Connect with us

Интересно

Изпитанията на устройство за вълнова енергия AWS Waveswing надхвърлят очакванията с 20% (Видео)

Публикувано преди

на

Шотландската офшорна енергийна компания AWS Ocean Energy потвърди силно обнадеждаващи резултати от текущата фаза на морски изпитания на нейния Archimedes Waveswing, прототип на генератор на вълнова енергия. Устройството за вълнова енергия е било подложено на тестове в океана в Европейския център за морска енергия (EMEC) в Оркни през последните шест месеца.

Резултатите надминаха всички очаквания. Към днешна дата, в тестовия сайт на EMEC Scapa Flow, преобразувателят на вълнова енергия Waveswing е уловил средна мощност от над 10kW и пикове от 80kW по време на период на условия на умерени вълни. Тези цифри надхвърлиха собствените прогнози на разработчиците с 20%. Други ключови констатации подчертават потенциала за издръжливост на офшорния конвертор Waveswing, който продължи да доставя енергия при лоши метеорологични условия.

Програмата за тестване също показа, че е възможно Waveswing да се разгърне от седене на кея до инсталиране и пълно функциониране за по-малко от 12 часа. Настоящата фаза на морските изпитания е планирана да приключи до края на годината и AWS се стреми да пренасочи за по-нататъшни тестове в началото на 2023 г.

Основната разлика между разработката и аналозите е, че 50-тонният преобразувател е прикрепен към дъното и е по-малко податлив на буря с мощност от 10 точки. Следователно инсталацията е подходяща за захранване на дистанционни сондажни платформи в нефтени полета и за океанографски мониторинг.

Конверторът на вълновата енергия Archimedes Waveswing е висок 7 метра, с диаметър 4 метра и тежи 50 тона. Устройството е закотвено под водата и реагира на промени в налягането, причинени от преминаващи вълни. Може да се повдига и спуска в ремъка си за поддръжка и разгръщане. Има и възможност за регулиране на въздушното налягане вътре в цилиндъра, като ефективно настройва въздушната пружина, за да се възползва максимално от вълните. Преобразувателят на вълнова енергия ще може да се конфигурира за мощности между 15 kW и 500 kW.

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Интересно

Днес почитаме Света Анна

Published

on

By

На 9 декември Православната църква почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни имена.

Продължи с четенето

Интересно

Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес

Published

on

By

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета – сегашнитеУНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

 

g

 

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page