Connect with us

Свят

Как ще се справи Риши Сунак с проблемите във Великобритания?

Публикувано преди

на

Следващият премиер на Обединеното кралство Риши Сунак е казал малко неща публично за това как възнамерява да управлява страната и как ще се справи с кризите в икономиката и политиката.

По-рано тази година Сунак се кандидатира за премиерския пост и изготви пълна политическа програма, но не постигна успех. Въпреки че някои от предизвикателствата вече са различни, какво показва кампанията за бъдещото му управление?

Икономически предизвикателства

Великобритания е изправена пред неприятната комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Британската централна банка (Банк ъв Ингланд) опитва да се справи с високата инфлация, а гражданите с все по-високите цени и намаляващите доходи.

Обединеното кралство трябва да възстанови надеждността си на международните финансови пазари след плана за необезпечени данъчни облекчения на Лиз Тръс. Той включваше и скъпоструваща гаранция за цената на енергията, която нанесе щети върху пазара на облигациите и (Банк ъв Ингланд) бе принудена да се намеси.

Бюджетният недостиг се влоши от растящите разходи по заеми, причинени от кризата, и при управлението на новия министър-председател най-вероятно ще трябва да  бъдат намалени разходите и  увеличени данъците.

Това се случва в момент, в който правителството се опитва да окаже помощ и на семейства в нужда, които срещат сериозни финансови затруднения. Заради войната в Украйна, както и заради други глобални фактори, се покачиха цените на горивата, отоплението и храната, а заедно с тях и тези на имотния пазар.

Икономически планове

В изявлението, с което Сунак обяви вчера кандидатурата си, той каза, че държавата е изправена пред „дълбока икономическа криза“. Докато заемаше поста на финансов министър от февруари 2020 г. до юли 2022 г., той предприе най-голямото увеличение на данъците във Великобритания от 50-те години насам. Нареди още по-високи държавни разходи, но едновременно с това обеща и по-сериозна дисциплина и намаляване на неефективното използване на средства.

По време на кампанията за лидерския пост през лятото разкритикува програмата на Лиз Тръс за данъчни облекчения и каза, че на нейно място би намалил данъците само в случай че инфлацията е извън контрол. По това време той изготви и план за съкращаване на данъците върху доходите от 20 процента на 16 процента до 2029 г.

Сунак подкрепи независимостта на Банк ъв Ингланд и наблегна на важността на  съвместната работа с централната банка  за да се потуши инфлацията.

Политически предизвикателства 

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще е да покаже, че може да ръководи Консервативната партия. Тя има мнозинство в парламента, но е разделена от разногласия по ключови въпроси като Брекзит, имиграцията и управлението на икономиката. Някои от членовете ѝ ще са твърдо срещу увеличаването на данъците, а други ще са против намаляването на разходите в сфери като здравеопазване и отбрана.

Спечелването на лидерския пост е само първата крачка по пътя към сплотяване на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор помежду си относно напускането на ЕС, а последните двама лидери бяха отстранени заради вътрешни разногласия.

През 2016 г. Сунак подкрепи Брекзит на референдума, но някои членове на партията все още го определят като твърде благоразположен към Европейския съюз.

По въпроса за търговията със Северна Ирландия все още се водят преговори с Брюксел. На Сунак ще му е трудно да се договори така, че да се направят промени по първоначалното споразумение за напускане, без обаче да позволи на ЕС да влияе трайно върху търговията със Северна Ирландия.

Той ще срещне трудности и със спазването на обещанията за контролираната имиграция към държавата. Депутатите от Консервативната партия смятат, че тя е елементът, който ще се окаже решаващ на следващите избори.

Политически планове

Във вчерашното изявление за стартиране на кампанията Сунак съобщи, че иска „да се справи с проблемите в икономиката, да обедини партията си и да допринесе за страната си“. По въпроса за Северна Ирландия по-рано Сунак каза, че ще ускори работата по създаване на законодателство, което едностранно да отмени споразумението за Брекзит, но в същото време да преговаря с ЕС. Европейският съюз строго критикува законопроекта, който в момента се разглежда в парламента.. През август Сунак заяви, че ще „опази Брекзит“ и ще сформира ново правителствено звено , което да преразгледа правилата на ЕС, които все още са приложими в британските закони.

По време на лятната лидерската кампания той каза, че е горд с имигрантския си произход, но вярва, че Великобритания трябва да пази границите си и ще се придържа към плана за депортиране на търсещите убежища към Руанда.

Сунак каза също, че няма да оттегли молбата на Великобритания за напускане на Европейския съд по правата на човека.

БТА

Продължи с четенето

Свят

Какво се знае досега за стрелбата срещу Доналд Тръмп

Published

on

Стрелба избухна вчера на митинг на Доналд Тръмп, след което бившият президент беше изведен от сцената с кръв около ухото. Ето какво знаем за ситуацията до момента.

 •  Тръмп говореше на митинг в Бътлър, Пенсилвания, когато около 18:13 ч. сред тълпата се чуха силни звуци.
 • Тръмп изглежда е бил ударен от нещо в областта на дясното си ухо, докато говореше, и видеоклипове го показват как бързо се хваща за ухото и след това се навежда на земята, докато агенти по сигурността и други скачат да му помогнат.

 • Един зрител е убит, а най-малко двама са ранени.

 •  Тръмп се изправи с окървавено лице и сякаш казваше „борба, битка“, докато размахваше юмрук.

 •  След това Тръмп бързо беше ескортиран от сцената и в автомобила си.

 •  Екипът на Тръмп и Тайните служби потвърдиха, че той е „добре“ и се проверява в местно медицинско заведение.
 • По-късно Тръмп публикува изявление в Truth Social, в което казва, че е бил ударен от „куршум, който е пробил горната част на дясното ми ухо“.
 • Стрелбата се разследва като опит за покушение.

 • Окръжният прокурор на окръг Бътлър потвърди, че заподозреният стрелец и един участник в митинга са мъртви. Един от участниците в митинга е в тежко състояние. По-късно Тайните служби съобщиха, че двама души са били тежко ранени.

 • По-късно ФБР назова Томас Матю Крукс, 20-годишен, от Бетел Парк, Пенсилвания като „замесен субект“ в стрелбата.
 • Тайните служби споделиха повече подробности за позицията на стрелеца и потвърдиха, че стрелецът е бил убит от Тайните служби. ABC News съобщи, че служители на правоприлагащите органи заподозреният е бил кацнал на покрив и е използвал пушка в стил AR.
 • Президентът Джо Байдън каза, че „всеки трябва да осъди политическото насилие“ в реч малко след стрелбата. По-късно Белият дом съобщи, че президентът и Тръмп са разговаряли. Байдън се връща в Белия дом. Тръмп е в Ню Джърси.

 

theguardian.com

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page