Connect with us

Варна

Изложба, изцяло посветена на морската култура, показва Кокимото в родния си град Варна

Публикувано преди

на

В качеството си на съвременен маринист и анималист, показвам аспектите на морската култура, които ме вълнуват, каза в интервю за БТА художникът Калоян Илиев – Кокимото, който откри най-голямата си изложба в родния град Варна. Рисунки, скулптури, инсталации и видео са подредени в барутния погреб „ReBonkers“. Те могат да се видят до 18 август от 16:00 до 20:00 ч.,  като понеделник е почивен ден за „ReBonkers“ .

Колекцията, наречена „Духай!“ (или „Надувай!“) авторът създава от 12 години, специално за това пространство, но части от нея са показвани в София, Пловдив, Русе и Габрово, има и откупени работи. Във Варна морските сюжети оживяват в уникалното пространство на погреба, изложени в най-различни кътчета, като разглеждането им следва строга последователност, заложена от автора. Той обясни, че посетителят ще премине през сериозния свят на мореплаването, изрисуван в пейзажи върху оригинални навигационни карти, излезли от употреба след дигитализирането им, предоставени му Български морски флот. Ще се докосне до живота на моряка и неговите близки хора, в портрети от близкото минало. Ще види гларусите, китовете и други морски обитатели, сред които по вълните се носи и алтер-егото на художника – „получовек-полукотка в полусвят“. Изобразени са познати анимационни герои, както и същества, измислени от Кокимото. Името на художника е изписано над главния вход с малки дървени лодчици.

В една от залите е създаден специален атракцион от надуваеми играчки и пособия, които винаги съпътстват човек на морето. Това е лековатата част от изложбата, момент, в който да се забавляваш, да си направиш селфи в огледалните повърхности, казва художникът и разкрива, че инсталацията наподобява „Infinity Mirror Rooms“ на японската художничка Яйои Кусама. „Идеята е, че това е рай за едни – дошлите от други места на морето, но не е за други“, изяснява концепцията си варненският артист.

На финала, след живота и преизподнята, пътят през изложбата отвежда до храма, който заради спецификата на пространството изглежда като скален манастир. Там морякът е издигнат в култ, но като консуматор – препратка към основната тема в творчеството на Кокимото. Тук е намерила място и популярната му пластика – кръст, направен от Татко Барба. „Аз имам афинитет към религията и винаги включвам темата в своите експозиции“, каза авторът.

Откриването на варненската изложба на Калоян Илиев – Кокимото бе посетено от десетки души и придружено с парти с диджеите Младен Маринов и Ясен Згуровски, известен като Жулиета Интергалактика.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Преживяла наводнението в „Аспарухово“: Природата – срещу нея не можем да се борим

Published

on

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода, припомня БНР. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер.

При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени, обявено беше бедствено положение.

Паметта на загиналите в наводнението бе почетена днес пред паметника на доброволеца в район Аспарухово.

83-годишната Маргарита Дойнова си спомня с ужас събитията на 19 юни 2014 г. Тогава е на концерт в Художествената галерия, когато водещият – отишлият си през 2022 г. Кирил Аспарухов, казва на присъстващите да не бързат да си тръгват, защото „навън е потоп“. След няколко часа близки помагат на Дойнова да се прибере. „Живея на осмия етаж, нямаше щети – наводнени бяха само мазите. Но страхът остава за цял един живот“, коментира Маргарита Дойнова.

Тя е една от хората, които приемат в дома си доброволци, включили се в акцията след наводнението. „Без да се замисля, казах, че мога да приема хора в две стаи“, спомня си Дойнова. Приема в дома си 2 момчета и едно момиче – от Перник и от София, и се грижи за тях като за свои деца. Настанява ги, а тогава все още в дома ѝ няма вода, няма и ток. „Тръгнаха и донесоха едни дамаджани с вода… Не можех да им приготвя нищо за ядене, беше трудно“, припомня си Маргарита Дойнова. Всяка година младите хора изпращат картички или поздравяват по празници жената – с благодарност за гостоприемството. „Когато ги изпратих да се прибират вече по родните си места, затворих вратата и започнах да се чудя откъде да започвам работата, която ме чака. Вече беше дошла водата… А те се върнаха с ликьор и бонбони… Това беше много емоционален момент, много хора ми се чудеха, когато приех да приютя тези деца“, с усмивка си спомня Маргарита Дойнова.

Продължи с четенето

Варна

Откриват изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

Published

on

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ ще бъде открита днес – 19 юни от 18:00 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Организатор на събитието е Община Варна и Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“. Нидерландският град е побратимен на морската столица от 2001 година.

По време на изложбата ще бъдат представени произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Съпътстващо изложбата събитие ще бъде лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт – един от най-старите в Нидерландия.

Изложбата може да бъде видяна до 10 юли 2024 г.

Продължи с четенето

Варна

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“

Published

on

Община Варна обявява конкурс за директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Минималните изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър, в професионална област природни или стопански науки. Изисква се и четири години професионален опит или придобит ранг ІІІ младши.

Конкурсът за заемане на длъжността ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Мениджърски подход при управление на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ и интервю.

Документите за участие в конкурса се представят в срок до 17:30 часа на 27.06.2024г. на адрес: гр. Варна, бул. “Осми приморски полк” №43, в отдел “Управление на човешките ресурси и вътрешен административен контрол”, ет.4, стая 405, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители. Документите могат да се подават по електронен път на адрес: zvelinova@varna.bg. За целта  заявлението и декларацията следва да бъдат подписани от кандидата с електронен подпис. Телефон за контакт: 052/820 369, лице за контакт – Зорница Велинова.

Списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати и всички съобщения във връзка с конкурса се обявяват на интернет страницата и на информационното табло на Община Варна в регламентираните от законодателството срокове.

За повече информация на адрес: https://varna.bg/bg/2495

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page