Connect with us

Политика

„И моето време дойде“. Ще се оттегли ли чеченският лидер Рамзан Кадиров

Публикувано преди

на

В събота чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че заслужава „безсрочна и дълга“ почивка от поста си и е време да се оттегли. Думите му предизвикаха спекулации дали става въпрос за сериозно решение или Кадиров търси някаква услуга от Кремъл, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

Кадиров управлява република Чечения, която е част от състава на Руската федерация, от 2007 г. Той е най-дълго управлявалият ръководител на руска република.

Какво точно каза Кадиров

В събота Кадиров публикува видео в Телеграм, в което посочи, че е начело на Чечения от вече 15 години. По думите му той е дошъл на поста млад и неопитен, а сега е просто неопитен.

„Имаме една поговорка сред кавказците, чеченците. Колкото и да е уважаван и дългоочакван един гост, ако си тръгне навреме, тогава е още по-приятно“, каза Кадиров.

„Затова мисля, че и моето време дойде“, добави той.

Към видеото Кадиров публикува и текст, в който написа, че е осъзнал, че „се е заседял“ и мисли, че напълно е заслужил „безсрочна и дълга ваканция“. Той не казва същите думи в самото видеообръщение.

Какви са реакциите след изявлението

Думите на Кадиров обаче предизвикаха противоречиви реакции. Според наблюдателите той е правил подобни коментари и преди, след което обаче е оставал на поста си.

„Скептичен съм. Той е казвал подобни неща и в миналото“, каза пред Радио Свободна Европа Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания „Йохан Ските“ в Естония.

„[Такива изявления] обикновено идват, когато той иска да измъкне нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа“, смята Клишч.

Анализатори обаче казаха още, че моментът на това изявление – на фона на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е необичаен.

Кадиров изигра важна роля в насърчаването на войната на Русия срещу Украйна, като нае бойци, за да се бият заедно с руските войски.

Според Антон Барбашин, редакционният директор на аналитичната платформа Riddle Russia, моментът на изявлението е „странен“. Съобщението на Кадиров противоречи на общото настроение в Русия сега, смята Барбашин.

„Посланието на [цялата] система е да стоим обединени заради [войната в Украйна“, написа Барбашин в Туитър.

„Ако това, което току-що каза Кадиров, е вярно и той се пенсионира доброволно, това би било безпрецедентно. Нещо, което буквално никой не е очаквал“, каза той.

Режимът на Кадиров е обвиняван в масови нарушения на човешките права. Кадиров е обвиняван и в поръчването на политически убийства на противници, живеещи в Европа.

Чеченският лидер помогна и за набирането на бойци за войната на Русия в Украйна в момент, в който Кремъл изпитва трудности с вербуването на войници. Според анализаторите това потенциално дава на Кадиров известен инструмент за влияние.

Чеченския лидер е смятан за една от основните политически фигури в Русия и редовно се среща с руския президент Владимир Путин. Последната им среща беше на 5 август в Сочи.

svobodnaevropa.bg

Продължи с четенето

Варна

С флашмоб коалиция ГЕРБ – СДС откри предизборната кампания във Варна

Published

on

Снимка: Официална страница на ГЕРБ - Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС откриха предизборната кампания във Варна.

74 сини балона полетяха в небето над морската столица, като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

С този жест бе почетена първата стъпка към изграждането на Европейския съюз и надеждата на всички българи за „Стабилна България в сигурна Европа“!, написаха в официалната си страница във Фейсбук ГЕРБ-Варна.

Продължи с четенето

Варна

Коалиция ПП-ДБ официално стартира във Варна предизборната си кампания

Published

on

Снимка: Официална страница на "Продължаваме Промяната" - Варна

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ официално стартира във Варна предизборната си кампания за изборите 2 в 1 на 9 юни. Представянето на варненската листа направи нейният водач – Даниел Лорер, който обяви, че в нея няма изненади, а приемственост.

Сред акцентите в бъдещото управление са започнатите реформи в съдебната система и всички промени, необходими за икономическото развитие в нашата страна – за едни по-нормални доходи за европейска държава, каквато е България. „Откакто ГЕРБ царува се движим като влака на Брежнев – мислим, че отиваме в Европа, но всъщност стоим на едно място.“- допълни Лорер. „Откакто ПП Продължаваме Промяната се появи на хоризонта на България, и ГЕРБ и ДПС разбраха, че не могат да управляват по старому.

Коалицията дава заявка, че няма да направи компромиси с реформите, които иска. По думите му, ротацията не се е случила, защото имало символичен акт за предложение на правителство без съгласие на ПП-ДБ. Той подчерта, че според последни проучвания най-наболял проблем в България е здравеопазването, следван от борбата с корупцията и пропуските в образованието. Затова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ залагат на трима медици  – д-р Ивайло Митковски, д-р Антон Тонев и д-р Любиша Блажевски.

В областта на образованието от Коалицията предлагат Мариела Иванова, която е трупала опит по специалността в САЩ. Сред другите имена в листата е това на адвокат Стела Николова, която е настоящ народен представител, водила редица битки за върховенство на закона.

В сферата на туризма в списъка с кандидати е шеф Филип Спасов – добре познат и изявен в своята сфера. Сред личностите в листата са също хора, свързани с медиите – Дорет Димитрова и Надежда Илиева. Към разнообразието от професии има инженери, IT-специалисти, финансисти и бизнесмени.  В края на списъка с кандидати за народни представители са общинските съветници от Общински съвет-Варна. Неговият заместник-председател от коалицията Николай Стефанов припомни, че от шест месеца в Община Варна вече има прозрачно управление и това трябва да продължи и на национално ниво.

Коалицията е под номер 14 в интегралната бюлетина.

Списъкът на кандидатите за народни представители е както следва:

1 Даниел Максим Лорер

2 Ивайло Христов Митковски

3 Антон Йорданов Тонев

4 Стела Димитрова Николова

5 Любиша Блажевски

6 Филип Валентинов Спасов

7 Джихан Юсуф Акиф

8 Мариела Пламенова Иванова

9 Дора Костова Димитрова

10 Надежда Вълчева Илиева

11 Дарко Янакиев Георгиев

12 Антон Стаменов Тончев

13 Адриан Светлозаров Кабаев

14 Николай Тодоров Желязков

15 Иван Илиев Дончев

16 Цветан Страхилов Диловски

17 Тодор Николаев Костадинов

18 Мария Иванова Ангелова-Дойчева

19 Даниел Димитров Керемидчиев

20 Богомил Петров Петров

21 Ламбрин Димчев Сотиров

22 Дияна Тодорова Николова

23 Константин Свиленов Праматаров

24 Николай Стефанов Стефанов

25 София Любомирова Колева

26 Николай Денев Николов

27 Мартин Валентинов Димитров

28 Ярослав Тодоров Луков

29 Йордан Юлиянов Кателиев

30 Недко Янакиев Желязков

31 Петко Димитров Попов

Продължи с четенето

Варна

Борислав Гуцанов: За БСП е важно след изборите Зелената сделка да бъде преосмислена

Published

on

Снимка: Официална страница на Борислав Гуцанов във Фейсбук

За БСП е важно Зелената сделка да бъде категорично преосмислена, защото в настоящия ѝ вид държавата ни ще загуби две базови мощности – въглищните централи, а хиляди хора ще останат без работа, каза днес водачът на листата на коалиция „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов при регистрирането на листата за вота на 9 юни.

Като приоритет за коалицията той посочи реформи в сферата на здравеопазването и образованието, предаде БТА. Гуцанов уточни, че би трябвало да се преустанови практиката частни медицински заведения да вземат ресурс от здравната каса. Според него е наложително да се промени и правилото, че парите следват ученика, което води до занижаване на качеството на образованието у нас.

За предстоящия вот той каза още, че се надява да се повиши избирателната активност. Не смятам, че хората ще са съгласни това, което ни се поднесе по време на управлението на акад. Николай Денков заедно с ПП-ДБ, ГЕРБ и любезното съдействие на ДПС, да продължава по този начин, посочи Гуцанов. За Варна той отбеляза, че е бил направен опит да се прокара закон за ветропаркове в морето, което би унищожило туризма и рибарството. Това безумие бе спряно благодарение на БСП и активната гражданска позиция на рибарите и туристическия бранш, каза Гуцанов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page