Connect with us

Варна

Изложба, изцяло посветена на морската култура, показва Кокимото в родния си град Варна

Публикувано преди

на

В качеството си на съвременен маринист и анималист, показвам аспектите на морската култура, които ме вълнуват, каза в интервю за БТА художникът Калоян Илиев – Кокимото, който откри най-голямата си изложба в родния град Варна. Рисунки, скулптури, инсталации и видео са подредени в барутния погреб „ReBonkers“. Те могат да се видят до 18 август от 16:00 до 20:00 ч.,  като понеделник е почивен ден за „ReBonkers“ .

Колекцията, наречена „Духай!“ (или „Надувай!“) авторът създава от 12 години, специално за това пространство, но части от нея са показвани в София, Пловдив, Русе и Габрово, има и откупени работи. Във Варна морските сюжети оживяват в уникалното пространство на погреба, изложени в най-различни кътчета, като разглеждането им следва строга последователност, заложена от автора. Той обясни, че посетителят ще премине през сериозния свят на мореплаването, изрисуван в пейзажи върху оригинални навигационни карти, излезли от употреба след дигитализирането им, предоставени му Български морски флот. Ще се докосне до живота на моряка и неговите близки хора, в портрети от близкото минало. Ще види гларусите, китовете и други морски обитатели, сред които по вълните се носи и алтер-егото на художника – „получовек-полукотка в полусвят“. Изобразени са познати анимационни герои, както и същества, измислени от Кокимото. Името на художника е изписано над главния вход с малки дървени лодчици.

В една от залите е създаден специален атракцион от надуваеми играчки и пособия, които винаги съпътстват човек на морето. Това е лековатата част от изложбата, момент, в който да се забавляваш, да си направиш селфи в огледалните повърхности, казва художникът и разкрива, че инсталацията наподобява „Infinity Mirror Rooms“ на японската художничка Яйои Кусама. „Идеята е, че това е рай за едни – дошлите от други места на морето, но не е за други“, изяснява концепцията си варненският артист.

На финала, след живота и преизподнята, пътят през изложбата отвежда до храма, който заради спецификата на пространството изглежда като скален манастир. Там морякът е издигнат в култ, но като консуматор – препратка към основната тема в творчеството на Кокимото. Тук е намерила място и популярната му пластика – кръст, направен от Татко Барба. „Аз имам афинитет към религията и винаги включвам темата в своите експозиции“, каза авторът.

Откриването на варненската изложба на Калоян Илиев – Кокимото бе посетено от десетки души и придружено с парти с диджеите Младен Маринов и Ясен Згуровски, известен като Жулиета Интергалактика.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Възпитаници на варненското студио „Балет“ завоюваха първи места на международен танцов фестивал в Сърбия

Published

on

By

Възпитаници на студио „Балет“ при Общинския детски комплекс (ОДК) във Варна се завърнаха с четири първи и едно второ място от Международния танцов фестивал в Нови Сад, Сърбия, съобщават от образователната институция. Конкурсът е един от най-силните в Европа и събра множество талантливи деца от различни държави, отбелязват от ОДК-Варна.

Варненските балерини са класирани на първо място за групово изпълнение при юношите в раздел „Класически балет“ с танца „Приятелките на Жизел“, както и в раздел „Характерен танц“ с техния „Испански танц“.

Най-високо признание получават и соловите изпълнения на Александра Динева и Диана Момчева. Камелия Ташева е с втора награда в категорията.

Според преподавателката на децата Бистра Бъчварова фестивалът в Сърбия е предложил силна конкуренция и затова тя е изключително доволна от представянето на варненските момичета.

Продължи с четенето

Варна

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio влиза в лигата на съдиите на World Wrap Masters

Published

on

By

Варненецът Иван Тенчев от Astro Folio се присъединява към лигата на съдиите на World Wrap Masters през 2023 г. Той има над 13 години опит и е спечелил невероятните 5 титли от World Wrap Masters Eurasia и два пъти шампион на World Wrap Masters – 2018 и 2022 г. Иван също се състезава и печели Hexis Battle World, WrapScon и други състезания по фолиране, където заема забележително място.

„Да бъда част от съдийския екип на World Wrap Masters означава толкова много за мен. Не само означава, че мога да споделя знанията си с общността, но мога също така да се уча от състезателите, които внасят огромно количество талант във всяко събитие. Плюс това , обичам да пътувам и да се срещам с други опаковчици и да бъда съдия ще бъде добър начин да комбинирам страстите си.“-казва Иван Тенчев.

WrapFest 2023 е съвсем ново събитие, посветено на опаковането с фолио на превозни средства, графиките и детайлите. Стартиращото събитие – организирано от FESPA – ще бъде дом на над 50 ключови глобални марки и ще бъде пълно с множество допълнителни функции за ценно практическо обучение.

Провеждайки се на 26-27 април 2023 г. на пистата Силвърстоун в Обединеното кралство (домакин на Голямата награда на Великобритания), събитието предлага платформа за професионалисти в опаковането с фолио на превозни средства, детайлите на автомобилите, защитата на боята, тониращите услуги и автомобилните професионалисти търси да изследва най-новите продуктови иновации, както и шанс да се свърже с колеги и да намери нови начини за увеличаване на приходите на бизнеса. Той също така предлага на печатниците и производителите на знаци възможност да започнат да навлизат в индустрията.

Източник: AutoZona.bg

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page