Connect with us

Събития

Исторически парк ще е домакин на Международният античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на хилядата градове‘

Публикувано преди

на

От 30.07 до 31.07.2022г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще бъде домакин на Първия международен античен фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, посветен на тракийската цивилизация и държавната традиция на Одриското царство (гр. Βασίλειον Ὀδρυσῶν), възникнало в средата на V век пр.Хр. (480 година пр.Хр.) и присъединено към Римската империя през I век (46 година).
Фестивалът ще се проведе под формата на високо структурирано събитие, включващо Одриски царски пир – ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘, първите по рода си Тракийски войнски игри – ,,АРЕТЕ‘‘ и представянията на сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина.
Двата фестивални дни ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите с вино, песни и танци на боговете.
Най – знатните сред копиеборците траки и конелюбивите гети, щитоносни предани мъже от елинските крайморски градове, войни с железни сърца от Великия Рим и храбри скитски мъже, ще бъдат сред избраните, които царят ще приеме в Одрюза – сред храмове на богове, владетелски дворци, гробници и статуи на древните герои, изваяни от бронз и мрамор, въздигнати от камък и дърво, украсени в мед и позлата.
В мъжката зала на славата, любимците на боговете ще станат негови сътрапезници, ще пируват с чашите на посветените, опивайки се с божествената ,,зейла‘‘ – напитката на Дионисос. Ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.
В деня на битките, когато гръмнат бурите на Ареса, вождовете на мъжете ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.
БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,
на Първия международен античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 30.07 – 31.07.2022г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, с. Н.Рилски.
За участие във фестивала на реконструкторски групи
https://ipark.bg/bg-BG/Events/Registration/90
Програма на Фестивала
Фестивалът ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, се открива тържествено в 11:00ч. на първия фестивален ден.
Фестивалът ще се проведе на територията, на ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК‘‘, в зона Антична Тракия, като фестивалната програма ще включва:
1. Одриски царски пир ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘ /30.07.2022г./
• Ритуал по посрещане на гостите /10:00ч. – 12:00ч./;
• Винен ритуал за побратимяване /12:00 – 13.00ч./;
• Царски пир /13:00 – 14:00ч./;
• Представяния на сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина /14:00 – 18:00ч./;
• Въздушно шоу с хищни птици /19:00 – 20:00ч./;
• Спектакъл ,,Тракийския царски пир‘‘/20:00 – 21:00ч./;
• Огнено вечерно шоу /21:00 – 21:30ч./.
2. Тракийски войнски игри ,,АРЕТЕ‘‘(гр. ἀρετη – надпревара, състезание) / 31.07.2022г./
• бягане – стадий и хоплитодромос
• прескачане на възвишение;
• хвърляне – дискус и палет /тежък и кръгъл камък/;
• двубой /с оръжие/ – мономахия;
• юмручен бой – пугмахия;
• борба – пали и панкратион;
• петобой – пентатлон (дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба).
Награждаването на победителите ще бъде извършено по време на тържественото закриване на Фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, от 17:00ч. на последния фестивален ден.

Продължи с четенето

Събития

Кметът на Варна ще открие форума „Кариера и живот – защо в България?“

Published

on

Кметът на Варна Благомир Коцев ще открие официално най-големия форум за българи в страната и чужбина – „Кариера и живот – защо в България?“, съобщиха организаторите.

Събитието ще се състои на 2 декември в Двореца на културата и спорта в града, организира се от Иван Христов и Андрей Арнаудов, и тяхната платформа за кариера и живот Bulgaria Wants You.  Официално обявени са и имената на лекторите, които ще разкажат своите истории на успеха от сцената на форума. Сред тях са олимпийският шампион по сноуборд Александра Жекова, бившият финансов министър Николай Василев и волейболната легенда Владимир Николов. Редом до тях ще се изявят и топ мениджъри на международни компании, а над 25 кариерни щанда ще предлагат конкретни работни позиции в региона.  Форумът идва във Варна след издания в София, Пловдив, Лондон и Виена.

Събитието „Варна: Кариера и живот“ е напълно безплатно за посетителите, но изисква предварителна регистрация на сайта на платформата.

БТА

Продължи с четенето

Събития

НЧ „Просвета – 1927г.“ в с. Приселци организира „Благотворителен Базар“ за обновяване на библиотеката си

Published

on

Тази неделя НЧ “ Просвета – 1927г.“ в с. Приселци организира “ Благотворителен Базар“ за обновяване на библиотеката си. Събитието е обявено в социалните мрежи, а като начален час е обявен 10.00 ч.

Талантливите хора от нашето село се погрижиха да изработят красиви великденски декорации, картини, ароматни сапуни и още много интересни изненади.Събитието ще се проведе в двора на Храм “ Свети Дух “ с. Приселци. Очакваме ви, за да споделим заедно, красивият празник Цветница и да подкрепим благородната кауза ❤️! – пишат организаторите.

Ние подкрепяме благородната инициатива и приканваме всички жители на Община Аврен и на Варна да подкрепят чителището и да посетят базара.

Продължи с четенето

Събития

14-ти София Филм Фест във Варна се задава с вълнуваща и предизвикателна програма

Published

on

14-ти София Филм Фест във Варна се задава с вълнуваща и предизвикателна програма от 24-ти март до 2-ри април във Фестивален и конгресен център – Варна!
Тазгодишното издание на фестивала ще започне с филма на режисьора Тонислав Христов – „Добрият шофьор“, чиято световната премиера беше в програмата на 62-рия МФФ Солун, непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус,
🎟🎬 БИЛЕТИ за 14-ти София Филм Фест във Варна – СКОРО!
ДОБРИЯТ ШОФЬОР
Финландия-Швеция-България, 2023, 110 мин, цветен
Иван е български таксиметров шофьор, който живее в курорта Златни пясъци. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.
Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми. Ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, възможно ли е да поправи това, което някога е било разрушено?
РЕЖИСЬОР
Тонислав Христов
СЦЕНАРИЙ
Каарле Ахо, Тонислав Христов, Константин Божанов
ОПЕРАТОР
Орлин Руевски
МУЗИКА
Лиса Нордстрьом
С УЧАСТИЕТО НА
Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пойсти, Амос Бротерус
ПРОДУЦЕНТИ
Каарле Ахо, Кай Нордберг

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page