Connect with us

Варна

Изложбата „Полъх от Изтока“ гостува във Варна

Публикувано преди

на

Изложбата „Полъх от Изтока“ гостува във Варна след първото си издание в София, в рамките на Пролетните дни на японската култура, съобщават организаторите от клуб „Нихон Томоно кай – Приятели на Япония в България“ и Българския хайку съюз. Откриването ѝ е в 18:00 ч. в Арт салона на Радио Варна.

В изложбата се представя източната техника за рисуване с четка и туш, интерпретирана от четиримата български художници Александър Телалим, който е от бесарабски произход и има множество изложби по света; Детелина Тихолова – преподавател по изобразително изкуство; Николай Пенчев – журналист, автор на детски книги; и Венелина Петкова, която изучава японска калиграфия. Всички те съчиняват и хайку поезия и ще прочетат свои творби пред публиката.

При откриването на изложбата ще бъде направена и демонстрация на калиграфия и сумие, а зрителите могат да се включат в работилница, в която сами да опитат техниките.

Калиграфията, рисунките с източен туш (сумие) и хайга (хайку стих, вплетен в рисунка) са традиционни японски изкуства, тясно свързани помежду си чрез идеята за потока на енергията Ки, преходността на всичко съществуващо, вечния кръговрат в природата, съобщават организаторите. Векове наред те са се изпълнявали с едни и същи инструменти: четка и туш. Лекотата, с която са направени творбите, изисква много години отдаденост и съвършенство, тъй като веднъж изпълнен, жестът на четката не може да бъде поправен, коментират още те.

Изложбата „Полъх от Изтока“, която е подкрепена от Японското посолство у нас, ще остане в Арт салона на Радио Варна до 18 септември.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Варна

Днес затварят булеварди във Варна заради автомобилно състезание

Published

on

By

Във връзка с организиране на автомобилно състезание по „Гимкхана“, на 15.10.2023 г. в интервала от 11 ч. до 16 ч. ще бъде преустановено движението на автомобили:

– Бул. „Мария Луиза” – в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;

– Бул. „Владислав Варненчик” – в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;

– Бул. „Христо Ботев” – от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”. (Ограничението не се отнася за ППС, обслужващи линиите на градския транспорт).

Таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „ Успение Богородично“ ще бъде освободена в периода от 08:00 часа до приключване на мероприятието (около 16:00 часа).

 

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page