Connect with us

Политика

… и ако може всички ни ще повлече със себе си, какво има да губи? Нищо

Публикувано преди

на

Структурите на ИТН в Плевен, Пордим, Левски, Кнежа и Долни Дъбник напускаха партията и написаха в декларацията си: „Недопустимо е политиката на ръководството на партията да се изразява във вземането на еднолични решения в интерес на няколко души и с лека ръка да се хвърля на вятъра трудът на стотиците членове“.

А Слави пак се появи, в стандартния си вид – двуизмерно, на мрачен фон в студио, далеч от всички, седнал сам, недосегаем за журналистически въпроси или за въпросите на своите си депутати, симпатизанти и членове на партията – и пак заговори: аз направих, аз изтеглих, аз реших, аз, аз, аз.

Уважаемите хора, депутати, симпатизанти, оказали се в ИТН с някаква кауза, вярвали в нещо, трябваше отново да изслушат със свити сърца тази реч на свъсените вежди и драматизма и да открият, че те дори не са важни. Те най-вероятно не са и знаели, че ще има такава реч, както не знаеха и за предишните. 

Аз, аз, аз. Вие… и да си идете, и да не си идете, аз съм си аз, аз съм човекът—ИТН и ИТН е Слави. Не вие. Аз мога и без вас. Вие без мен – не!

Така ли е наистина? За това ли влязохте в партията?

Не, нали? Знаем, че е „не“, знаем и че е трудно, че и страшно да се откъснеш от една такава структура. „Трудно“ не значи „невъзможно“ обаче.

И пак Македония. Същата Македония, която преди няколко месеца предложи да изтъргуваме за Шенген и за американските визи. Сега… изведнъж е по-важна от всичко. Как? Кога? Защо? По-важна от вас – хората на ИТН. По-важна от вас – българите, които имат родители, чиито пенсии няма да се увеличат, защото се саботира бюджетът. Защо се саботира? За да се подлива вода. И докато се прикриват истинските мотиви: Капитан Андреево, бюджетът, БНБ, борбата с мафията… се говори на висок глас за Македония.

Забележете, че нищо не се е променило по темата с Македония. Не френско, а занзибарско предложение да се входира в комисията, ТО ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ОТ ПАРЛАМЕНТА. И каквото реши парламентът, това ще е. И нито Кирил Петков ще вземе решението, нито Франция, нито марсианците. Всичко друго е прах в очите! И вие го знаете.

Когато фокусникът ви заблуждава да гледате лявата му ръка и я маха пред вас, знайте че с другата ръка наглася картите.

А ето това е много опасно… много! Ето тези думи на Слави: „Истината е, че в РСМ няма българско малцинство, а има българи. Говори се и за македонски език, а всички знаем, че такъв език няма“.

Това са думите на Путин за Украйна…

И е страшно.

Стана ли ви ясно, че няма конкретни български изисквания към Македония? Уж беше записано, че искаме да признаят българското малцинство в конституцията си. Добре. Говореше се за признаване на българския произход на езика. Добре. Сега излиза Слави и казва НЕ, не е достатъчно. Не „българско малцинство“, ами направи всички са българи. Няма македонски, не. Български. 

Не бяха такива изискванията досега. Той си ги сменя в движение. Добре, ами, ако се видят притиснати от обстоятелствата и вземат, че се съгласят, кажат „да“ и за малцинството, и за езика? Слави утре ще излезе и ще каже нещо ново. Ще поиска още нещо тъпо и неизпълнимо, само и само скандали да има.

Разбрахте ли, че не е въпроса за „българските изисквания“, а е на всяка цена да има вето, че да може да си циклят отношенията на кота нула и омразата да се поддържа? 

За „мафията“ каза пълна глупост. Всички сме гледали филми най-малкото, четем новините, знаем какво е мафия, защо ни втълпява тези думи: „Мафия означава да се сраснеш с властта и да се корумпираш. Аз напуснах доброволно властта и няма как да съм мафия“…?

Защо ни убеждава, че думите в българския език вече имат различно значение?  

Мафията си е мафия. Властта си е власт. Те могат да работят заедно, но мафията е дума, която означава тип организирана престъпност, станала нарицателно за голяма организирана престъпност. Тя може да е във властта, може и да не е. Мафия има и там, където властта не е с нея, и там където е.

Пак ще повторя: защо ни убеждава, че думите в българския език вече имат различно значение? Заради джиповете с охрана, с които се движи, или заради рождените дни, на които беше с Павлов, Илиеви, заради изказванията от миналото, че мутрите са „мъжки момчета“?

„Аз напуснах доброволно властта и няма как да съм мафия“…

Лъки Лучиано във властта ли е бил? Ал Капоне във властта ли е бил? 

А и доколко е напуснал властта? Ще се яви пак на избори. Ще прави нова коалиция. Надява се на мандат на ИТН за съставяне на правителство. Това ли е напускането?

Тази част щеше да е добре да не я вкарва в речта си, защото стана прекалено очевидно събирането на парчетата от счупената ваза. Изкривяването на думите, да се опитваш на черното да кажеш бяло… това е признак, че контролът се изплъзва, егото е наранено, земята под краката я няма, а ти трябва да излезеш и да кажеш нещо. И излиза ето това.

И финалът също е много страшен: „Какво ще ми вземете? Какво ще вземете на човек, който няма какво да губи?

Ще натисне копчето и ако може всички ни ще повлече със себе си, какво има да губи? Нищо.

 

novini.bg

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page