до него бяха седнали представители на едрия бизнес и синдикатите, които също казаха, че „нямаме алтернатива“ и България трябва да започне отново преговори с „Газпром“.

Предишното правителство на Кирил Петков договори доставката на седем танкера с американски втечнен газ, по един месечно от октомври нататък, на цени „около 30 долара по-ниски от европейските“.

Плановете на Петков бяха така да осигури една трета от потреблението. Втората една трета – от Азербайджан, на цени значително по-ниски от пазарните. Останалото – от търговци, на пазарни цени. След очакваното пускане на интерконектора с Гърция – увеличаване на доставките от Азербайджан.

Петков беше договорил терминал за разтоварване само на първия танкер през октомври и остави останалото на служебното правителство, „за да имат избор“. Служебното правителство отказа останалите шест танкера с американски газ с обяснението, че не може да намери къде да ги разтовари. Така се стигна до „неизбежното“ връщане към „Газпром“.

Няма нищо неизбежно, защото България е малък пазар и газ може да се намери отвсякъде, коментира Маргарита Асенова от Jamestown Foundation, САЩ. Според нея не е вярно, че България не може да намери терминал за разтоварване на танкерите.

„И трето, природен газ се използва само за 6 процента от произведеното електричество в България и част от него може да се замени с други източници временно, докато страната си осигури постоянни сигурни доставки от други източници“, каза тя.

Нищо неизбежно не вижда и бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски. Според него цената няма да падне на нивата от миналата година „даже Супермени да са министри“.

„А истински неизбежно е да започнем да се ограничаваме в използването на природен газ. Единствено неизбежно и смислено ми се вижда да се говори колко дограми и термопомпи са сложени на училища и детски градини това лято и колко ще бъдат монтирани до ноември“, каза Севлиевски.

Иван Бедров, Свободна Европа

Продължи с четенето

Коментар

Как България стана третият най-голям купувач на руски петрол в света

Published

on

By

България стана третият най-голям купувач на руски петрол в света. Как се случи това?

Продължителната политическа нестабилност в момента оказва голямо влияние върху критичните решения за енергийната сигурност на България и ако положението не се промени, то страната ни ще запази статута си на най-добрия клиент на Русия в Европа. България, която в момента е третият най-голям купувач на руски петрол в света, се насочва към нов тур на общи избори на 2 април, тъй като парламентът не успя да състави редовен кабинет след изборите през октомври 2022 г. Това ще са петите парламентарни избори за последните две години.

Българското Народно събрание се разпуснa и встъпи в длъжност друго временно правителство, назначено от президента, петото за две години. Критични енергийни решения, включително търсене на алтернативни доставки на петрол и поемане на контрола върху руската петролна рафинерия на българското черноморско крайбрежие, вероятно ще бъдат отложени, може би с още една година, ако тази пролет не бъде съставено редовно правителство.

Докато Европейският съюз вече е спрял постепенно 90 процента от вноса на петрол от Русия, България стана третият най-голям купувач на руски суров петрол след Китай и Индия, изпреварвайки Турция в този списък през декември 2022 г. Пристанище Бургас е единственото в Европа, откъдето все още може да се качва руски петрол, след като София успя да лобира пред Европейската комисия за освобождаване от забраната за руски петрол по море, която влезе в сила на 5 декември 2022 г. Доставките на руски петрол за България всъщност се увеличи с 30 процента в средата на 2022 г. и след това остана стабилен, позволявайки на рафинерията да работи с пълния си капацитет от 196 000 барела на ден.

Петролът, транспортиран през Черно море с танкери от Новоросийск, се преработва в най-голямата рафинерия на Балканите, която е изцяло собственост на Лукойл, втората по големина петролна компания в Руската федерация. Москва се опита да запази традиционните си пазари и влияние, използвайки рафинериите на Лукойл и Роснефт в Европа; но след последното ембарго това е възможно само в България. Това от своя страна ще направи страната особено уязвима за пропагандата на Кремъл по време на предстоящите избори.

Като цяло България не е направила достатъчно опити да осигури алтернативни доставки на суров петрол за единствената си рафинерия, която е и основен доставчик на бензин и моторно масло за по-голямата част от Балканите. Варианти за алтернативни доставки има – Петролът от Казахстан е достъпен не само през Каспийския тръбопроводен консорциум до пристанище Новоросийск, но и през пристанището Супса в Грузия. Правителството в София обаче досега не е направило никакви опити да използва този потенциал.

Едва сега, почти година след началото на всеобхватната война на Русия срещу Украйна, временното българско правителство подписа меморандум с Гърция, за да проучи дали вече несъществуващият петролопровод Бургас-Александруполис може да бъде възобновен и използван в обратна посока за изпращане на суров петрол от гръцки пристанища до пристанище Бургас, заобикаляйки турските проливи.

Руската собственост върху рафинерията обаче ще продължи да бъде проблем, докато българското правителство не поеме контрола върху съоръжението, както направи Германия с притежаваната от Роснефт рафинерия Schwedt. Българските депутати гласуваха през януари тази година, че правителството може да поеме управлението на рафинерията на руската компания „Лукойл“ „Нефтохим Бургас“ за срок до една година, за да гарантира защитата на критичната инфраструктура и доставките на гориво. Но това оставя решението на икономическия министър и във време на предстоящи парламентарни избори в политически нестабилна страна със силно проруско лоби това може да е проблематично.

На 5 февруари ще влезе в сила друго ембарго на ЕС – върху петролни продукти, произведени от руски петрол. Според условията на освобождаването на Европейската комисия България няма да може да изнася петролни продукти, освен за Украйна. Преди това бензин, дизел и моторно масло се доставяха за целите Балкани, което направи Лукойл основен регионален играч.

На 1 февруари временното българско правителство обяви, че износът на петролни продукти от руски петрол за Украйна ще продължи и след 5 февруари. Лукойл отрече горивото, произведено от руски петрол, да е било изпращано в Украйна през 2022 г., твърдейки, че работи с над 500 различни посредници, а не директно с Украйна. Разследване на българската служба на Euractiv установи, че според Националния статистически институт Украйна е купила 1000 пъти повече гориво от България през 2022 г., отколкото през 2021 г. Всъщност мащабът на българските петролни продукти, изнесени за Украйна, е в обем равняващ се на 1 процент от българската икономика.

Изглежда, че указът на руския президент Владимир Путин, считано от 1 февруари, за спиране на доставките на петрол за страни, които поддържат тавана на цените, не е засегнал рафинерията на Лукойл Нефтохим. Като член на ЕС България подкрепя тавана на цените, приет от икономическата група Г-7, ЕС и Австралия, който в момента е 60 долара за барел. Но по-нататъшната публичност за използването на руски петрол за снабдяване на украинската армия с дизелово гориво може да промени мнението на Путин. Ако това се случи България няма да има достатъчно време да намери алтернативни доставки на петрол за икономиката си.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Коментар

Поемането на оперативен контрол над Лукойл – има ли рискове?

Published

on

By

Преди десетина дни депутатите гласуваха законопроект за поемане на оперативен контрол над Лукойл от страна на държавата. Вносителите на закона се позовават на стратегическото значение на Лукойл за българската икономика и за подобните примери от Германия и Италия. Изложените мотиви са правилни, примерите от Европа са факт, но все пак възниква въпроса – има ли рискове?

Когато става въпрос за предприятие или отрасъл в изключително важно значение за икономиката и дори за националната сигурност всяко едно действие трябва да бъде премислено и да се отчетат всички възможни рискове. Колкото и да звучи като клише необходим е анализ, но направен не от политици, а от професионалисти в бранша.

Поемането на оперативен контрол – правилно решение или грешка? 

Дали поемането от страна на държавата на оперативен контрол над Лукойл е правилно или грешно зависи от много фактори. Първо е важно държавата да е направила абсолютно всичко необходимо Лукойл да работи по правилата, да не укрива данъци, да не злоупотребява с ценообразуването и да не постигне монополно положение на пазара на горива. Ако държавата вършеше всичко това през годините нямаше да се стигне до ситуация пазарния дял на руската компания да е толкова голям, че да си позволи да поставя ултиматуми на правителството. За съжаление положението е такова и през държавата има дилема – дали да натисне Лукойл да работи по правилата, да си плаща данъците и да се държи пазарно или втория вариант направо да поеме оперативния контрол. Правилното решение е да се действа по първия начин и ако не даде резултат едва тогава да се премине към втория. Дори и тогава обаче поемането на оперативен контрол може да е грешното решение в зависимост от това, кой поема контрола и как го прави.

Сегашното служебно правителство с действията си породи съмнения първо за липса на компетентност и второ за прокарване на политики, които връщат модела на Борисов под една или друга форма. Ако оперативния контрол над Лукойл се поеме от това правителство и бъде назначен управител, който ще продължи политиката на служебното правителство, то това определено би било много грешно решение. Вместо да се гарантира безпроблемната работа на Лукойл има опасност контрола над продажбите на горива да премине към близки до Борисов фирми, които да овладеят пазара на горива и да извлекат максимална печалба на гърба на цените на горивата. Подобна схема имаше по времето на Вальо Златев, когато докато той играеше карти с Борисов фирми близки до премиера получаваха най-добри условия и продажбите на Лукойл преминаваха през тях. Няма причини сега да бъде по-различно. Ако обаче решението за поемане на оперативен контрол се вземе от парламента и избора на управител и неговите пълномощия са ясно определени и се гарантира необходимия  контрол, то такова решение може и да се окаже правилно.

Какви са рисковете?

И при двата варианта на поемане на оперативен контрол обаче има друга по-голяма опасност – спирането на руския петрол за рафинерията. При положение, че държавата е поела контрола над рафинерията, то голяма вероятност има Русия ни спре петрола. В този случай ако нямаме предварителни варианти намирането на друг петрол и организирането на транспорта му до Бургас би отнело известно време, а докато това стане рафинерията може да спре работа. Голяма е опасността ако не се поеме оперативен контрол на всички нива да има саботаж да работата на рафинерията, което би причинило спирането и да много дълъг период. Т.е. когато се взема такова решение да има готовност за поемане на контрол над рафинерията на всички нива за максимално кратко време.

Какви са изводите?

Поемането на оперативен контрол над Лукойл не трябва да се прави като самоцел, а с ясна и добре разработена стратегия. За да се минимизират всички рискове първата и основна задача е обезпечението на такава операция с необходимите хора, които да бъдат професионалисти и да гарантират безпроблемната работа на рафинерията. Второ, ако руския петрол спре, то държавата трябва да има готов план за внос на друг петрол. С оглед на логистиката опциите не са много, но варианти все пак има. На първо място трябва да отпадне снабляването с петрол през Босфора. За регулярни доставки трябва сигурност, а в момента доставки през проливите не са опция. Най-добър вариант би било петрол от Казахстан, тъй като той идва до Новоросийск по тръбопровод също както руския петрол. Т.е. логистично промяна в организиране на доставките няма. Внос обаче днес за утре е мисия невъзможна. Всеки, който се занимава с петролен бизнес знае, че организирането на доставки на петрол изисква немалко време. Това означава, че държавата трябва предварително да води разговори с КазМунай Газ Казхстан за евентуални доставки на петрол. Тъй като тази компания е държавна, то разговори на политическо ниво биха решили проблема. Друг вариант е да се използва Турция, от където да се купи петрол, но най-вероятно този петрол ще е руски. При този вариант обаче първо цената няма да е най-добрата, а второ ще има и възможност за корупция, тъй като петрола ще идва от посредник.

Всичко това ни води до извода, че поемане на оперативен контрол над Лукойл би трябвало да става само вкраен случай и то при гарантиране на сериозен контрол над държавното оперативно ръководство.

 

инж.Пламен Дочев

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Коментар

Разликата между петрола сорт Брент и сорт Уралс вече е 30 $

Published

on

By

Разликата между петрола сорт Брент и сорт Уралс вече е 30 $. Тази сутрин петрола сорт Брент се търгуваше за 79.13 $ за барел, докато цената на руския Уралс се срина до 49,07 $ за барел. Припомняме, че само преди седмица разликата в цената бе малко над 20 $. Основната причина за намаляването на цената на петрола сорт Уралс е въведения от ЕС таван на цената на руския петрол. Другият фактор е искането на Турция за застраховки срещу разлив на танкерите, които пренасят руски петрол, което на практика блокира преминаването на танкерите през Босфора.

Разликата между Брент и Уралс ще продължи да нараства все повече поради проблемите, с които се сблъсква Русия при продажбата на своя петрол. Единствените големи клиенти на Кремъл остават Индия и Китай, които няма да се поколебаят да използват случая да поискат още по-големи отстъпки при купуването на руския петрол. Няма да е изненада ако скоро видим цени на сорт Уралс и под 40 $.

Падането на цената на руския петрол е добра новина за Лукойл, който при това положение ще генерира още по-големи печалби. Доколко обаче това ще се отрази на цената на горивата у нас е друг въпрос.

 

инж. Пламен Дочев

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page