Connect with us

Позиция

„Износ срещу данъци“ или как „Лукойл“ успя да изнуди служебното правителство

Публикувано преди

на

Вчера на специална пресконференция на служебното правителство и „Лукойл Нефтохим“ беше гръмко обявено, че руската компания вече ще започва да си плаща данъцитe. Медиите веднага излязоха с гръмки заглавия за добрата новина и за „успеха’ на служебното правителство. Дяволът обаче както винаги е в детайлите, а това, което остана встрани и не беше отразено в медийното пространство е какви ангажименти поема служебното правителство срещу решението на „Лукойл Нефтохим“ да плаща данъци в страната. По време на пресконференцията става ясно, че „Лукойл Нефтохим“ решава да плаща данъци срещу поети конкретни ангажименти от страна на българската държава или казано по-точно договорката е образно казано „Износ срещу данъци“

   Какво представлява така наречената договорка „Износ срещу данъци“

„Лукойл Нефтохим“ са поели ангажимент да започнат да си плащат данъците ( на практика по малко от половината) , след като служебното правителство е дало разрешение руската компания да изнася произведените от руски петрол дизел и бензин. За постигнатата договорка стана ясно от изказването на вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев на вчеращния брифинг. По думите на Алексиев това решение ще доведе до приход в бюджета през 2023 г. в размер от около 700 млн. лв.

За да заработи схемата „Износ срещу данъци“ служебното правителство поема конкретно ангажимент да отмени постановлението на правителството на Кирил Петков, което от 5 декември 2022 г. забранява износа на горива, произведени от рафинерията с руски петрол. Вицепремиерът Алексиев направи изключително неадекватното изказване, че ако износът на нефтопродукти от „Лукойл“ не бъде разрешен, то може да се стигне до затваряне на рафинерията. Това обаче е твърде далеч от истината и такава опасност реално няма, тъй като държавата има достатъчно правомощия да го предотврати. Ако „Лукойл“ решат да затворят рафинерията представителя на  „Златната акция“ в Надзорния съвет може да блокира това решение и ако все пак това се случи държавата може да поеме оперативен контрол над рафинерията.

Жест на добра воля ли е решението на „Лукойл Нефтоним“ да си плаща данъците?

На пръв поглед решението на „Лукойл Нефтохим“да си плаща данъците в България е жест на добра воля. Дали обаче това е така? С досегашната схема с Литаско печалбата, която се изнася от България по груби изчисления е около 1,2 – 1,5 милиарда лева. Т.е. само за годините на управление на Борисов „Лукойл Нефтохим“ си е „спестил“ около 15 – 20 милиарда лева данъци. Последната година, когато има значителна разлика межди петрола сорт Уралс и петрола Брент, печалбата ще е още по-голяма, тъй като за България бе договорена дерогация за руския петрол. Опасността за „Лукойл“ обаче е ако се приеме законопроекта на ПП, който ще ограничи дерогацията само за български фирми. Така „Лукойл Нефтохим“ ще бъде принуден да купува директно руския петрол. Именно затова руската компания действа изпреварващо, като се съгласява да прекрати схемата с Литаско, да плаща около 700 милиона лева данъци срещу разрешение да изнася горива произведени от руски петрол. Т.е. тук не става въпрос за добра воля, а за добре изигран изпреварващ ход, който да осигури запазване на около половината от печалбата и допълнителни печалби от износ. Не е изключено и „Лукойл Нефтохим“ да има за цел прехвърлянето на част от печалбата към рафинерията да е с цел подобряване на резултатите за една бъдеща продажба.

Защо държавата не трябва да се поддава на ултиматума на „Лукойл“?

Както споделихме по горе държавата ни притежава „Златна акция“ в руската компания и чрез нея може да блокира както смяната на схемата на работа, така и намаляването на дейността или спирането на рафинерията. Така, че заплахата от страна на „Лукойл Нефтохим“ си е чисто изнудване, а огъването на служебното правителство именно заради тази заплаха е напълно необяснимо. Още по-необяснима е загрижеността на служебния вицепремиер за интересите на руската компания, а не за държавните интереси. На практика ако служебното правителство приеме това решение за разрешаване на износ, то България за пореден път се компрометира пред ЕС. Само преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави“. Т.е. с това разрешение България нарушава условията за получаване на дерогацията и в резултат на това договорената дерогация дори може да бъде спряна.

Какво трябваше да направи държавата?

Най-правилният ход на държавата бе да ограничи дерогацията да важи само за фирми с българска регистрация, което би принудило „Лукойл Нефтохим“ да купува директно руския петрол и така да се елиминира „Литаско“. При това положение „Лукойл“ няма да може да изнудва, а държавата – да се компроменира пред ЕС. На всичко отгоре при този вариант в бюджета няма да влизат само 700 милиона, а много повече! Можем само да гадаем защо служебното правителство не подходи твърдо и не защити българските интереси, а обслужи руските интереси.

Все пак има ли опасност рафинерията да спре, както плашат от „Лукойл Нефтохим“?

Колкото и „Лукойл“ да плашат със спиране на рафинерията, то реално такава опасност няма, тъй като забрана за износ се отнася само до горивата произведени от руски петрол. Т.е. „Лукойл Нефтохим“ освен да произвежда горива за българския пазар с руски петрол, то може да си внася друг петрол и да изнася след това произведените от него горива без проблем. Технологично рафинерията може да рафинира петрол от смесен произход и аргументите на „Лукойл“, че ще трябва да спрат работа не издържа. При този вариант рафинерията ще продължи да работи на пълни обороти и да печели, така както го правят останалите рафинерии в района – румънските „Петромидия“ и „Вега“ и гръцката „Хеленик Петролиум“ . Щом те могат, ще може и бургаската рафинерия. Ако обаче „Лукойл“ не желаят да работят по европейските правила и искат да генерират свръхпечалби от износ на горива произведени от евтиния руския петрол, то това вече е друг въпрос и не е основателна причина за затварянето на рафинерията.

Равносметката 

Служебното правителство отчита като невероятен успех договарянето на плащане на данъци в размер на 700 милиона лева. Ако разглеждаме това като самостоятелен факт – да, това е успех. Ако гледаме обаче цялата картинка, то нещата не са толкова розови. Държавата не направи така, че реалните данъци – около 1,5 милиарда лева да влязат в бюджета. Държавата показа слабост и поддаване на заплахи от страна на „Лукойл“, което е изключително лош знак. Това може да доведе до още по-силен натиск и до още отстъпки от страна на държавата, което е абсолютно недопустимо. Освен това с разрешаването на износ на горива произведени от руски петрол България още веднъж са компрометира пред ЕС, а това може да доведе до непредвидени последствия.

Накратко: „Печелим“ 700 милиона, отписваме два пъти повече, обслужваме интересите на руската компания и за пореден път се компрометираме пред Европа.

 

 

инж. Пламен Дочев

 

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page