Connect with us

Икономика

Има ли риск България да изпадне в рецесия

Публикувано преди

на

Рискът страните  от еврозоната да изпаднат в рецесия достига най-високото си равнище от юли 2020 г. на фона на все по-сериозните опасения, че евентуалният недостиг на енергия през зимата ще предизвика свиване на икономическата активност. То ще засегне много хора, тъй като безработицата вероятно ще се увеличи. Икономическият спад може да доведе и до „охлаждане“ на пазара на недвижими имоти поради ограничаване на търсенето. Това означава, че имотите може да поевтинеят, което е лоша новина за собствениците, които са ги закупили на по-високи цени, най-вече за тези с ипотечни кредити.

Какво е рецесия?

Рецесията е значително понижение на икономическата активност, която продължава месеци или дори години.

Икономиката на дадена страна е изпаднала в рецесия, когато в рамките на определен период има отрицателна динамика на брутния вътрешен продукт (БВП), производствената активност и доходите се свиват, безработицата се увеличава, а продажбите на дребно спадат, отбелязват експерти, цитирани на сайта на списание „Форбс“, съобщава БТА.

Рецесията се смята за неизбежна част от бизнес цикъла – последователността от растеж и спад, с които се характеризира икономическото развитие на една страна.

Когато изпадне в рецесия, икономиката на дадена държава изпитва сериозни затруднения, много хора губят своята работа, продажбите и съответно оборотът на фирмите намаляват и като цяло реалното производство бележи спад. Определянето на момента, когато националната икономика официално е в състояние на рецесия, зависи от различни фактори.

Американският икономист Джулиъс Шискин през 1974 г. формулира няколко постулата, които определят кога една икономика е изпаднала в рецесия. Най-популярният е: „когато има две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж, измерен чрез брутния вътрешен продукт (БВП) на страната“.

„Една жизнена икономика отбелязва растеж с течение на времето. Така че, когато в продължение на две поредни тримесечия се отчита свиване на производствената активност, то това е знак, че тази икономика изпитва сериозни структурни проблеми“, отбелязва Шискин.

Страните от еврозоната на ръба на рецесията

Вероятността икономиката на еврозоната в рамките на 12 месеца да отбележи спад в продължение на две последователни тримесечия се е повишила до 80 процента, смятат икономисти, анкетирани от Блумбърг.
 

istock
istock

 

При предишни допитвания експертите оценяваха този риск на 60 на сто, а преди Русия да нахлуе в Украйна – само на 20 процента.

Германската икономика, която е най-голямата в еврозоната и е сред най-силно зависимите от ограниченията на руските газови доставки, най-вероятно ще се свие още през текущото тримесечие, отбелязва Блумбър.

Домакинствата и бизнесите в Европа се подготвят за евентуален режим на енергията, след като Русия намали рязко доставките на природен газ за региона. Към този проблем се прибавят и рекордната инфлация, както и проблемите с веригите на доставки. Данните от редица проучвания показват, че икономическата активност се свива от юли, като няма големи изгледи за подобряването й в краткосрочен план.

На този фон инфлацията в еврозоната се очаква да достигне 9,6 процента през последните три месеца на годината или почти 5 пъти над нивото от малко под 2 процента, към което се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ), се посочва в анализа на икономистите, участвали в проучването на Блумбърг. Те не очакват до 2024 г. средното равнище на инфлацията в еврозоната да се приближи до целевите 2 процента.

Риск и за България

Европа ще изпадне в рецесия тази зима, тъй като подаването на руски природен газ по газопровода „Северен поток-1“ през идните месеци ще варира между 0 и 20 процента, се казва в анализ на експерти от подразделението за изследвания и анализи на списание „Икономист“ (The Economist Intelligence Unit), огласен в средата на август.

Икономиките на Унгария, Чехия и Словакия ще пострадат най-много, не само поради своята зависимост от руския газ, но и защото ефектът от рецесията в Германия ще ги засегне най-сериозно на фона на силните им икономически връзки с Федералната република.

Експертите от „Икономист“ очакват свиването на промишлената активност в Германия да се отрази на икономиките на много страни от региона. Основният „удар“ върху тях ще бъде нанесен от високите цени на енергията, спадът на потребителското доверие и слабия износ. България и балтийските страни са особено изложени на тези рискове, отбелязват анализаторите.
 

istock

Как рецесията се отразява на живота на хората

Рецесията ще засегне много хора, тъй като е възможно те или някои от близките им да загубят работата си, защото редица фирми ще бъдат принудени да прибегнат до съкращения поради свиване на дейността им.

Друг негативен ефект от икономическия спад е „охлаждането“ на пазара на недвижими имоти поради ограничаване на търсенето. Това означава, че средните цени може да се понижат, което е лоша новина за собствениците на имоти, закупени с ипотеки по време на бума на пазара.

В условията на евентуален скок на лихвите по кредитите на фона на ударното повишаване на основните лихви от страна на водещите централни банки, е възможно да се вдигнат вноските по заемите. Ако собственик на имот с ипотека не успее да плаща по-високите вноски за определен период, то е възможно кредитът му да бъде обявен за просрочен и жилището, което е използвал като гаранция за заема си, да бъде обявено на публична продан. Ако това стане в условията на „охлаждане“ на пазара на недвижими имоти, то имотът може да бъде продаден на по-ниска цена от тази, на която е закупен. Така собственикът му ще го загуби, без да е успял да покрие изцяло задължението си към банката, тоест вече няма да притежава имот, но същевременно част от дълга му ще остане непогасен.

 

pariteni.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола остават стабилни в азиатската търговия на фона на опасения за предлагането и нарастване на запасите в САЩ

Published

on

Котировките на петрола останаха без съществени промени в днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят опасенията относно ескалиращите конфликти в Европа и Близкия изток с тревогите за търсенето на черното злато, след като запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 2 цента до 85,35 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с над 1 долар в предишната сесия, след като удар на украински дрон доведе до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище, според информация от руски официални лица и източник от украинското разузнаване.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди за наближаващо засилване на войната с „Хизбула“, въпреки че САЩ се опитват да избегнат по-широк конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка. Ескалиращата война в региона повишава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат прекъснати.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,264 милиона барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API). Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха запасите от суров петрол в САЩ да намалеят с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин обаче са били с 1,077 милиона барела по-малко, докато запасите на дестилати са се увеличили с 538 000 барела, посочиха източниците, пожелали анонимност.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page