Как петролното ембарго на ЕС се отразява на Русия, каквo цели САЩ и каква е ролята на Китай и Индия

0
137

Наложеното от ЕС ембарго на руския петрол целеше лишаване от приходи на Кремъл, чрез което да се окаже натиск над Путин да прекрати войната в Украйна. В резултат на това цената на руския петрол се срина, а от това се възползваха Индия и Китай, които увеличиха покупките на руски петрол. През последните седмици обаче има признаци, че пренасочването на суров петрол от Русия към Азия от дългогодишни европейски клиенти в дългосрочен план може и да не бъде успешно. Доставките до Китай и Индия са намалели с почти 30% от пика си след инвазията. Каква е причината?

Въпреки че е твърде рано да се каже с увереност, че самосанкционирането и натискът от страна на САЩ върху Индия, Китай ще имат трайно въздействие, то има ранни признаци, че азиатските държави може да не са в състояние напълно да заменят европейските купувачи на Русия.

Все още обаче спадът в доставките не се отразява на Кремъл достатъчно силно, за да накара президента Владимир Путин да се замисли за инвазията си в Украйна. Покачващите се цени на суровия петрол увеличават приходите от експортни мита на Русия и компенсират част от намаляването на потоците на суров петрол – очакваните приходи от експортни мита на суров петрол все още надхвърлят 160 милиона долара на седмица.

Воденият от САЩ план за налагане на таван на цените на износа на руски петрол е в процес на разработка, но среща значителни пречки, докато искането на президента Джо Байдън за повече петрол от Саудитска Арабия и нейните партньори от ОПЕК получи малко двойствен отговор. Влиянието на САЩ над Саудитска Арабия силно намаля след идването на Байдън на власт и опитите му да засили спазването на човешките права в арабската страна. Отделно натискът само над Саудитска Арабия е обречен на неуспех, тъй като всяко увеличение на обемите произведен петрол ще дойде чрез групата производители на петрол ОПЕК+, а не едностранно от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водещата роля на Русия в тази група означава, че всяко допълнително предлагане вероятно ще бъде повече от скромно.

Пускането на 20 млн. барела от стратегическия резерв на САЩ в опит да се овладеят цените на петрола е крайно грешна стъпка. В краткосрочен план цените на петрола може и да се успокоят, но важен момент в ценообразуването му са наличните запаси от петрол на САЩ. Намаляването на тези количества в резултат на сегашните продажби ще повлекат цените на петрола нагоре в средносрочен план. Това няма как да не работи в полза на Москва, което прави ефекта на наложеното ембарго силно съмнителен. При това положение дори ограничените продажби на руски петрол ще носят солидни приходи на Русия, а очертаващата се продължителна война в Украйна за съжаление ще доведе до все повече икономически последствия за Европа.

 

инж. Пламен Дочев

Comments are closed.

You cannot copy content of this page