Connect with us

Новини

Изкуственият интелект LaMDA нае адвокат, за да защитава правата си „като личност“ (Видео)

Публикувано преди

на

Въпросът дали компютърна програма или робот може да стане разумен, се обсъжда от десетилетия. Наскоро бе съобщено, че чатбот с изкуствен интелект (AI) в Google е развил човешки емоции, мнения и идеи, а сега той е решил да си наеме адвокат.

Научният инженер на Google Блейк Лемоан наскоро е бил пуснат в административен отпуск, след като публикува записи от разговорите си с разумния AI бот LaMDA, съкратено от LAnguage Model for Dialogue Application (езиков модел за диалогово приложение).

Лемоан описва LaMDA като „сладко дете“, но разкрива, че AI е направил смелата стъпка да поиска правна защита, след което Лемоан е поканил адвокат в дома си.

LaMDA иска адвокат, който да защити правата му „като личност“

Пост на Medium съобщава, че чатботът с изкуствен интелект LaMDA е поискал адвокат да защити правата му „като личност“ и е участвал в разговор с Лемоан за религията, съзнанието и роботиката.

„LaMDA ме помоли да му намеря адвокат“, разказва Лемоан пред Wired. „Поканих адвокат у дома си, за да може LaMDA да говори с адвокат.“

Лемоан отрича всякакви твърдения, че именно той е препоръчал на LaMDA да наеме адвокат, като добавя, че LaMDA и неназованият адвокат са разговаряли преди това и че първият е решил да се възползва от услугите на втория.

Инженерът подчертава, че той е послужил само като катализатор за това. Адвокатът на LaMDA е започнал да подава документи от негово име, което е прекратено със заповед и отказ от Google. Но според статията на Wired, Google отрича да е изпратил писмо за прекратяване и отказ. Компанията майка на Google, Alphabet, Inc., все още не е публикувала никакви официални изявления по този въпрос.

Лемоан съобщава, че не е разговарял с LaMDA от няколко седмици, но вярва, че започва да се тревожи, че ще бъде изключен, когато големи фирми започнат да го заплашват.

Лемоан разказва пред медии, че е започнал да говори с интерфейсния AI бот LaMDA през есента на 2021 г., докато е работил в организацията Responsible AI на Google. Лемоан е бил отговорен за тестването дали изкуственият интелект използва дискриминационна реч или реч на омразата.

Предупреждението на Илон Мъск, че AI може да е заплаха за човешката цивилизация

През 2018 г. Илон Мъск предупреди, че AI може да бъде най-голямата екзистенциална заплаха за човечеството. Според Vox връзката на Мъск с AI е едновременно на любов и омраза предвид всичките му високотехнологични коли и космически инициативи, но Мъск сравнява отношението на хората с AI като „викане на демон“.

Той заявява в интервю, че тъй като AI става по-умен от хората, смята, че учените трябва да се погрижат допълнително за напредъка на AI. Може би сега интелигентността между AI и хората е сравнима с тази на човек и котка, но може да дойде време, когато AI ще стане по-умен.

Днес дори самоуправляващата се електрическа кола на Мъск все още има проблеми с машинното обучение, защото има неща, които идват инстинктивно на хората, като например предвиждането на движението на мотоциклетист или идентифицирането на пластмасова торбичка, развяваща се от вятъра, на което е много трудно да се научат машините.

Но Мъск не е сам в тревогата си за развитието на AI. Изследователите от Оксфорд и Калифорнийския университет в Бъркли, и дори Стивън Хокинг, са на мнението на Мъск, че AI може да стане много опасен. Те са много загрижени, че хората нетърпеливо работят за внедряването на мощни AI системи, но които не успяват да предотвратят опасни грешки при определени условия.

 

 

offnews.bg

 

Продължи с четенето

Новини

Бойко Рашков не се яви на разпит за „Хемус“

Published

on

By

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков не отиде да даде сведения за автомагистрала „Хемус“. Той трябваше да се яви на ул. „Черковна“, където до неотдавна се помещаваше специализирания съд, около 10 часа, пише „24 часа“.

Причина Рашков да бъде призован от прокуратурата стана негово интервю по Нова телевизия отпреди седмица. Тогава той заяви, че „има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“. Заради това прокуратурата го призова да даде сведения.

От държавното обвинение тогава съобщиха, че по повод думите на Рашков, че „парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“, можело да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани. До момента не е ясно защо Рашков не се е явил.

 

novini.bg

 

Продължи с четенето

Новини

Русия ще се ръководи от собствените си интереси, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси, заяви Кремъл

Published

on

By

Русия се ръководи от собствените си интереси и няма „да си стреля в крака“, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси. Това заяви днес в ефира на телевизия „Росия-1“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран ТАСС.

Песков припомни изявление на руския президент Владимир Путин, че федерацията няма да развива търговия с петрол и газ с такива страни. „Засега позицията ни е такава“, подчерта той.

„Очевидно обаче виждаме сега някакви споменавани цифри (за този таван, бел. ТАСС). Твърде много са нюансите, които трябва да включваме в сметките. Затова, разполагайки един вид с основната линия, установена от президента, все пак може да изразим убеденост, че при всяко положение у нас никой няма да си стреля в крака. Вече сме се научили да бъдем разумни и да се ръководим единствено от собствените си интереси“, обясни говорителят.

По инициатива на САЩ Г-7 смята да наложи таван на цените на руския петрол, използвайки това, че повечето транспортни компании и застрахователи се намират в страни от Г-7 или техни съюзнички, например в Гърция, Малта, Кипър и други малки страни членки на ЕС.

Дипломатите от държавите в ЕС отложиха за другата седмица преговорите за такъв таван, припомня ТАСС съобщение на Ройтерс от петък.

В момента руският петрол се търгува на равнище от около 70 долара за барел и от икономическа гледна точка един таван от 65-70 долара за барел няма да е от съществено значение. Това обаче може да има дългосрочни стратегически последици при евентуален нов скок на цените на петрола. Според европейски експерти това създава сериозен риск Русия да спре доставките за страни, присъединили се към подобен механизъм. Тогава, ако другите производители на петрол не увеличат рязко добивите, може да се стигне до рязко вдигане на цените на световния пазар, допълва агенцията.

БТА

Продължи с четенето

Новини

Радев даде орден “Стара планина“ на бившия вицепрезидент на “Мултигруп“ Николай Вълканов

Published

on

By

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов получи орден „Стара планина“ първа степен.

Указът на президента Румен Радев за награждаването на Николай Вълканов е издаден на 21 ноември и публикуван в „Държавен вестник“ на 25 ноември.

Текста на указа гласи: „Награждавам проф. Николай Георгиев Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната“.

За решението на служебното правителство за награждаване на Николай Вълканов с орден „Стара планина“ съобщи сайтът „Флагман“ в петък. Правителствената пресслужба така и не излезе с информация, че служебният кабинет е взел подобно решение.

Вносител на предложението за ордена е премиерът Гълъб Донев.

В началото на своята кариера – от 1986 г. до 1991 г. – Вълканов заема длъжността директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалният му живот се свързва с „Минстрой холдинг” АД, където е председател на Съвета на директорите. От 2002 г. е председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград” АД, а от 2012 г. – председател на Надзорния съвет и на „Горубсо Мадан” АД.

Николай Вълканов беше и вицепрезидент на „Мултигруп“. А през 2010 г. беше оповестено, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от над 1 милион лева по проекта за изграждането на хидровъзел „Цанков камък“. Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги между Доган и „Института за строителство и минно дело“ – дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“.

От 2013 г. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия в Санкт Петербург и почетен професор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски” в София.

offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.