Изложба, изцяло посветена на морската култура, показва Кокимото в родния си град Варна

0
79

В качеството си на съвременен маринист и анималист, показвам аспектите на морската култура, които ме вълнуват, каза в интервю за БТА художникът Калоян Илиев – Кокимото, който откри най-голямата си изложба в родния град Варна. Рисунки, скулптури, инсталации и видео са подредени в барутния погреб „ReBonkers“. Те могат да се видят до 18 август от 16:00 до 20:00 ч.,  като понеделник е почивен ден за „ReBonkers“ .

Колекцията, наречена „Духай!“ (или „Надувай!“) авторът създава от 12 години, специално за това пространство, но части от нея са показвани в София, Пловдив, Русе и Габрово, има и откупени работи. Във Варна морските сюжети оживяват в уникалното пространство на погреба, изложени в най-различни кътчета, като разглеждането им следва строга последователност, заложена от автора. Той обясни, че посетителят ще премине през сериозния свят на мореплаването, изрисуван в пейзажи върху оригинални навигационни карти, излезли от употреба след дигитализирането им, предоставени му Български морски флот. Ще се докосне до живота на моряка и неговите близки хора, в портрети от близкото минало. Ще види гларусите, китовете и други морски обитатели, сред които по вълните се носи и алтер-егото на художника – „получовек-полукотка в полусвят“. Изобразени са познати анимационни герои, както и същества, измислени от Кокимото. Името на художника е изписано над главния вход с малки дървени лодчици.

В една от залите е създаден специален атракцион от надуваеми играчки и пособия, които винаги съпътстват човек на морето. Това е лековатата част от изложбата, момент, в който да се забавляваш, да си направиш селфи в огледалните повърхности, казва художникът и разкрива, че инсталацията наподобява „Infinity Mirror Rooms“ на японската художничка Яйои Кусама. „Идеята е, че това е рай за едни – дошлите от други места на морето, но не е за други“, изяснява концепцията си варненският артист.

На финала, след живота и преизподнята, пътят през изложбата отвежда до храма, който заради спецификата на пространството изглежда като скален манастир. Там морякът е издигнат в култ, но като консуматор – препратка към основната тема в творчеството на Кокимото. Тук е намерила място и популярната му пластика – кръст, направен от Татко Барба. „Аз имам афинитет към религията и винаги включвам темата в своите експозиции“, каза авторът.

Откриването на варненската изложба на Калоян Илиев – Кокимото бе посетено от десетки души и придружено с парти с диджеите Младен Маринов и Ясен Згуровски, известен като Жулиета Интергалактика.

 

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page