Столицата на Казахстан си върна старото име Астана

0
149

Столицата на Казахстан си върна старото има Астана. Това стана след като парламентът на Казахстан вчера гласува единодушно в подкрепа на конституционни изменения, които ще променят името на столицата на страната и ще удължат мандата на президента, съобщи Асошиейтед прес.

Астана става столица на Казахстан през 1997 г., когато Назарбаев, който ръководи страната в продължение на три десетилетия по времето на Съветския съюз и след като тя получава независимост през 1991 г., я премества там от Алмати. След като той се оттегли през 2019 г., неговият приемник Токаев предложи тя да бъде наречена Нур Султан в чест на Назарбаев, който запази огромно влияние като ръководител на управляващата партия и на Съвета за сигурност на страната.

Токаев обаче го отстрани от тези постове след смъртоносните размирици през януари, които се дължаха отчасти на недоволство от властта, която Назарбаев все още упражняваше, и обяви мащабни реформи. Една от тези реформи е именно връщането на старото име на столицата на страната.

Промяната веднага се забелязва от жителите на столицата след като вчера бе премахнат надписът „Нур Султан“, който беше поставен пред сградата на държавната петролна компания „Каз Мунай Газ“. От днес там е поставено новото/старо име на столицата – „Астана“.

 

Comments are closed.

You cannot copy content of this page