Connect with us

Свят

Казахстан се готви за вълна от бежанци от Русия, затяга мерките за сигурност

Публикувано преди

на

Властите в Казахстан проведоха среща във връзка с увеличавания брой на гражданите, пристигащите от Русия, съобщи пресслужбата на министър-председателя, цитирана от казахската агенция КазТаг.

„Необходимо е да се засили работата по осигуряване на законността, реда и сигурността в страната, както и да се помогне на пристигащите руснаци: за навременната им регистрация и разрешаването на трудовите въпроси в съответствие със законодателството на Евразийския икономически союз.. В същото време е важно да се вземат мерки за стабилизиране на ситуацията на имотния пазар за жилища под наем.“, каза Алихан Смаилов на среща по актуални въпроси на миграцията в понеделник.

Той също така възложи на всички държавни агенции да проведат разяснителна работа, свързана с правата и задълженията на страните, както сред казахстанците, така и сред мигрантите, за засилване на контрола върху спазването на трудовото законодателство при наемането на работа на временно пристигнали граждани на чужди държави.

Смаилов отбеляза, че за осигуряване на стабилно функциониране на транспортната инфраструктура е необходимо да се вземат необходимите мерки за избягване на натрупването на пристигащи хора, да се организира непрекъснатата работа на центровете за обществено обслужване чрез отваряне на допълнителни гишета за обслужване.

По въпросите, свързани с настаняването на руските мигранти по региони, възможностите за заетост и предоставянето на консултантски услуги за руснаците говори министърът на труда и социалните грижи на Казахстан Тамара Дуйсенова. Министърът на вътрешните работи Марат Ахметжанов говори по въпросите на регистрацията на мигрантите и правоприлагането, министърът на правосъдието Канат Мусин говори за правните аспекти на имотния пазр и отдаването на жилища под наем. Участваха и министрите на науката и висшето образование Саясат Нурбек, на дигиталното развитие, иновациите и космическата индустрия – Багдат Мусин, акимите на Западноказахстанската област Гали Искалиев и на Алмати – Ерболат Досаев, допълва КазТаг.

Според наблюдатели Казахстан няма основание да се опасява от руска вълна на своя територия, тъй като болшинството от руснаците гледат на Алмати като транзитна точка по маршрута си към Западна Европа и трети страни. Гражданите на Руската федерация могат да останат в Казахстан до 90 дни без виза. Според статистиката от началото на годината в Казахстан са пристигнали 1.66 милиона руснаци, но 1.64 милиона са я напуснали. От 1 до 24 септември постоянно пребиваване в азиатската република са поискали едва 115 души. Само за последните дни на септември през страната транзитно са преминали 40 хиляди руснаци. Според местните коментатори, руснаците не могат да се интегрират в казахското общество, тъй като страдат от „комплекса на белия човек“.

offnews.bg

Продължи с четенето

Икономика

AutoZona.bg: Азиатският внос на петрол спадна през април

Published

on

Азиатският внос на суров петрол е намалял през април спрямо март, според оценки на LSEG Oil Research, което предполага бавен растеж на покупките на суров петрол в Азия досега тази година, предаде AutoZona.bg.

Миналия месец Азия – лидерът на вноса на суров петрол и подразбиращото се търсене на внос – отбеляза внос от средно 26,89 милиона барела на ден (bpd), според данните на LSEG Oil Research, цитирани от Клайд Ръсел, коментатор на Reuters за стоки и енергия в Азия.

Вносът през април е намалял от 27,33 милиона барела на ден суров петрол в Азия, внесен през март, и е непроменен в сравнение с 26,68 милиона барела на ден внос през февруари, показват данните на LSEG Oil Research.

Вносът на суров петрол в Азия е средно 27,03 милиона барела на ден между януари и април, което е само с 300 000 барела на ден над пристиганията през първите четири месеца на 2023 г., според данните.

Докато вносът не е непременно показателен за търсенето, бавният растеж в Азия – регионът с най-голям внос – досега тази година може да породи известни опасения относно търсенето на петрол. Спадът във вноса може също да е знак, че вносителите не са се втурнали да купуват суров петрол, докато цените се покачват над 80 долара за барел през февруари и март, месеците, в които покупките са номинирани и направени за пристигане на товари през април.

Във всеки случай прогнозистите, включително ОПЕК, която вижда Азия като свой най-важен пазар, очакват глобалното търсене на петрол да започне да се повишава през сезона на шофиране и летните месеци, тъй като повече хора пътуват и отиват на почивка.

Глобалното търсене на петрол през лятото се очаква да бъде силно, тъй като потреблението на транспортни горива се очаква да нарасне навсякъде и в регионите с увеличаване на летните и ваканционните пътувания, каза ОПЕК в последния си месечен доклад за пазара на петрол (MOMR) за април.

Групата има „стабилна перспектива за търсенето на петрол за летните месеци“.

Продължи с четенето

Политика

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Published

on

Снимка: Официална страница на Володимир Зеленски във Фейсбук

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде ТАСС, съобщи БТА.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява кой.

Роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог. Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., посочва ТАСС.

Продължи с четенето

Политика

Швейцарска парламентарна комисия подкрепи план за 5,5 милиарда помощ за Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Швейцарска парламентарна комисия гласува снощи план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и „мира в Европа“ заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page