Connect with us

Политика

„И моето време дойде“. Ще се оттегли ли чеченският лидер Рамзан Кадиров

Публикувано преди

на

В събота чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че заслужава „безсрочна и дълга“ почивка от поста си и е време да се оттегли. Думите му предизвикаха спекулации дали става въпрос за сериозно решение или Кадиров търси някаква услуга от Кремъл, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

Кадиров управлява република Чечения, която е част от състава на Руската федерация, от 2007 г. Той е най-дълго управлявалият ръководител на руска република.

Какво точно каза Кадиров

В събота Кадиров публикува видео в Телеграм, в което посочи, че е начело на Чечения от вече 15 години. По думите му той е дошъл на поста млад и неопитен, а сега е просто неопитен.

„Имаме една поговорка сред кавказците, чеченците. Колкото и да е уважаван и дългоочакван един гост, ако си тръгне навреме, тогава е още по-приятно“, каза Кадиров.

„Затова мисля, че и моето време дойде“, добави той.

Към видеото Кадиров публикува и текст, в който написа, че е осъзнал, че „се е заседял“ и мисли, че напълно е заслужил „безсрочна и дълга ваканция“. Той не казва същите думи в самото видеообръщение.

Какви са реакциите след изявлението

Думите на Кадиров обаче предизвикаха противоречиви реакции. Според наблюдателите той е правил подобни коментари и преди, след което обаче е оставал на поста си.

„Скептичен съм. Той е казвал подобни неща и в миналото“, каза пред Радио Свободна Европа Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания „Йохан Ските“ в Естония.

„[Такива изявления] обикновено идват, когато той иска да измъкне нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа“, смята Клишч.

Анализатори обаче казаха още, че моментът на това изявление – на фона на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е необичаен.

Кадиров изигра важна роля в насърчаването на войната на Русия срещу Украйна, като нае бойци, за да се бият заедно с руските войски.

Според Антон Барбашин, редакционният директор на аналитичната платформа Riddle Russia, моментът на изявлението е „странен“. Съобщението на Кадиров противоречи на общото настроение в Русия сега, смята Барбашин.

„Посланието на [цялата] система е да стоим обединени заради [войната в Украйна“, написа Барбашин в Туитър.

„Ако това, което току-що каза Кадиров, е вярно и той се пенсионира доброволно, това би било безпрецедентно. Нещо, което буквално никой не е очаквал“, каза той.

Режимът на Кадиров е обвиняван в масови нарушения на човешките права. Кадиров е обвиняван и в поръчването на политически убийства на противници, живеещи в Европа.

Чеченският лидер помогна и за набирането на бойци за войната на Русия в Украйна в момент, в който Кремъл изпитва трудности с вербуването на войници. Според анализаторите това потенциално дава на Кадиров известен инструмент за влияние.

Чеченския лидер е смятан за една от основните политически фигури в Русия и редовно се среща с руския президент Владимир Путин. Последната им среща беше на 5 август в Сочи.

svobodnaevropa.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page