Какви жилища и на какви цени се търсят по Българското Черноморие?

0
70

Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето съвсем естествено доведе до скок на цените. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 000 евро, то вече трудно може да намери такова жилище за под 45 000 евро, споделят брокери на имоти. Районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор.

Основните купувачи са българи, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлацията или за да ги използват в дистанционната си работа. Голяма част от купувачите на имоти край морето са българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни жилища у нас са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията има интерес и на германски граждани, сключващи едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти.

Прогнози за пазара на ваканционни имоти край морето трудно може да се правят, тъй като сделките зависят основно от това колко успешен ще бъде туристическият сезон. Освен това важно значение имат последиците от наложените санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Част от руснаците с имоти по Българското Черноморие искат да ги продадат, други пък предпочитат да ги задържат и да ги ползват в по-добри времена или да ги продадат след време на по-висока цена.

Въпреки всичко обаче пазарът на ваканционни имоти тръгна нагоре след пандемията, като нараснаха и цените, и броят на сделките. Причината е, че хората видяха плюсовете от ваканционен имот. Възможността на много хора да работят от вкъщи също повиши търсенето им. Хората с по-големи финансови възможности и налични пари в брой купуват апартаменти близо до морето, други пък наемат жилища там и работят няколко месеца през лятото.

Според брокери на имоти се оскъпяват и наемите на апартаменти край морето. От една страна, много хора наемат жилища, в които да прекарат по-дълго време край морето и да работят хоум офис. От друга страна, част от украинските бежанци искат да останат повече в България и са се установили край морето.

Ръст в цените на наемите има във Варна и Бургас. Средно 350-400 лв. на месец за наем на апартамент дават украинските семейства, като някои от тях искат да си купят имот в страната. Апартаменти в морските градове наемат и немалко българи с по-скромни финансови възможности за лятната си почивка. Вместо да дават големи суми за отсядане на хотел или в самостоятелна къща за гости, те наемат апартамент за няколко седмици в морските градове. Така разходите им са доста по-малки.

expert.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page