Connect with us

Икономика

Как руският суров петрол използва вратичка и си проправя път към САЩ

Публикувано преди

на

Повечето от суровия петрол, който се преработва в рафинерията на Лукойл в Сицилия, петата по големина в Европа, идва от Русия. Лукойл, който има присъствие в САЩ, не е санкциониран и продължава да разпространява петролни продукти в 11 щата. Рафинерията на Лукойл в Сицилия вече няма да има право да внася руски петрол, след като на 5 декември влязат в сила европейските санкции срещу руската енергетика.

Скорошно разследване на Wall Street Journal разкри този месец, че има вратичка, която позволява на забранения руски суров петрол да достигне до пазара на САЩ. Ако санкционираният руски петрол се преработи в рафинерия в страна извън Русия, той става продукт на тази страна. В този случай втората по големина петролна и газова компания в Русия, Лукойл, преработва руски суров петрол в своята италианска рафинерия и го изнася в САЩ, за да бъде купен от компании като ExxonMobil, без да нарушава никакви санкции. По-голямата част от суровия петрол, който се обработва в рафинерията на Лукойл в Сицилия, петата по големина в Европа, идва от Русия, около 93 процента. Това не беше така преди, но санкциите, въведени срещу руския петрол от САЩ и други държави, ограничиха местата, където може да се преработва руски петрол и голяма част от него се изпраща тук. Рафинерията е изнесла около 5 милиона барела петролни продукти за САЩ от март, включително бензин, нафта, керосин, дизел и мазут. Това се равнява на достатъчно бензин за зареждане на 7 милиона превозни средства, което означава, че шофьорите неволно зареждат колите си с руски бензин и допринасят за руската икономика.

САЩ наложиха санкции върху руския петрол и газ през февруари тази година след незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Въпреки това Лукойл, който има присъствие в САЩ, не е санкциониран и продължава да разпространява петролни продукти в 11 щата. Рафинираният руски петрол достига до американския пазар, закупуван от компании, включително ExxonMobil, през неговия петролен терминал в Бейтаун, Тексас, близо до Хюстън, и от търговското подразделение на Лукойл Litasco. Въпреки това не всеки купувач е идентифициран и нито един от тези купувачи не прави нищо незаконно, като купува петролните си продукти от Италия.

Въпреки това рафинерията на Лукойл в Сицилия вече няма да има право да внася руски петрол, след като европейските санкции срещу руската енергетика влязат в сила на 5 декември. Това може да го принуди да затвори, ако не намери друг доставчик на суров петрол. Знаейки това, американската частна инвестиционна компания Crossbridge Energy Partners предложи на Лукойл сделка за закупуване на нейната рафинерия в Сицилия този месец. Съобщава се, че Лукойл е отхвърлил офертата поради съмнения дали Crossbridge може да намери парите, за да купи съоръжението. Компанията за търговия със суровини Vitol се очакваше да предостави на Crossbridge кредита, необходим за инвестиране в сделката при добър процент, надявайки се да спечели от доставката на суров петрол за рафинерията.

Рафинерията ISAB на Лукойл представлява 20 процента от рафиниращия капацитет на Италия, осигурявайки около хиляда работни места на остров Сицилия. Тя се сблъска с проблеми през последните месеци, тъй като доставчиците и банките кредитори не желаят да работят с руски компании от страх от налагането на по-строги санкции за руския петрол в Европа. Италианското правителство инвестира в поддържането на работата на рафинерията, въпреки новите санкции, които започват през декември. Съобщава се, че рафинерията е поискала финансиране от 695,59 милиона долара от няколко банки, но с малък успех. Адолфо Урсо, министър на промишлеността в новото правителство на Италия, помага за улесняване на продажбата на рафинерията, за да се гарантира, че няма да се наложи затварянето ѝ, както и насърчава финансирането от кредитори, за да запази завода в експлоатация.

По-рано тази година се заговори за бойкот на Лукойл в САЩ, но докладите сочат, че това ще навреди повече на собствениците на бензиностанции, отколкото на руската компания. През февруари, след началото на конфликта Русия-Украйна, хаштагът #BoycottLukoil беше актуален, като американски граждани предложиха страната да бойкотира руската петролна компания. Лукойл има около 230 маркови бензиностанции в САЩ, повечето от които са собственост на отделни американски франчайзополучатели, а не на самата компания, което означава, че бойкотът вероятно ще бъде по-пагубен за собствениците на бизнес в САЩ, отколкото за самия Лукойл. Том Клоза, глобален ръководител на енергийния анализ в изследователската компания IHS Markit, заяви, че „продажбите на бензин на дребно са малка част от приходите на петролните компании“. Той добави: „Когато сравнявате тяхното производство на суров петрол и търговски товари и баржи, това е малка част от техния бизнес.“ Това може да подсказва защо американците продължават да виждат станции на Лукойл в цялата страна.

Въпреки че правенето на бизнес с Лукойл вероятно ще означава продължаване на руския внос чрез Италия и други рафиниращи сили, петролният гигант призова президента Путин да сложи край на войната по-рано тази година. Компанията публикува изявление, „призовавайки за възможно най-скорошно прекратяване на въоръжения конфликт“. В него се казва: „Изразяваме нашата искрена съпричастност към всички жертви, които са засегнати от тази трагедия. Ние силно подкрепяме трайно прекратяване на огъня и разрешаване на проблемите чрез сериозни преговори и дипломация. Това показва колко сложно може да бъде въвеждането на санкции върху петрола на цяла държава, без да се навреди на производството и доставките в други части на света.

В момента Лукойл продължава да доставя на САЩ рафинирани руски петролни продукти, благодарение на значителния си рафиниращ капацитет в Италия. Въпреки това, когато европейските санкции за руския петрол и газ влязат в сила през декември, тази вратичка в доставките може да приключи. Въпреки че това ще има очаквания ефект от ограничаване на износа на руски петрол, то може също така да навреди на рафиниращия капацитет на Италия, както и да ограничи доставките на петролни стоки в други части на света.

Oilprice.com

Продължи с четенето

Икономика

Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси

Published

on

By

Пощенска банка придобива дружеството за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси. Тази седмица е постигнато споразумението  между двете дружества, а финализирането на сделката се очаква в първите месеци на 2023 г.

С придобиването на българския клон на френската BNP Paribas Personal Finance, Пощенска банка ще добави нова клиентска база към портфолиото си и нови възможности за кръстосани продажби и внедряване на иновативни дигитални решения за клиентите на двете финансови институции, съобщават от банката.

Сделката за придобиването е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в „голямата четворка“ на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период – при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители“, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

Тя припомни за успешното придобиване на българския клон на Alpha Bank и на Банка Пиреос България, с което Пощенска банка зададе тенденциите за развитие и вдигна високо летвата на целия пазар.

Придобиването на БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България (работещо под бранда БНП Париба Лични Финанси) е ключово събитие и за стратегията на Eurobank Group, от която Пощенска банка е част, за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси. Сделката се случва броени дни, след като групата увеличи дела си в една от най-големите ритейл банки в Кипър – Hellenic Bank.

Пощенска банка е четвъртата по активи банка в България, но трета по размер на кредити и депозити измежду големите банки. Към септември 2022 г. кредитният портфейл на Пощенска банка надхвърля 10 млрд. лв., което е ръст от 14.5% на годишна база и пазарен дял от 11.9%. За последната година банката е подобрила пазарния си дял с над 20 базисни точки.

От 2007 г. досега БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България постигна значително присъствие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година финансовата институция има общи активи в размер на 450 милиона евро, нетни заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити и разполага с 44 клона в страната. През последните години бизнесът на финансовата институция постига висока доходност, а печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 милиона евро.

Трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на Eurobank Group с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии.

Въодушевени сме от постигнатото споразумение с BNP Paribas за придобиването на клона на BNP Paribas Personal Finance в България. Това е стратегическо придобиване, което напълно съответства на целта ни за по-нататъшно засилване на позицията на Пощенска банка чрез добавяне на ценни активи със значителен потенциал за развитие. В продължение на много години БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България поддържа значително присъствие в сектора на потребителското кредитиране в България с предлагането на качествени услуги от най-висок клас на своите клиенти Ставрос Йоану, заместник-изпълнителен директор на Eurobank Group, главен оперативен директор и директор „Международни дейности“.

Според него това придобиване допълнително ще затвърди позицията на Пощенска банка като предпочитана банка за индивидуалните клиенти, предоставяща услуги по най-високи стандарти.

Радваме се да обявим това споразумение със силна и солидна българска институция като Пощенска банка. БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България е сред водещите банки на местния пазар с дългогодишен опит, фокусиран върху потребителско финансиране. Това споразумение дава силна възможност за нашите екипи и тяхното развитие, както и за нашите партньори. С това придобиване Пощенска банка ще се възползва и от експертизата в областта на данните, дигитални процеси с най-добрите международни пазарни практики за потребителско финансиране, които развиваме в цяла Европа“, коментира Несрин Гонин, главен изпълнителен директор за Централна Европа на BNP Paribas Personal Finance.

Приключването на сделката подлежи на процедура по консултиране с централния съвет на служителите на BNP („Централен социален и икономически комитет“), съгласно френския Кодекс на труда и обичайните одобрения от компетентните регулаторни органи. Подлежи и на регулаторно одобрение в България.

economic.bg

Продължи с четенето

Икономика

Руският петрол се срина до 43 долара за барел

Published

on

By

Цената на руския петрол сорт Urals се срина днес до близо 43 долара за барел. Справката на autozona.bg показва, че от началото на ноември цената на Urals е намаляла почти наполовина, а намалението му спрямо Brent от Северно море надхвърли 40%, което е два пъти повече от преди месец. В резултат на драстичното свиване на търсенето руския петрол вече се търгува на нива, които са доста под ценовия таван, наложен от страните от Г-7.

Продължи с четенето

Икономика

Eвpocтaт: Чac тpyд в Бългapия e нaд 4 пъти пo-eвтин oт cpeднoтo зa EC

Published

on

By

Cpeдният paзxoд зa чac тpyд в Eвpoпeйcĸия cъюз e 28,9 eвpo, ĸaтo нaй-eвтинo e в Бългapия c eдвa 6,6 eвpo нa чac. Toвa пoĸaзвaт дaннитe, paзпpocтpaнeни oт Eвpocтaт. Te ce бaзиpaт нa нaциoнaлнитe cтaтиcтиĸи нa дъpжaвитe и oтpaзявaт cитyaциятa ĸъм 2020 г.

Aĸo oгpaничим cпpaвĸaтa caмo дo eвpoзoнaтa, cpeднaтa цeнa нa тpyдa cĸaчa дo 32,9 eвpo.

Haй-гoлeми ca paзxoдитe в Люĸceмбypг (47,7 eвpo нa чac), Дaния (45,7) и Бeлгия (40,5).
Ha дънoтo ĸoмпaния нa нaшaтa cтpaнa пpaвят Pyмъния и Унгapия – cъc cъщo твъpдe cĸpoмнитe, нo вce пaĸ пo-виcoĸи 8,2 и 9,8 eвpo cpeднo нa чac.

Oт Eвpocтaт oтбeлязвaт, чe нepaвeнcтвoтo нe e тoлĸoвa cилнo изpaзeнo, aĸo ce глeдa Cтaндapтът нa пoĸyпaтeлнaтa cпocoбнocт, ĸoйтo взeмa пpeдвид paзлиĸитe в цeнитe. Toгaвa paзлиĸaтa мeждy Бългapия и Люĸceмбypг cтaвa „caмo“ 3 пъти.

Koй, ĸъдe, ĸaĸвo и ĸoлĸo paбoти

Cpeднo зa гoдинa в EC ce e плaщaл тpyд нa cлyжитeлитe нa пълнo paбoтнo вpeмe зa 36,9 чaca нa ĸaлeндapнa ceдмицa (в cлyчaя ce вĸлючвaт и пpaзницитe). Бългapия e мaлĸo нaд тoвa нивo.
Haй-мнoгo чacoвe нaтpyпвaт в Cлoвeния (40,1 чaca), Aвcтpия (40) и Чexия (39,7).
Haй-мaлĸo ca плaтeнитe paбoтни чacoвe нa paбoтeщитe нa пълeн paбoтeн дeн в Бeлгия (34) и Финлaндия (36,8).
Kaĸвo e paзпpeдeлeниeтo пo мaщaб нa paбoтoдaтeля? B cлyчaя e вaжнo дa ce пoдчepтae, чe нe нaвcяĸъдe влизaт cлyжитeлитe, ĸoитo paбoтят зa чyждecтpaнни филиaли нa paзлични ĸoмпaнии.

Близo 46% oт paбoтнитe чacoвe в Швeция ca изpaбoтeни във фиpми c нaд 1000 cлyжитeли. Bиcoĸи нивa ce зacичaт и в Бeлгия, Дaния, Фpaнция и Финлaндия.
B Πoлшa изpaбoтeнитe чacoвe във фиpми c мeждy 500 и 999 cлyжитeли ca близo 3 пъти нaд cpeднoтo зa EC.
B Cлoвeния, Литвa и Ecтoния пo oĸoлo eднa тpeтa oт изpaбoтeнитe чacoвe ca във фиpми c мeждy 50 и 249 cлyжитeли.
B мaлĸитe фиpми c дo 50 cлyжитeли ca изpaбoтeни 41% oт paбoтнитe чacoвe в Гъpция, 39% – в Kипъp и Унгapия.

Ocнoвнaтa чacт oт изpaбoтeнитe чacoвe в EC (75%) ca в индycтpиятa, cтpoитeлcтвoтo и ycлyгитe.

Бългapия ce oĸaзвa в чeлoтo пo изpaбoтeни чacoвe в индycтpиaлнaтa cфepa (31% oт oбщoтo зa cтpaнaтa), ĸoлĸoтo имaт и Πoлшa и Pyмъния. 33% имaт Cлoвeния и Cлoвaĸия, a Чexия вoди c 35%.
Люĸceмбypг и Kипъp ca c нaй-гoлям дял нa paбoтнитe чacoвe в cфepaтa нa ycлyгитe (63% и 62%).
Имeннo Люĸceмбypг имa и нaй-гoлям пpoцeнт paбoтни чacoвe в cтpoитeлcтвoтo.
B чeтиpи cтpaни oт EC paбoтeщитe нa нeпълнo paбoтнo вpeмe ca нaд 1/3 oт oбщия бpoй зaeти. B 6 пъĸ тe ca пoд 10%.

B Hидepлaндия 56,2% oт paбoтeщитe нe ca нa пълнo paбoтнo вpeмe, в Бeлгия – 41,9%, в Aвcтpия – 38,7%, a в Гepмaния – 37,8%.
B Pyмъния и Cлoвeния paбoтeщитe нa нeпълнo paбoтнo вpeмe ca eдвa 4,9 нa cтo. B Бългapия ca 7,5%.

money.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page