Connect with us

Икономика

Изчезват ли парите ни за втора пенсия

Публикувано преди

на

С близо 897 млн. лв. по-малко активи в универсалните пенсионни фондове за половин година. В тях са спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия. Данните са на Комисията за финансов надзор. Според анализатори това е краткосрочна статистика и в края на годината ще има ръст. Синдикатите са на обратното мнение. От Асоциацията на пенсионните фондове твърдят, че причината за по-малкото средства е отрицателната доходност при инвестициите след войната в Украйна. Напомниха обаче, че вложенията са сигурни.

Трябва ли да се притесняваме от данните на регулатора?

От Комисията за финансов надзор отчитат, че в края на юни 3,9 млн. българи са вложили 15.8 млрд. лв. в частните пенсионни фондове. Сумата обаче в края на декември миналата година е била 16.7 млрд. лева. От асоциацията обясниха за „По света и у нас“,че последните 2 месеца са успели да наваксат 3%. Синдикатите се обявиха за смяна на пенсионния модел, анализаторите го защитиха.

Иво Доневски е на 52 г. с над 28 години стаж като инженер в сферата на телекомуникациите. Отчита, че вноските му за втора пенсия не му носят доходност.
„Доходността на универсалния пенсионен фонд, чийто абонат съм в момента е 0.08% за 5-годишна база, което е на практика нула. Доходността си е твърдо отрицателна. Т.е. тези пари, които се внасят по задължение в тези фондове, реално погледнато са пари, които ги губим“, каза Иво Доневски.

Опасява се, че при галопиращата инфлация и отрицателна доходност не може да разчита на парично натрупване при пенсионирането си.

„По моя сметка ще разчитам на сума от около 150 лв, а вече какво ще се купи с тях по това време, никой не може да каже…“, коментира Иво Доневски.

Според КТ „Подкрепа“, след като частните фондове инвестират пенсиите ни на капиталови пазари, това носи рискове, особено в ситуация на кризи.

„Тази система на допълнително пенсионно осигуряване през капиталовите пазари, да го кажем най-общо, тя е уязвима. Когато има кризи, ще върви надолу, и обратното – когато има растеж, тя ще върви нагоре. Така че в момента това, което се случва, без съмнение е източник за притеснение, но ако имаш 40 г. пред себе си, накрая резултатът ще бъде в българския случай около нулата“, заяви Димитър Манолов – президент на КТ“ Подкрепа“.

Анализатори успокоиха, че парите във втория стълб са защитени.

„Когато става дума за пари в пенсионни фондове, хората трябва да знаят, че тези пари се управляват ежедневно. Всеки ден с тях се купуват някакви активи. В началото на годината има изключително тежка ситуация заради войната в Украйна, в резултат на което много от тези инструменти – акции, ДЦК им пада стойността и това е причината да се говори за отрицателна доходност. Но парите на хората са съхранени“, каза Иван Нейков – председател на Балкански институт по социални политики.
 

istock
istock

 

Според Нейков е грешно да се прави анализ върху пенсионните натрупвания за кратък период от време, каквато е статистиката на КФН.
„Парите на хората не трябва да бъдат гледани от гледна точка на кратки периоди, 1,2 или 6 месеца, а от гледна точка на 10 години. За последните 10 години откакто съществуват пенсионните фондове, те винаги са били в крайна сметка на положителна доходност. Така че от тази гледна точка моментът е труден заради световната криза, но фондовете имат капацитета да надградят този момент и да излязат на положителна доходност. Вероятно още следващата година“, каза Иван Нейков.

От Асоциацията на частните фондове успокоиха, че трусовете на пазарите няма да повлияят на спестяванията.

„В момента преживяваме турбуленция на пазарите, но имаме изключително добри предвиждания, че това, което временно беше засечено като картинка за състоянието на втория стълб, реално вече започнахме много сериозно възстановяване. Само за последните 30 до 40 дни се възстановихме с над 3%“, коментира Ивелина Милтенова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

От бранша припомнят, че вложените пари са защитени по закон.

„Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване: Законодателят направи средствата и бруто вноските, които осигурените лица вкарват във втория стълб да бъдат напълно защитени. Т.е. дружествата и пенсионните фондове никога няма да изплатят по-малко от това, което са вложенията и всичко останало, ще бъдат натрупани доходности“, каза Ивелина Милтенова.
 

istock
istock

 

А от КТ „Подкрепа“ призоваха за смяна на модела.

„Това, което сега се случва, идва да покаже, че всъщност основният стълб, на който трябва да се крепи пенсионното осигуряване, е разходно-покривният, първият стълб – държавният, а другите трябва да го допълват. И вторият извод, който може да се направи, всъщност отдавна е направен, че всичко над държавния стълб трябва да се случва на доброволен принцип“, каза Димитър Манолов – президент на КТ“ Подкрепа“.

Според КФН всеки осигурен е внасял средно 82,64 лв. месечно за втора пенсия за първите шест месеца или за полугодието над 495 лв. За сравнение, през 2021 г. средната месечна вноска е била малко под 72 лв.

pariteni.bg

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

Икономика

Цените на петрола остават стабилни в азиатската търговия на фона на опасения за предлагането и нарастване на запасите в САЩ

Published

on

Котировките на петрола останаха без съществени промени в днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят опасенията относно ескалиращите конфликти в Европа и Близкия изток с тревогите за търсенето на черното злато, след като запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 2 цента до 85,35 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 6 цента до 81,51 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с над 1 долар в предишната сесия, след като удар на украински дрон доведе до пожар на петролен терминал в голямо руско пристанище, според информация от руски официални лица и източник от украинското разузнаване.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди за наближаващо засилване на войната с „Хизбула“, въпреки че САЩ се опитват да избегнат по-широк конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка. Ескалиращата война в региона повишава вероятността доставките на суров петрол от ключови производители да бъдат прекъснати.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 2,264 милиона барела през седмицата, приключила на 14 юни, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API). Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха запасите от суров петрол в САЩ да намалеят с 2,2 милиона барела.

Запасите от бензин обаче са били с 1,077 милиона барела по-малко, докато запасите на дестилати са се увеличили с 538 000 барела, посочиха източниците, пожелали анонимност.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page