Connect with us

Свят

Инжектираха първия пациент с експериментален антираков вирус

Публикувано преди

на

За първи път инжектираха пациент с експериментален антираков вирус, който би трябвало да промени начина, по който се борим с канцерогенните тумори в нашите тела.

Лекарството-кандидат, наречено CF33-hNIS (или Vaxinia), представлява онколитичен вирус – това е генетично модифициран вирус, който е създаден по такъв начин, че инфектира и убива само раковите клетки, без да засяга здравите.

При CF33-hNIS модифицираният поксивирус навлиза в клетките и започва да се размножава. В края на краищата инфектираната клетка избухва и отделя хиляди нови вирусни частици, които изпълняват ролята на антигени – те стимулират имунната система и я карат да атакува раковите клетки в района.

Предишни изследвания в животински модели показват, че лекарството може да накара имунната система да започне да ловува и унищожава ракови клетки, но до момента то не бе тествано върху хора. Сега обаче – благодарение на изследователския раков център City of Hope (Град на надежда), който е съавтор на лекарството, и базираната в Австралия биотехнологична компания Imugene – това ще се промени.

„Нашето предишно изследване демонстрира, че онколитичните вируси могат да стимулират имунната система и да я накарат да откликне и убие раковите клетки, те я правят по-податлива и на други имунотерапии – казва Даненг Лий от City of Hope, онколог и водещ ръководител на изследването. – Вярваме, че CF33-hNIS има потенциала да подобри резултатите при много от нашите пациенти.“

Отключването на този потенциал обаче зависи до голяма степен от това дали лекарството CF33-hNIS е безопасно за хората. Именно върху това се фокусира и първата фаза на клиничното изпитване. В него се очаква да вземат участие общо 100 възрастни души. Всички са с метастатични или напреднали солидни тумори и преди това са се подложили най-малко на две различни стандартни лечения. Веднъж щом се включат в изпитването, те ще получат ниски дози от експерименталното лекарство – то ще бъде инжектирано директно или администрирано интравенозно.

Ако първоначалните резултати се окажат успешни и специалистите установят, че CF33-hNIS е безопасно и се понася добре от пациентите, ще бъдат извършени допълнителни тестове, които ще имат за цел да проверят как лекарството се спогажда с пембролизумаб – вече съществуващо лечение с антитела, което се използва при раковата имунотерапия.

Версията на вируса, която в момента се изпитва, произвежда човешки натриев йодиден симпортер (hNIS) – протеин, който позволява на изследователите да наблюдават вирусната репликация и да увреждат допълнително раковите клетки, като добавят радиоактивен йод.

Преди да определят ефективността на лекарството обаче, изследователите искат да проверят дали то се понася добре от пациентите. Те ще записват честотата и остротата на потенциалните странични ефекти и ще наблюдават състоянието на хората в случаите, когато ниските дози се увеличават постепенно.

На по-късен етап ще бъде проверена и способността на CF33-hNIS да смалява туморите. Самото клинично изпитване обаче ще продължи около 2 години, така че ще трябва да почакаме, преди да видим първите ясни резултати по темата.

obekti.bg

Продължи с четенето

Икономика

AutoZona.bg: Азиатският внос на петрол спадна през април

Published

on

Азиатският внос на суров петрол е намалял през април спрямо март, според оценки на LSEG Oil Research, което предполага бавен растеж на покупките на суров петрол в Азия досега тази година, предаде AutoZona.bg.

Миналия месец Азия – лидерът на вноса на суров петрол и подразбиращото се търсене на внос – отбеляза внос от средно 26,89 милиона барела на ден (bpd), според данните на LSEG Oil Research, цитирани от Клайд Ръсел, коментатор на Reuters за стоки и енергия в Азия.

Вносът през април е намалял от 27,33 милиона барела на ден суров петрол в Азия, внесен през март, и е непроменен в сравнение с 26,68 милиона барела на ден внос през февруари, показват данните на LSEG Oil Research.

Вносът на суров петрол в Азия е средно 27,03 милиона барела на ден между януари и април, което е само с 300 000 барела на ден над пристиганията през първите четири месеца на 2023 г., според данните.

Докато вносът не е непременно показателен за търсенето, бавният растеж в Азия – регионът с най-голям внос – досега тази година може да породи известни опасения относно търсенето на петрол. Спадът във вноса може също да е знак, че вносителите не са се втурнали да купуват суров петрол, докато цените се покачват над 80 долара за барел през февруари и март, месеците, в които покупките са номинирани и направени за пристигане на товари през април.

Във всеки случай прогнозистите, включително ОПЕК, която вижда Азия като свой най-важен пазар, очакват глобалното търсене на петрол да започне да се повишава през сезона на шофиране и летните месеци, тъй като повече хора пътуват и отиват на почивка.

Глобалното търсене на петрол през лятото се очаква да бъде силно, тъй като потреблението на транспортни горива се очаква да нарасне навсякъде и в регионите с увеличаване на летните и ваканционните пътувания, каза ОПЕК в последния си месечен доклад за пазара на петрол (MOMR) за април.

Групата има „стабилна перспектива за търсенето на петрол за летните месеци“.

Продължи с четенето

Политика

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Published

on

Снимка: Официална страница на Володимир Зеленски във Фейсбук

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде ТАСС, съобщи БТА.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява кой.

Роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог. Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., посочва ТАСС.

Продължи с четенето

Политика

Швейцарска парламентарна комисия подкрепи план за 5,5 милиарда помощ за Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Швейцарска парламентарна комисия гласува снощи план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и „мира в Европа“ заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page