Connect with us

Варна

Иконописци подредиха изложба за празника Свето Успение Богородично – Ден на Варна

Публикувано преди

на

Иконописци от Варненската и Великопреславска епархия подредиха изложба „Светите образи“ в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ във Варна. Участват 11 автори с 33 творби, основно изображения на Света Богородица с Младенеца, но и на Иисус Христос, Св. Йоан Рилски, Св. Йоан Предтеча, Св. Андрей, Св. Георги, Св. Марина, Св. Стилиян Детепазител, Св. Борис I Михаил. Показана е и стара икона на Божията Майка с Иисус, спасена от бежанци от Македония и дарена на храм „Св. Николай“ във Варна, реставрирана от Павлин Пенев от Добрич.

Изложбата е посветена на Деня на Варна – 15 август, когато Църквата отбелязва Свето Успение Богородично. В рамките само на месец, много майстори от различни места са откликнали на идеята. Те изразиха радостта си, че с експозицията поставят добро начало за реализация на старата идея зографите от Варненска и Великопреславска епархия да се представят един път годишно с изложба. Целта е да се припомня какво стои в основата на истинската иконография по канон и с технология, съхранена през поколенията от две хиляди години.

Всички зографи работят според древните правила, разказа за БТА Росен Германов. Те използват добре изсушени дъски от липа, орех или иглолистни дървета, които се грундират с пет до седем слоя. Материали са естествени – както платната, така пигментите от минерали и полускъпоценни камъни, влага се и жълтък, а използваните златни листи се доставят в България само от едно място. Някои майстори си правят сами и дърворезбите, уточни Германов.

Важен елемент в работата на иконописеца е изучаването и познаването на житията на светците. Всички майстори от изложбата имат произведения в храмове във Варна, Каварна, Аспарухово и др. места. Някои от тях са преподаватели в НУИ „Добри Христов“, Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ и храм „Св. Атанасий“. Има и преминали обучение в Троице-Сергиевата лавра в Русия, сред които е Петя Аврамова, която работи изцяло според древните технологии, само с естествени материали, като полага и лак от сгъстена смола.

В изложбата участват със свои творби Росен Германов, Диян Димитров, Илка Колева-Димитрова, Георги Едрев, Петя Аврамова, Катя Костадинова, Младен Костадинов, Галин Ганчев, Деница Ганчева. Васил Пенчев, Атанас Атанасов. Иконите ще могат да се разгледат в продължение на един месец, съобщиха от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Ще има ли автобусна линия от Варна до селата Приселци и Близнаци?

Published

on

By

Селата Приселци и Близнаци са най-големите от Община Аврен и от години настояват за автобусна линия, която да ги свързва с Варна. Парадоксално е, че досега има автобусна линия от Варна до останалите много по-малки села от Община Аврен, но до тези с най-много жители – не. Аргументите за липсата на такава линия досега бяха, че няма да бъде рентабилна, което е странно след като за автобусната линия обслужваща много по-малките села това не е проблем. С наближаването на местните избори обаче стават чудеса и за жителите на Приселци и Близнаци има нова надежда за пускането на дългоочакваната автобусна линия.

За да се случи тази линия от Община Аврен обещават да поемат 50% от цената на ученическите карти по линията. Ако това стане факт, то абонаментът за децата от Приселци се очаква да бъде 55 лв., а от Близнаци – 60 лв. Останалите пътници ще се возят срещу билет, чиято цена се очаква да е 5 лв., колкото струва превозът от Аврен до Варна. Евентуалното включване и на КК Камчия към линията със сигурност ще доведе до много повече пътници и би трябвало да няма никакъв проблем с рентабилността.

Автобусната линия от Приселци и Близнаци е един от многото проблеми на двете големи села, които от години страдат от проблем с водоподаването, прекъсванията на тока и разбитите селски улици.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page