Connect with us

Варна

Какво ще бъде времето през месец юни?

Публикувано преди

на

В началото на юни развитието на земеделските култури ще протича при наднормени температури, а на много места в страната – и при незадоволителни за сезона почвени влагозапаси. Това се казва в прогнозата за месеца на агрометеоролозите от НИМХ.

След формиралото се засушаване през май падналите валежи в края на месеца бяха локални. На отделни места в крайните южни райони бяха регистрирани интензивни валежи и наводнени площи със земеделски култури, докато в част от Дунавската равнина, в централните и югоизточни райони майските валежи бяха недостатъчни за преодоляване дефицита на почвена влага при пролетните култури и при част от есенните посеви.

В тези райони на места нивото на почвените влагозапасите в 50сm слой при зимните житни култури е ниско – под 60% от ППВ (агростанциите Бъзовец, Кнежа, Новачене, Сливен).

В средата на първото десетдневие на юни агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. 

До края на първото и през повечето дни от второто десетдневие те ще се определят от неустойчиво време и температури близки до климатичните норми.

През този период се прогнозират валежи със стопанско значение, подобрение на почвените влагозапаси в 50 сm слой и на условията за развитие на земеделските култури.

До края на първото и началото на второто десетдневие при пшеницата ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост, предимно при посевите в южните райони и на места в Дунавскта равнина (Бъзовец).

През междуфазния период наливане на зърното – млечна зрелост повреди по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница, което изисква обследване на посевите и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2бр. ларви/m²) своевременно третиране.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-ускорени темпове, при температури около и над обичайните за края на юни. През периодa при пшеницата ще се наблюдава масово фаза узряване.

В края на месеца част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при слънчогледа  ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица – изметляване и цъфтеж на метлицата.

През юни прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-37оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури от по-късното полско производство.

Неустойчивото време през по-голямата част от месеца ще създава условия за развитие на редица гъбни болести: късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване и брашнеста мана по овошките, мани по лозите и зеленчуковите култури.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания  ще има в началото на първото, в началото и средата на второто и през втората половина от третото десетдневие през по-хладните часове от деня.

През юни остава повишена вероятността за градушки. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури трябва при първа възможност (желателно е до 48 часа след явлението) да се третират с медсъдържащи фунгициди.

 

 

 

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page