Connect with us

България

Какви жилища и на какви цени се търсят по Българското Черноморие?

Публикувано преди

на

Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето съвсем естествено доведе до скок на цените. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 000 евро, то вече трудно може да намери такова жилище за под 45 000 евро, споделят брокери на имоти. Районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор.

Основните купувачи са българи, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлацията или за да ги използват в дистанционната си работа. Голяма част от купувачите на имоти край морето са българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни жилища у нас са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията има интерес и на германски граждани, сключващи едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти.

Прогнози за пазара на ваканционни имоти край морето трудно може да се правят, тъй като сделките зависят основно от това колко успешен ще бъде туристическият сезон. Освен това важно значение имат последиците от наложените санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Част от руснаците с имоти по Българското Черноморие искат да ги продадат, други пък предпочитат да ги задържат и да ги ползват в по-добри времена или да ги продадат след време на по-висока цена.

Въпреки всичко обаче пазарът на ваканционни имоти тръгна нагоре след пандемията, като нараснаха и цените, и броят на сделките. Причината е, че хората видяха плюсовете от ваканционен имот. Възможността на много хора да работят от вкъщи също повиши търсенето им. Хората с по-големи финансови възможности и налични пари в брой купуват апартаменти близо до морето, други пък наемат жилища там и работят няколко месеца през лятото.

Според брокери на имоти се оскъпяват и наемите на апартаменти край морето. От една страна, много хора наемат жилища, в които да прекарат по-дълго време край морето и да работят хоум офис. От друга страна, част от украинските бежанци искат да останат повече в България и са се установили край морето.

Ръст в цените на наемите има във Варна и Бургас. Средно 350-400 лв. на месец за наем на апартамент дават украинските семейства, като някои от тях искат да си купят имот в страната. Апартаменти в морските градове наемат и немалко българи с по-скромни финансови възможности за лятната си почивка. Вместо да дават големи суми за отсядане на хотел или в самостоятелна къща за гости, те наемат апартамент за няколко седмици в морските градове. Така разходите им са доста по-малки.

expert.bg

Продължи с четенето

България

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби

Published

on

Правителството одобри кадрови промени в специалните служби, предаде БНР.

За заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ е определен Георги Георгиев. Той заема мястото на предсрочно освободения от длъжността на 11 април тази година Петър Петров.

От длъжността заместник-председател на Държавната агенция „Разузнаване“ е освободен Калин Цеков, като правителствената пресслужба съобщава, че това става по негово желание.

Определен е и нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Председателския пост поема Петър Грошлев, заместник-председател ще е Ивайло Конакчийски, а членове – Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Всички те са бивши служители на МВР, на Министерството на отбрана и на ДАНС.

Продължи с четенето

България

Мъж с украински паспорт е задържан в ТЕЦ „Марица-изток 2“, събирал информация за чужда държава

Published

on

В рамките на вчерашния ден 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ в самата топлоцентрала, предаде БНР. Това съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти.

Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кръстев обясни, че при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той.

Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна.

Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ „Марица-изток 2“ е стратегически обект.

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page