Connect with us

Варна

„Карин дом“ организира форум за успешни практики и препоръки в областта на приобщаващото образование

Публикувано преди

на

Фондация „Карин дом“, организира кръгла маса на тема „Адресиране на препоръки за промяна на политики за приобщаващо образование“, съобщиха от фондацията. Форумът ще се проведе на 4 юли в хотел КООП в София.

Дългогодишният опит на „Карин дом“ е в областта на терапията и рехабилитацията, ранна интервенция и интеграция на деца със специални нужди. В подкрепа на приобщаващото образование, „Карин дом“ провежда и специализирани обучения за специалисти, родители и организации в сферата на работа с деца, работи в посока промяна на нагласи и застъпничество, припомнят от организацията.

На кръглата маса и в името на децата ще се срещнат и обединят усилията си институции, специалисти, родители и граждански организации. В срещата ще се включат представители на „Карин дом“ с конкретни предложения и препоръки в подкрепа на образованието на децата със специални нужди, се посочва в съобщението.

В дискусията ще се включат представители на Министерството на труда и социалната политика, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование,  Център за специална образователна подкрепа „Едуард Сеген“,  представител на Нов Български Университет и консултант по Ранна детска интервенция на УНИЦЕФ, Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата, Софийски Университет, Фонд „Активни граждани“, Детска Градина „Иглика“, гр. Варна, родители на деца със специални нужди. Специална покана е отправена към Министерство на образованието и науката.

Форумът е част от инициативите и дългогодишните усилия на Карин дом за промяна на политиките за деца със специални нужди в България и застъпничество за техните права за достъп до образование.

Форумът ще открие Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“. С презентации ще се включат представителите на „Карин дом“ Николета Йончева – д-р по логопедия, Женислава Сапунджиева – директор „Услуги за деца и семейства“, Бистра Бончева – административен директор на Фондация „Карин дом“ и социален работник.

„Карин дом“ е гражданска организация, основана преди 26 г. от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов, припомнят от фондацията. Още от своето основаване, Карин дом има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. През 1996 г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

В момента „Карин дом“ посреща повече от 300 деца годишно от цялата страна, на които предоставя професионална терапия с логопед, психолог, физиотерапевт и др. Освен че подкрепя децата и техните семейства чрез терапия и социални услуги, „Карин дом“ се стреми и към промени в политиките за деца на национално ниво, промяна на нагласите и приобщаващите практики за децата със специални потребности у нас.

На срещата „Карин дом“ ще сподели и успешни практики от приобщаващото образование и политики на Исландия и тяхното законодателство, съобщават от фондацията. Ще предложи и конкретни препоръки и стъпки за промяна на база опита и консултации с различни организации, работещи с деца, родители и специалисти в сферата.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page