Как се гарантира националната сигурност в Германия и в България

0
148

Във време на война, наложени санкции и невиждана икономическа криза гарантирането на националната сигурност е от изключително значение за всяка една страна от Европейския съюз. Нека да разгледаме как се гарантира националната сигурност в Германия и в България.

Германия

Вчера Германия постави местното подразделение на руския петролен гигант „Роснефт“ под попечителството на германски държавен регулатор с цел да се гарантира националната енергийна сигурност. Припомняме, че „Роснефт“ в Германия има капацитет да преработва едва 12% от петрола в Германия и далеч не е монополист на петролния пазар. Въпреки това германското правителство реши да постави руската компания под държавен надзор, за да елиминира възможността „Роснефт“ да бъде използвана от Русия за създаване на криза в петролния пазар в Германия. Именно поради тази причина по рано тази година германските власти поеха контрола и над дружеството „Газпром Германия“, подразделение на руския концерн „Газпром“. Германия поема оперативния контрол над тези дружества, като така гарантира, че руските компании няма да бъдат използвани като икономическо оръжие.

България

В България руската компания „Лукойл“ притежава единствената рафинерия в страната и на практика е монополист в преработването на петрол. „Лукойл“ има и монополно положение на пазара на горива в страната, като има над 65% пазарен дял. Българската икономика е силно зависима от търговската политика на „Лукойл“ и то в момент, когато друга руска компания „Газпром“ спря доставката на газ за България и предизвика криза. Опасността „Лукойл“ също да предприеме подобни действия е напълно реална. Докато в Германия държавата поема оперативен контрол над руските петролни компании, то тук държавата не предприема никакви действия, а висши шефове на „Лукойл“ дори бяха поканени на официална среща с президента Радев. Едва ли е приемливо президент на страна от ЕС да се среща с висши шефове на руска компания, която е поставена под санкции. Всъщност още по-неприемливо е президент на държава да преговаря с една фирма.

Защо поемането на оперативен контрол над компанията е гаранция за защите на националните интереси? 

На всички е ясно, че Русия използва енергийните си дружества за политически цели. Пример за това е „Газпром“, която обявяваше „аварии“ в газопровода „Северен поток“ и остави Европа без газ. У нас руската компания „Лукойл“ има доминиращо положение на пазара на горивата, а ако утре и тя обяви „авария“ в рафинерията в Бургас, то това може да остави България без горива. Март месец тази година „Лукойл“ спря продажбата на едро за няколко дни, като това изстреля за ден цените на колонка и създаде паника в цялата страна само за няколко часа. Тъй като нямаме никаква гаранция, че това няма да се случи отново, то поемането на оперативен контрол над рафинерията от страна на държавата е крайно наложително. Така държавата ще гарантира безпроблемната работа на рафинерията и не само това – При поет оперативен контрол рафинерията може да купува петрол от сорт „Уралс“ директно без посредници и това да се отрази на крайната цена на горивата. За съжаление докато България се управлява от служебното правителство на Радев това няма да стане.

 

инж. Пламен Дочев

Comments are closed.

You cannot copy content of this page