Connect with us

Събития

Исторически парк ще е домакин на Международният античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на хилядата градове‘

Публикувано преди

на

От 30.07 до 31.07.2022г., ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК ще бъде домакин на Първия международен античен фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, посветен на тракийската цивилизация и държавната традиция на Одриското царство (гр. Βασίλειον Ὀδρυσῶν), възникнало в средата на V век пр.Хр. (480 година пр.Хр.) и присъединено към Римската империя през I век (46 година).
Фестивалът ще се проведе под формата на високо структурирано събитие, включващо Одриски царски пир – ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘, първите по рода си Тракийски войнски игри – ,,АРЕТЕ‘‘ и представянията на сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина.
Двата фестивални дни ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите с вино, песни и танци на боговете.
Най – знатните сред копиеборците траки и конелюбивите гети, щитоносни предани мъже от елинските крайморски градове, войни с железни сърца от Великия Рим и храбри скитски мъже, ще бъдат сред избраните, които царят ще приеме в Одрюза – сред храмове на богове, владетелски дворци, гробници и статуи на древните герои, изваяни от бронз и мрамор, въздигнати от камък и дърво, украсени в мед и позлата.
В мъжката зала на славата, любимците на боговете ще станат негови сътрапезници, ще пируват с чашите на посветените, опивайки се с божествената ,,зейла‘‘ – напитката на Дионисос. Ще принасят жертви пред олтарите и боговете ще бъдат свидетели на техните решения.
В деня на битките, когато гръмнат бурите на Ареса, вождовете на мъжете ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника. И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.
БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС,
на Първия международен античен фестивал ,,Одрюза – Люлката на Хилядата градове‘‘, на 30.07 – 31.07.2022г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК, с. Н.Рилски.
За участие във фестивала на реконструкторски групи
https://ipark.bg/bg-BG/Events/Registration/90
Програма на Фестивала
Фестивалът ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, се открива тържествено в 11:00ч. на първия фестивален ден.
Фестивалът ще се проведе на територията, на ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК‘‘, в зона Антична Тракия, като фестивалната програма ще включва:
1. Одриски царски пир ,,ВИНОТО НА БОГОВЕТЕ‘‘ /30.07.2022г./
• Ритуал по посрещане на гостите /10:00ч. – 12:00ч./;
• Винен ритуал за побратимяване /12:00 – 13.00ч./;
• Царски пир /13:00 – 14:00ч./;
• Представяния на сдружения за историческа реконструкция, свободни реконструктори, майстори занаятчии, музиканти и творци от България и чужбина /14:00 – 18:00ч./;
• Въздушно шоу с хищни птици /19:00 – 20:00ч./;
• Спектакъл ,,Тракийския царски пир‘‘/20:00 – 21:00ч./;
• Огнено вечерно шоу /21:00 – 21:30ч./.
2. Тракийски войнски игри ,,АРЕТЕ‘‘(гр. ἀρετη – надпревара, състезание) / 31.07.2022г./
• бягане – стадий и хоплитодромос
• прескачане на възвишение;
• хвърляне – дискус и палет /тежък и кръгъл камък/;
• двубой /с оръжие/ – мономахия;
• юмручен бой – пугмахия;
• борба – пали и панкратион;
• петобой – пентатлон (дълъг скок, хвърляне на копие, хвърляне на диск, надбягване и борба).
Награждаването на победителите ще бъде извършено по време на тържественото закриване на Фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘, от 17:00ч. на последния фестивален ден.

Продължи с четенето

Събития

НЧ „Просвета – 1927г.“ в с. Приселци организира „Благотворителен Базар“ за обновяване на библиотеката си

Published

on

By

Тази неделя НЧ “ Просвета – 1927г.“ в с. Приселци организира “ Благотворителен Базар“ за обновяване на библиотеката си. Събитието е обявено в социалните мрежи, а като начален час е обявен 10.00 ч.

Талантливите хора от нашето село се погрижиха да изработят красиви великденски декорации, картини, ароматни сапуни и още много интересни изненади.Събитието ще се проведе в двора на Храм “ Свети Дух “ с. Приселци. Очакваме ви, за да споделим заедно, красивият празник Цветница и да подкрепим благородната кауза ❤️! – пишат организаторите.

Ние подкрепяме благородната инициатива и приканваме всички жители на Община Аврен и на Варна да подкрепят чителището и да посетят базара.

Продължи с четенето

Събития

14-ти София Филм Фест във Варна се задава с вълнуваща и предизвикателна програма

Published

on

By

14-ти София Филм Фест във Варна се задава с вълнуваща и предизвикателна програма от 24-ти март до 2-ри април във Фестивален и конгресен център – Варна!
Тазгодишното издание на фестивала ще започне с филма на режисьора Тонислав Христов – „Добрият шофьор“, чиято световната премиера беше в програмата на 62-рия МФФ Солун, непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус,
🎟🎬 БИЛЕТИ за 14-ти София Филм Фест във Варна – СКОРО!
ДОБРИЯТ ШОФЬОР
Финландия-Швеция-България, 2023, 110 мин, цветен
Иван е български таксиметров шофьор, който живее в курорта Златни пясъци. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.
Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми. Ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, възможно ли е да поправи това, което някога е било разрушено?
РЕЖИСЬОР
Тонислав Христов
СЦЕНАРИЙ
Каарле Ахо, Тонислав Христов, Константин Божанов
ОПЕРАТОР
Орлин Руевски
МУЗИКА
Лиса Нордстрьом
С УЧАСТИЕТО НА
Малин Кръстев, Герасим Георгиев, Слава Дойчева, Алма Пойсти, Амос Бротерус
ПРОДУЦЕНТИ
Каарле Ахо, Кай Нордберг

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page