Connect with us

Варна

„Карин дом“ вече предлага всички услуги, нужни на децата със специални нужди

Публикувано преди

на

„Карин дом“ вече предлага всички услуги, необходими на децата със специални нужди и техните семейства. Това каза днес изпълнителният директор на едноименната фондация Борислава Черкезова при откриването във Варна на новата сграда на комплекса за социални, здравни и образователни услуги за деца.

Тя припомни, че „Карин дом“ работи с деца до 7-годишна възраст. По думите ѝ всеки месец специалистите оказват подкрепа на 120-130 деца, а надеждите са, че с откриването на новата сграда броят им ще се увеличи. Екипът вече е от 60 души, подготвени в различни области, допълни още Черкезова.

В новата сграда има медицински център, извършва се диагностика и консултиране на децата със специални потребности. Новост е хидротерапията, защото сградата разполага с подходящ басейн, както и с бебешка вана, допълни Черкезова. По думите ѝ оборудвана е голяма физиотерапевтична зала, обособени са и стаи за психологическа, логопедична, арт терапия.

„Карин дом“ ще продължи да обучава и специалисти, които искат да повишат своите знания и умения, допълни Черкезова. Центърът работи по 10 сертифицирани от образователното министерство програми, в които могат да се включват представители на училища, детски градини, логопеди, кинезитерапевти, социални служители.

В изграждането и оборудването на новата сграда са инвестирани близо 4 милиона лева, допълни Черкезова. Тя припомни, че за изпълнението на проекта огромна подкрепа оказаха фондации „Велукс“. Община Варна дари парцела, върху който е построен центърът.

За да получат подкрепа, родителите на деца със специални нужди трябва да се обадят по телефона или да дойдат на място, обясни още Борислава Черкезова. Според нея най-важното е първо те да осъзнаят, че няма нищо страшно или срамно да потърсят помощ.

„Карин дом“ е организация с нестопанска цел, основана през 1994 г. от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов. Две години по-късно тя започва работата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности. Първата копка на новата сграда на „Карин дом“ беше през април 2021 година. Парцелът, дарен от общината, е близо 2,5 декара.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Драгомир Драганов свири финала за Купата на България тази вечер

Published

on

Варненецът Драгомир Драганов ще ръководи финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски“. Срещата е тази вечер от 19:00 часа. Асистенти на Драганов ще бъдат Христо Хаджийски и Димо Вълчев, а 4-ти съдия на двубоя ще е Георги Гинчев. За ВАР съдия на мача бе определен Ивайло Стоянов, а негови помощници ще бъдат Никола Попов и Диян Вълков.

 

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

Варна

Ето за кои линии ще бъдат въведени маршрутни промени на 12 май

Published

on

Във връзка с утвърдена организация на движението на 12.05.2024 г., ще бъдат въведени следните маршрутни промени по направление на линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109, 409

  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара;
  2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара;
  3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. „Зл. Пясъци“

Променени маршрути на линия 409 – двупосочно:

След спирка „Катедралата“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Аксаково.

Променени маршрути на линия 14 – двупосочно:

След спирка „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Владиславово.

Променени маршрути на линия 17 А – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Галата.

Променени маршрути на линия 39 – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Топливо.

Променени маршрути на линия 20 – двупосочно:

След спирка „Окръжна болница“ завива надясно по бул. „Осми Приморски полк“ посока ЖП гара и обслужва спирките по маршрута.

Промените са двупосочно за посоченият часови интервал.

Променени маршрути на линия 31 A – двупосочно:

След спирка „Явор“ продължава по маршрута на линия 31 до Виница (сп. „Чешмата“), на кръстовището с ул. „Св. св. Константин и Елена“ (ул.“30-та“) завива надясно посока к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

В часовият диапазон от 08:40 до 15:00 часа автобусни линии 9, 109 НЯМА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page