Connect with us

Варна

„Карин дом“ вече предлага всички услуги, нужни на децата със специални нужди

Публикувано преди

на

„Карин дом“ вече предлага всички услуги, необходими на децата със специални нужди и техните семейства. Това каза днес изпълнителният директор на едноименната фондация Борислава Черкезова при откриването във Варна на новата сграда на комплекса за социални, здравни и образователни услуги за деца.

Тя припомни, че „Карин дом“ работи с деца до 7-годишна възраст. По думите ѝ всеки месец специалистите оказват подкрепа на 120-130 деца, а надеждите са, че с откриването на новата сграда броят им ще се увеличи. Екипът вече е от 60 души, подготвени в различни области, допълни още Черкезова.

В новата сграда има медицински център, извършва се диагностика и консултиране на децата със специални потребности. Новост е хидротерапията, защото сградата разполага с подходящ басейн, както и с бебешка вана, допълни Черкезова. По думите ѝ оборудвана е голяма физиотерапевтична зала, обособени са и стаи за психологическа, логопедична, арт терапия.

„Карин дом“ ще продължи да обучава и специалисти, които искат да повишат своите знания и умения, допълни Черкезова. Центърът работи по 10 сертифицирани от образователното министерство програми, в които могат да се включват представители на училища, детски градини, логопеди, кинезитерапевти, социални служители.

В изграждането и оборудването на новата сграда са инвестирани близо 4 милиона лева, допълни Черкезова. Тя припомни, че за изпълнението на проекта огромна подкрепа оказаха фондации „Велукс“. Община Варна дари парцела, върху който е построен центърът.

За да получат подкрепа, родителите на деца със специални нужди трябва да се обадят по телефона или да дойдат на място, обясни още Борислава Черкезова. Според нея най-важното е първо те да осъзнаят, че няма нищо страшно или срамно да потърсят помощ.

„Карин дом“ е организация с нестопанска цел, основана през 1994 г. от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов. Две години по-късно тя започва работата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности. Първата копка на новата сграда на „Карин дом“ беше през април 2021 година. Парцелът, дарен от общината, е близо 2,5 декара.

БТА

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Ще има ли автобусна линия от Варна до селата Приселци и Близнаци?

Published

on

By

Селата Приселци и Близнаци са най-големите от Община Аврен и от години настояват за автобусна линия, която да ги свързва с Варна. Парадоксално е, че досега има автобусна линия от Варна до останалите много по-малки села от Община Аврен, но до тези с най-много жители – не. Аргументите за липсата на такава линия досега бяха, че няма да бъде рентабилна, което е странно след като за автобусната линия обслужваща много по-малките села това не е проблем. С наближаването на местните избори обаче стават чудеса и за жителите на Приселци и Близнаци има нова надежда за пускането на дългоочакваната автобусна линия.

За да се случи тази линия от Община Аврен обещават да поемат 50% от цената на ученическите карти по линията. Ако това стане факт, то абонаментът за децата от Приселци се очаква да бъде 55 лв., а от Близнаци – 60 лв. Останалите пътници ще се возят срещу билет, чиято цена се очаква да е 5 лв., колкото струва превозът от Аврен до Варна. Евентуалното включване и на КК Камчия към линията със сигурност ще доведе до много повече пътници и би трябвало да няма никакъв проблем с рентабилността.

Автобусната линия от Приселци и Близнаци е един от многото проблеми на двете големи села, които от години страдат от проблем с водоподаването, прекъсванията на тока и разбитите селски улици.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page